SporYaşam

Sörf Diyarı Fransa

Fransa’da yoğun talebin olduğu ve lisanslı yapılabilen sporlardan biridir Sörf. 

Sörf sporunu tanımlamak gerekirse, tahta üstünde vücut dengesi korunmaya çalışılarak dalga şiddetini avantaja çevirerek su üstünde yol almak denebilir.

Sörf, ülkenin batısında oldukça aktiftir. Fransa Devleti kilometrelerce devam eden plajlara girişi ücretsiz tutmakta olup herkese özgürce keyif alma imkanı sağlar. Sörf sporuna ulaşımın kolay olması, Fransa Sörf Federasyonu’nun en önemli temennilerindendir. Ayrıca federasyon, sporu ilerletmek isteyen herkese profesyonel eğitim olanağı sağlamakla birlikte lisanslı sporculara da destek olmaktadır. Bu sebeple gittiğinizde başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar her düzeyde eğitimi, hemen kıyıdaki rengarenk sörf tahtaları ile döşenmiş yerlerden yıllardır bu işe değer katan insanlar aracılığıyla alabilirsiniz.

Dalga boylarını araç olarak kullanan ve rüzgardan güç alan dalga sörfü, ülkenin birçok bölgesinde yapılabilmektedir. 

Öncelikle Fransa’nın güneybatısında bulunan « Nouvelle Aquitaine » Bölgesinin en büyük şehri Bordeaux’dur. Otobüsle ulaşımın çok kolay olduğu  « Pay Basque » , Avrupa ve Fransa’daki sörf sporunun beşiğidir (1957). Aynı zamanda bölgenin diğer ismi « Biarritz », milyonlarca profesyonel ve amatör sporcunun sık sık ziyaret ettiği – her sene milli ve uluslararası şampiyonaların bu bölgede düzenlendiğini unutmamak lazım – kilometrelerce uzunluğa sahip ucu « Hendaye » Bölgesine uzanan okyanus kıyısına sahiptir. Hendaye popüler sahil turizmi beldesidir. Yarışmalarda hakemler dalga şiddetine, boyuna ve zorluğuna sonrasında sporcunun aldığı yolu göz önünde bulundurarak puanlama yaparlar. 

Yumuşak kumlarıyla ayaklarınızı ısıtırken bir yandan kıyıya vurmuş deniz kabukları ve renk renk taşlar gözünüze çarpar. Yavaş yavaş derinleşirken makul soğukluğuyla okyanus suyu yaz ayları için eşsiz bir keyif verir. Ücretsiz ve herkese açık olması ise talepleri arttıran en büyük etkenlerinden.

Fransa’nın tam batısında bulunan « Bretagne » Bölgesi, krepleriyle meşhur olmakla birlikte Atlas Okyanusu’na komşu olan kıyılarıyla da ünlüdür. Aynı Biarritz gibi talebin çok olduğu kıyılardan biridir.

Ülkenin kuzeybatısındaki « Normandie »  ise sörf severlerin akın ettiği bölgelerden yine bir tanesidir ki suyu biraz daha soğuk olmakla birlikte dalgaları daha şiddetlidir.  

*Biarritz Bölgesine gittiğimde binlerce insan o kadar büyük bir zevk ve coşkuyla dalgaların üstünde eğleniyordu ki dayanamayıp eğitimini almıştım. Muhteşem bir deneyimdi ve mutlaka şans bulursanız denemelisiniz ! Çok zor görünse de hiçbir şey göründüğü gibi değildir !..

https://www.surfingfrance.com/federation/les-spots-de-surf-en-france.html

Buse ÖZCAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu