Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (14.11.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta (14.11.2021)

İran Nükleer Anlaşması

İngiltere, Londra’daki bir toplantıda İran’ı ülkenin nükleer faaliyetlerini engelleyen uluslararası anlaşmayı yeniden canlandıracak bir anlaşmaya destek vermeye çağırdı.

2015 anlaşmasına göre İran, diğer ülkelerin ekonomik yaptırımları kaldırması karşılığında nükleer emellerini frenleyeceği taahhüdünü vermişti.

Cezayir Fransa Hattı

Fransa cumhurbaşkanlığı, Emmanuel Macron’un Cezayir’in tarihi hakkında yaptığı yorumların yol açtığı “yanlış anlaşılmadan dolayı üzgün olduğunu” söyledi.

Macron, Le Monde gazetesinin 2 Ekim’de kendisinden alıntı yaparak Cezayir’in Fransız sömürgesinden önce bir ulus olarak var olmadığını öne sürmesinden sonra diplomatik bir krize neden oldu.

Açıklamayı “ciddi bir hata” ve “kabul edilemez” olarak nitelendiren Cezayir, Fransa büyükelçisini geri çağırdı ve Fransız askeri uçuşlarını hava sahasından yasakladı.

İran’da Tutuklanan İranlı İngiliz

İranlı tutuklu Nazanin Zaghari-Ratcliffe’in kocası, Dışişleri Bakanlığı’nın önündeki açlık grevinin 16. gününde

Richard Ratcliffe, COP 26’da İranlı delegelerle görüşmesi ve İran’da gözaltına alınan İngilizlere özgürlük talep etmesi için Boris Johnson’a baskı yapmak için protestoya başladı.

Dışişleri Bakanlığı, “Nazanin’in eve dönmesine yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” dedi.

İngiltere-İran ikili uyruklu Zaghari-Ratcliffe, hükümeti devirmeyi planlamakla suçlandıktan sonra 2016’dan beri İran’da gözaltında tutuluyor.

Afgan Mülteciler

Norveç Mülteci Konseyi (NRC) yaptığı açıklamada, Taliban’ın Ağustos ayında ülkelerinin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana yaklaşık 4 bin ila 5 bin Afgan mültecinin komşu İran’a kaçtığını söyledi.

NRC Sekreteri, “Pek çok Afgan mülteci akrabalarını arayıp İran’a gittiklerini ve birçoğunun Avrupa’ya gitmek istediğini, bu yüzden Avrupa’nın Polonya-Beyaz Rusya sınırında oturan birkaç bin [mülteci] ile daha az meşgul olması gerektiğini söyledi” dedi.

Afganistan’da Türk Okulları

Afganistan’daki kızlar Türkiye Maarif Vakfı okullarında eğitime başlıyor

Grubun başkanına göre, Afganistan’daki kızlar eğitimlerini Türkiye Maarif Vakfı’na bağlı okullarda almaya başladı.

Vakıf Başkanı Birol Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afganistan’da kız çocuklarının ilkokul eğitiminde herhangi bir sorun olmadığını, ortaokul ve liselerde önemli ilerlemeler kaydedildiğini, Maarif okullarının çoğunda öğrencilerin sınıfa geri döndüğünü söyledi.

Diğer Gelişmeler

Üst düzey bir İsrail askeri yetkilisi cuma günü yaptığı açıklamada, ABD, İsrail, BAE ve Bahreyn’in Kızıldeniz’de devam eden ortak deniz tatbikatının “İran’a bir mesaj” olduğunu söyledi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Times of Israel de dahil olmak üzere İsrail medyasına verdiği demeçte, tatbikatın “ortak düşmanımız İran’ın Orta Doğu sularındaki varlığına ve saldırganlığına bir yanıt” olduğunu söyledi.

Üst düzey bir Taliban yetkilisi Cuma günü muhalefet liderlerini geçici Afganistan yönetimine entegre etme fikrini reddetti ve hiçbir devletin onları eski hükümetlerin temsilcilerini yönetişim sistemine kabul etmeye zorlama yetkisine sahip olmadığını vurguladı.

Üst düzey bir ABD’li yetkili Reuters’e verdiği demeçte, ABD ve Katar’ın Katar’ın ABD’nin Afganistan’daki diplomatik çıkarlarını temsil edeceği konusunda anlaştıklarını söyledi.

Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra dün Suriye’nin Arap Birliği’ne dönme zamanının geldiğini söyledi ve içişlerine müdahale edilmemesi çağrısında bulundu.

Yemen’in güneyindeki liman kenti Aden’de dün düzenlenen bombalı saldırıda hamile bir Yemenli gazeteci hayatını kaybetti.

Üst düzey bir AB yetkilisi salı günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin Türk hükümetine para ödemediğini, ancak ülkedeki mültecileri desteklediğini söyledi.

Mert DEDECAN

Haftanın Müziği

Haftanın Belgeseli

Kaynakça

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu