Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (17.05.2020)

Bu hafta sadece haftanın değil belki de tarihte insanoğlunun görüp görebileceği en aşağılık saldırılarından birine maruz kaldı Afganistan. Başkent Kabil’de Salı günü polis üniformalı 3 kişi tarafından doğum hastanesine saldırı düzenlendi. 18 bebek annesiz kalırken toplamda 24 kişi hayatını kaybetti. Saldırıdan sonra açıklama yapan Afganistan Sağlık Bakan Yardımcısı Vahid Mecruh, “Hâlâ şok içindeyim. Öldürülmüş insanlar görmeye alıştık ama bir annenin doğum yaparken öldürüldüğünü görmek başka bir şey” dedi. Saldırıyı ise henüz üstlenene olmadı.

The Economist’in gündeme yeniden taşıdığı habere göre, Kraliçe Elizabeth Hz. Muhammed’in soyundan gelmiş olabilir. Aslında 2018 yılından beri tartışılan bir konuydu fakat neden şimdi tekrardan aynı haberler gündeme oturdu merak konusu.

Bu hafta Filistin açısından da önemli bir haftaydı çünkü İsrail’in bağımsızlığını ilan ettiği 15 Mayıs 1948 gününü Filistinliler El Nakba yani talihsizlik, felaket günü olarak anıyorlar. Günümüzde ise Filistin Devleti tarafından resmi tatil ilan edilen bu günde, hayatını kaybedenlerin, sürgün edilenlerin yası tutuluyor ve gösteriler düzenleniyor. Bu yılki gösteriler Batı Şeria’da yoğunlaştı çünkü halihazırda İsrail’in bölgeye yeni yerleşim yerleri inşa etmesiyle işgal hareketleri hız kazanmıştı. Avrupa Birliğinin Dış İlişkiler Bakanları ise İsrail’in işgal planı karşısında nasıl harekete geçebilecekleri yönünde tele konferans yoluyla bir toplantı düzenledi. Amnesty International ise ABD’yi İsrail’in Batı Şeria’yı işgal politikalarına destek vermekle suçluyor.

Öte yandan ABD’de ki Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinin, Filistin destekçisi gruplar açısından bir fırsat olarak nitelendiren Noam Chomsky, İsrail ile ABD arasında ki zayıf noktalara baskı yapılmasını ve  Filistin yararına daha fazla politikalar üretilebilmesi için Joe Biden’ın desteklenmesi gerektiğini söyledi.

İran ve Türkiye arasında koronavirüs test kiti tartışması yaşanıyor. 8 Mayıs’ta İran Dışişleri Bakanı Cevaz Zarif Almanya ve Türkiye’ye 40 bin test kiti gönderdik demişti fakat Anadolu Ajansı bu iddiayı yalanladı. Bunun üzerine Mehrnews adlı İran ajansı, yerli kitlerin Katar’a ait bir uçak ile Türkiye ve Almanya’ya gönderildiğini yazdı. İran ile ilgili bir diğer gelişme ise İran asıllı Fransız akademisyen Fariba Adelkhah ülkesi İran’a ziyaret amaçlı geri döndüğü esnada tutuklandı ve rejim aleyhtarı propaganda yapmak suçundan 6 yıla mahkum edildi.

Ürdün’de sokağa çıkma yasağına uymayanlara bir buçuk yıla kadar hapis kararının ardından Katar’da ise maske takılması zorunlu hale getirildi. Bu kurala uymayanlar için üç yıla kadar hapis, 50 bin dolara kadar para cezası öngörülüyor.

Perşembe günü Tunus Sağlık Bakanının açıklamalarına göre yaklaşık 4 gündür yeni bir korona vakasına rastlanmıyordu., fakat dün itibariyle 3 yeni vaka görüldü. Ülke toplam 1032 vakaya karşılık 45 can kaybı ile virüs karşısında mücadelesini sürdürüyor.

Irakta salgının çıktığı Necef kentine girişler kapalı dolayısıyla Şiiler için kutsallık arz eden ve hac yerlerinden biri olan İmam Ali Türbesi ziyaretçiler için kapalı olacak. Bu kapsamda Hz. Ali’nin şehitliğini anmak için toplanma sanal dünyada gerçekleşecek. Bazı Şii kanallar 24 saat boyunca türbenin görüntülerini paylaşıyor ve 24 saat açık olan telefon hattı da bu hac ziyareti esnasında uyulması gereken kuralları ve ritüelleri anlatıyor.

Mısır’da Ashraf El-Helw adında ki hayvan terbiyecisi, virüs nedeniyle kapanan sirkler yüzünden 80 metrekarelik evde aslanlarını terbiye ediyor. 3 kuşaktan beridir hayvan terbiyeciliği yapan aile Mısır’da oldukça tanınıyor. Bir sonraki gösteri için deneme ve antrenmanlarını evde sürdüren Ashraf’a göre annesi, evde aslanın eşyalara zarar verebileceğinden ötürü biraz endişeli. Komşularla ise bir sorun yaşamadıklarını kendilerine güvendiklerini söylüyor.
(Haftanın videosu)

Suudi Arabistan’da korona önlemleri kapsamında Ramazan Bayramında 5 gün genel sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Ülkede toplam 42 bin 925 vakaya karşılık 264 can kaybı bulunmakta.

NATO genel sekreteri, Jens Stoltenberg Libya Ulusal Hükumetine destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Öte yandan Hafter güçlerinin Trablus’ta bir hastaneye yaptıkları saldırı sonucunda 14 kişi yaralandı.

Virüs bahanesiyle muhaliflerine karşı gücünü ve kontrolünü arttıran hükumetlere Cezayir’de eklendi. Özellikle eski cumhurbaşkanı Bouteflika’ya  ama genel olarak rejimin adaletsizliğine karşı her hafta Cuma günü düzenlenen gösteriler virüs nedeniyle engelleniyor, bağımsız gazeteci ve genç blog yazarlarınında tutuklandığı gelen bilgiler arasında.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı, kendisini yakın zamanda kaybettiğimiz Cezayirli Idir’dan

Haftanın dizi önerisi, Ürdün, Petra antik şehrinde geçen liseliler arasındaki bir Cin hikayesi. Dizi ülkede dini değerleri alaya alma ve gençlerin yozlaşması  nedeniyle de eleştirilmişti.

Kaynaklar:

www.rfi.fr/fr/moyen-orient/

www.middleeasteye.net/fr

www.aljazeera.com/topics/regions/middleeast.html

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu