Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LIV (21.08.2021)

Fransa’nın Nabzı LIV (21.08.2021)

Fransa Afganistan Hattı ve Afgan Mültecilerle Dayanışma

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinin ardından Kabil’den tahliye edilen yaklaşık 200 kişiyi taşıyan üçüncü bir Fransız uçağı perşembe günü Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden Paris’e indi. Açıklamada, yolculara fiziksel ve zihinsel sağlık desteğinin yanı sıra maddi yardımın da sunulduğu belirtildi. Üçüncü ülke vatandaşlarına vize verilmesi için hızlandırılmış prosedürler uygulandı.

Afganistan’dan gelebilecek olası göç akınlarına karşı Emmanuel Macron, “Kendimizi, göçmenleri tehlikeye atacak ve kaçakçılığı körükleyecek önemli düzensiz göç akışlarına karşı korumalıyız.” dedi. Bunun üzerine internette bazı kullanıcılar Emmanuel Le Pen benzetmesi yaptılar.

Fransa Dışişleri Bakanı ise Taliban’ın resmi olarak tanınmasının gündemde olmadığını söyledi.

Öte yandan “Macron, göç akınından endişe duyan Fransızlardan bahsederken bizim adımıza konuşmuyor.” diyen binden fazla kadını bir araya getiren forum, Afgan kadınları ve akrabalarını “koşulsuz karşılama” çağrısında bulundu.

Forum’dan yapılan açıklamada “Erkekler jeopolitik ile uğraşırken, biz kadınların şu anda Afganistan’dan bize öleceğini söylemek için yazdıklarını hatırlatmak için buradayız, ” ve “Tecavüz, boyun eğme ve ölümün mutlak tehlikesi karşısında, aydın ve demokratik olduğunu iddia eden bir ülkenin koşulsuz sığınma teklif etmekten başka çaresi olmadığını teyit ediyoruz.” açıklaması yapıldı.

Emmanuel Macron’un tartışmalı sözlerini kınayan Fransa’daki büyük şehirlerin birkaç belediye başkanı, Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinin ardından ülkelerinden ayrılan Afgan mültecileri memnuniyetle karşılayacaklarını ifade ettiler.

Lyon’un çevreci belediye başkanı Grégory Doucet salı günü yaptığı açıklamada, kentinin “Fransa’nın insanlık görevini yerine getireceğine” dair güvence verirken, Galyalıların başkenti “Fransa’ya sığınan ve önümüzdeki birkaç ay içinde bizim toprağımıza gelecek olan Afganları karşılamaya hazır.” dedi.

Marsilya’da Kriminal Vakalar ve Öldürülen Çocuk

Marsilya’nın 14. bölgesindeki Marronniers kentinde çarşamba akşamı 14 yaşındaki bir genç vurularak öldürüldü. İki küçük çocuk ise yaralandı.

Buranın şehrin en yoksun bölgelerinden biri olduğu biliniyor. Öte yandan soruşturma federal polise devredildi. Fransa’nın en büyük ikinci şehrinde, uyuşturucu kaçakçılığından etkilenen şehir ve mahallelerde son aylarda silahla açılan çok sayıda cinayet meydana geldi.

Phocaean şehrinin belediye başkanı, Marsilya’da vurularak öldürülen 14 yaşındaki bir gencin ölümüne tepki göstermek için bu perşembe France Info’ya davet edildi. “Marsilya’da, bir kruvasan satın aldığınız gibi bir Kalaşnikof satın alabilirsiniz.”, diye yakınan başkan “eğer insanlar kendilerini Kalaşnikoflarla öldürürlerse, bunun nedeni Kalaşnikofların bu şehirde neredeyse bedava satışta olmasıdır.” dedi.

Diğer Gelişmeler

Besançon’da iç çamaşırlı bir adam bıçakla saatlerce bir binanın çatısına sığındı. Mastürbasyon yapan şahıs, hastaneye kaldırılmadan önce polise bıçak ve taş fırlattı ve 3 saat süren görüşmelerin ardından gözaltına alındı.

Aile içi şiddet, 15 yaş ve altı çocuklara yönelik şiddet veya cinsel içerikli suç veya suçlardan hüküm giymiş kişilerin otomatik olarak kamu görevlerinden çıkarılması gündemde.

Restoranların çoğu, girişlerde sağlık kartı gösterilmesi zorunluluğundan bu yana katılımda %40’lık bir düşüş gördü.

Sağlık kartına karşı protestocular, Pau’da bir alışveriş merkezine QR kod olmadan girmeye çalıştı. Yaklaşık 10 polis girişin önüne zincir çekerek müdahale etti.

Emmanuel Macron, “Vatandaş olmak her zaman ek haklar istemek anlamına gelmez, öncelikle ulusa karşı sorumluluklarınızı yerine getirmenizi sağlamaktır.” dedi.

Fransa’nın Var şehrinin ormanlık alanında yangın çıktı ve yangın hala kontrol altına alınmadı. Alevlere karşı dört gün süren savaştan sonra, Var’ın itfaiyecileri hala tetikte. Massif des Maures’deki büyük yangın kontrol altına alındı, ancak söndürülemedi. Buna ek olarak, Var valisinin açıklamalarına göre, 6.300 hektarın yangınlara teslim oldu bunun yanı sıra iki ölüm ve 26 yaralı ile yangının bilançosu artıyor.

Sinemalar için zor bir dönemde vizyona giren OSS 117 Red Alert Kara Afrika’da yine de büyük bir izleyici kitlesini kendine çekti. Casus komedi, yayınlanmasından iki hafta sonra bir milyon seyirciyi aştı.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.bfmtv.com

Mediavenir

www.leparisien.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu