Müzik

“Sigarama Dokunma” diyen Fransız Türk karışımı bir grup: ETHNOPHONICS

Sigarama Dokunma

İnan yüreğim yanar

Baksana ne zavallı

5 dakikalık ömrü var.

Sigaranın kamusal alanda yasaklandığı şu günlerde “Sigarama Dokunma” diyen Fransız Türk karışımı bir gruptan bahsedelim. Onlar ETHNOPHONICS!!!

Oldukça kaliteli işler yapan bu grubun dilinize pelesenk olacak şarkısının youtube üzerinde sadece 3000 dinlenmesi vardır.  Bunun yarısı ben ve çevremdeki insanlardan geldiğini düşünürsek neden daha önce bu grubun keşfedilmemiş olduğunu sormamak içten değil.

Ethnophonics, Fransa ve Türkiye’den yetenekli müzisyenleri bir araya getiren farklı geometri ve coğrafyadan oluşan bir orkestradır. Grup, davuldan saza, akordeondan saksafona birçok farklı enstrümanı içerisinde barındırır.

Grup üyeleri kendilerini aslında şu şekilde tanımlıyor:

ETHNOPHONICS, oyun oynamanın, dünyayı dolaşmanın neşesiyle yolda doğdu. Lille’den İstanbul’a, sürekli hareket halinde olan, yol boyunca toplanan ruhlar ve havalarla kendini zenginleştiren ve kendini karşılaşmalara göre yeniden yapılandıran bir orkestra.

Dolayısıyla grup, yeri geldiğinde Ankara’da Fransız Kültür Merkezi’nin organize ettiği biçimde bir konserde verebiliyor, Fransa, Amerika, Türkiye yollarında gidip gelirken sokak müzisyenliğide icra ediyor.

Çünkü; şarkı söylüyoruz, dans ediyoruz, dolaşıyoruz. Dünyanın ritim ve ezgilerinin ateşini yükseltiyoruz, kumbiya ve afrofunk mahalleleri işgal ediyor!

Perküsyon, kaval gibi enstrümanları grup üyelerinden Türkiyeliler çalıyor. Saksafon, çello, perküsyon gibi enstrümanlar ise Fransızlara emanet.

Gelelim Sigarama Dokunma’ya

2016 yılında Ankara Fransız Kültür Merkezi bir konser düzenliyor ve Atlas’tan İstanbul’a konsepti ile ETHNOPHONICS grubumuz sahne alıyor.

Sigarama Dokunma şarkısını ise 2016’da aramızdan ayrılan Türk Musikisinin önde gelen isimlerinden Bestekar Kemani emekli Cumhuriyet Savcısı Şakir Ünal Ensari ile ETHNOPHONICS grubunun öncü isimlerinden Singhkèo Panya yazıp besteliyor ve grubun diğer üyeleri de katkıda bulunuyor.

Şarkının klibinde ise Türkiye’den ve Asya ülkelerinden gelen egzotik, yaşamdan canlı kareleri görüyoruz. Klipte şarkının Fransızca altyazısı da mevcuttur.

Duman olur havada

Dert kalmaz kafalarda

Küfür etsende ona

Çok tatlı içimi var.

Grubun facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

https://www.facebook.com/ethnophonics/

Mert Dedecan

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu