Yaşam

Fransa’da Öğrenci Vizesi ile Çalışmak

Fransa’da Öğrenci Vizesi ile Çalışmak

Herkese merhaba! Bu yazımda sizlere Fransa’da öğrenci vizesi ile çalışmak konusunda bilgiler vereceğim ve kendi deneyimlerimden de bahsedeceğim.

Öğrenci vizesi ile çalışmak, Fransa’ya okumak için gelmek isteyen birçok kişinin en çok merak ettiği konulardan biridir. Bazı öğrenciler burs bulamadıkları için veya aldıkları burs yetersiz olduğu için çalışabilmenin yollarını aramaktadır. İşte bu noktada önemli olan ilk şey oturum kartınız ile yasal olarak ne kadar süre ve nasıl çalışabiliyor olduğunuzdur.

Öğrenci Vizesi ile Yasal Çalışma

Fransa’ya gelmek için bir öğrenci vizesi aldığınızda çalışmak için hak kazanmış oluyorsunuz. Ancak burada önemli olan şey yasal çalışma sürenizi de biliyor olmanız ve ona göre başvurular yapmanız. Bu bilgileri bilmeden yapacağınız başvurular sizin için ciddi anlamda zaman kaybı olabilir.

Campus France Turquie sitesinde yer alan bilgiye göre: Yasal haftalık çalışma süresi bir yıl üzerinden ortalama 35 saattir. Yasalar yabancı öğrencilerin yılda 964 saat çalışmalarına olanak tanır. Bu da hafta içinde yarı zamanlı bir çalışma (haftada 17.5 saat) ve 3 aylık bir dönem için (aralıksız veya değil) tam zamanlı bir çalışmaya karşılık gelmektedir. 1

Bu bilgiler dahilinde ders programınıza uygun işleri araştırmaya ve başvuru yapmaya başlayabilirsiniz.

Öğrenci İşleri Bulmak İçin Platformlar

Fransa’da öğrenci olarak bulunduğunuz için ilk etapta çalışabileceğiniz işler öğrenci işleri olarak adlandırdığımız geçici işlerdir. Örneğin kafe ve restoranlarda çalışmak, yaşlı ve dezavantajlı kişilere yardımcı olmak, bebek bakıcılığı yapmak gibi işler öğrenci işleri olarak sıralanabilir.

Bu işleri bulmak için sırası ile bazı platformlar şu şekildedir:

  • Pôle Emploi

Freelance İş Bulmak

Ders programınız değişken ise veya ilgili platformlardan bir türlü size uygun bir iş bulamadıysanız “freelance” platformlar da iş bulma konusunda size yardımcı olabilir.  Özellikle sanat, yazılım, çeviri, tasarım, dijital pazarlama, müzik vb. alanlarda becerileriniz varsa bunları kullanarak uzaktan çalışarak para kazanmanız da mümkün.

Örneğin Fiverr platformunda birçok alanda freelance iş yapma imkanı bulunmaktadır. Yapmanız gereken Fiverr’da bir profil oluşturup yeteneklerinizle ilgili ilanlar yayınlamaktır. Bu ilanlarınızı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak da algoritmada yükseklere çıkıp görünürlüğünüzü artırabilirsiniz. Ayrıca platforma daha aşina olabilmek için YouTube’da yer alan videolara da göz atabilirsiniz.

Bir diğer platform da özellikte fotoğrafçılık, video, grafik ve animasyon alanlarıyla ilgilenen kişiler için pasif gelir kaynağı olabilecek Shutterstock platformudur. Bu platformda daha iyi para kazanmak istiyorsanız video ağırlıklı işlerinizi platforma yükleyebilirsiniz. Aynı şekilde platformdaki işlerinizi sosyal medya hesaplarında paylaşırsanız algoritmadaki yerinizi yükseklere taşımış, daha fazla müşteri karşısına çıkma şansı elde etmiş olursunuz. Bu platforma benzer bir diğer platform da Pond5’dır. Burada da stok fotoğraf, video, müzik ve animasyon projelerinizi satabilirsiniz. Düzenli yükleme yaptığınız sürece algoritmada iyi bir yerde olur daha fazla para kazanma şansı elde edebilirsiniz.

Ayrıca kendi alanınızla ilgili işlerde de yarı zamanlı olarak çalışabilirsiniz. Bazı şirketler Covid-19’dan dolayı uzaktan çalışma imkanları sağlamaktadır. Alanınızla ilgili işlerde daha fazla yetenek sahibi olmak istiyorsanız sertifika imkanı da veren platformlarda eğitim alarak şansınızı yükseltebilirsiniz. Bu platformlardan bazıları şunlardır:

Fransa’da öğrenci vizesi ile çalışmak konusuyla ilgili bilgi ve deneyimlerim bu şekildeydi. Fransa’da banka hesabı açmak ile ilgili yazıma da göz atabilir, soru ve isteklerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Yıldız TOKMAK

Kaynak:

  1. https://www.turquie.campusfrance.org/tr/calismak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu