Müzik

Fransızca Rapin Zirve Albümü : Le Classico Organisé

Fransızca Rapin Zirve Albümü : Le Classico Organisé

Fransızca Rap altın çağlarını yaşarken Marsilya rapçisi Jul önderliğinde 150’den fazla rapçi bir araya geldi ve 3 disklik, 30 şarkılık Le Classico Organisé albümü ortaya çıktı.

Jul, Marsilya ve Paris’ten 157 sanatçıyı “Classico Organisé”de bir araya getirerek, kendisinden önce hiç kimsenin yapmadığı şekilde Fransız rap tarihine bir kez daha damgasını vurmuş olmaktan gurur duyabilir.

30 parçalık devasa bir projede amaç Marsilya ve Paris’ten rapçileri aynı albümde bir araya getirmek, futbolun her zaman karşı karşıya getirdiği iki şehri uzlaştırmak ve şüphesiz geçen yılın zaferi olan Jul tarafından Marsilyalı rapçilerin bir araya geldiği albüm olan 13’Organisé ile aynı başarıyı elde etmek.

Fransa’da Paris ve Marsilya arasındaki rekabet uzun yıllardır özellikle futbol alanında görünüyor. Bu rekabet maç günlerinde dozunu arttırıyor ve şiddet olayları da sıklıkla yaşanıyor.

Zaman zaman Paris Saint Germain’in şampiyonlar ligi maçlarını bile Marsilya’da izlemek yasaklanıyor.

Marsilya’da Paris forması ile sokaklara çıkanlar bazı şeyleri göze almak zorunda kalıyor.

Rap dünyası için de bu durum geçerli. Fransa’ya rap ilk geldiğinde başkent Paris’ten başka yerin esamesi okunmazdı. Ta ki Marsilyalı rap grubu IAM’in 1990 yılında çıkan “de la planète Mars” albümüne kadar.

Bu tarihten itibaren Marsilya’da yaşayan göçmen kökenli ailelerin neredeyse istisnasız tüm gençleri raple ilgilenmeye başladı ve bugünlerde Fransa’da rap deyince ilk akla gelen şehir Marsilya oldu.

Le Classico Organisé albümünden önce 15 Ağustos 2020’de yine Jul önderliğinde 13 Organisé albümü çıkarılmış ve Marsilya’daki neredeyse tüm rapçiler bir araya gelmişti. Bu albüm oldukça beğenildi, özellikle Spotify’da dünya genelinde top 100’e girdi.

Albümde en dikkat çeken şarkı olan Bande Organisée Youtube’da 357 milyon izlenmeye ulaştı.

Hatta bu şarkının ve albümün eril şekline itiraz eden Marsilyalı rapçi kadınlar bu şarkının feminen bir remix’ini yaptılar.

İşte bu başarıların ardından başkent Paris ile rapin başkenti Marsilya bir araya geldi ve 2 aylık bir hazırlık aşamasından, gizemli trailerlardan sonra Le Classico Organisé albümü çıktı.

Albümde kimler var kimler… gelmiş geçmiş, eski okuldan yeni okuldan, birkaç istisna dışında Paris’ten ve Marsilya’dan (ki bu iki şehir dışından Fransa’da diğer şehirlerde de yine hatırı sayılır rapçiler vardır) tüm Fransız rapçilerin varlığından söz edebiliriz.

Keny Arkana, Lacrim, Soprano, Alonzo, Le Rat Luciano, Gims, Naps, Kaaris, PLK, Rim’K, L’Algérino, Hornet La Frappe, Sadek, Youssoupha ve hemen hemen her şarkıya eşlik eden Jul.

Albümle aynı ada sahip olan şarkıya çekilen klip de iki şehrin birleşimini ve projenin amacını çok iyi ifade ediyor. Klipte, Paris’in simgesi Eyfel Kulesi ile Marsilya’nın simgesi Notre Dame de la Garde arasında köprü kurulduğunu anlıyoruz.

Şarkının sözleriyle de bu birliktelik taçlandırılıyor. “ Parc des Princes, Vélodrome, on a l’double des clés”

sırada ne var bilinmez ama Fransızca rap çoktan kendi sınırlarını açtı ve tıpkı Paris Marsilya hikayesinde olduğu gibi, rapin çıktığı toprakları yani Amerika’yı yani Amerikan rapini ekarte etti.

Mert DEDECAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu