Yaşam

Fransa’da Vergi Bildirimi Nasıl Yapılır?

Fransa’da Vergi Bildirimi Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda sizlere Fransa’da ikamet ederken bilmeniz gereken önemli konulardan biri olan vergi bildirimi hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Fransa’ya ister öğrenci ister işçi olarak gelin, muhakkak vergi bildirimi yapmanız gerekmektedir. Sanılanın aksine geliriniz olmasa dahi vergi bildiriminizi her yıl gerçekleştirmelisiniz. Eğer 1 yıldan fazla Fransa’da bulunacaksanız vergi bildirimi yapabilmek için belirli adımları izlemeniz gerekecek. Bu adımları sırasıyla şu şekildedir:

  • Vergi Numarasının Alınması: Fransa’da vergi ödemek ve beyanname vermek için bir vergi numarasına ihtiyacınız olacak. Eğer bu numaraya sahip değilseniz, bulunduğunuz bölgedeki vergi dairesine bizzat giderek veya e-posta yoluyla bu numarayı talep edebilirsiniz.
  • Gerekli Belgelerin Toplanması: Vergi beyannamesi için gerekli belgeleri toplamalısınız. Bu belgeler genellikle gelirinizle ilgili olacaktır. Örneğin, maaş bordroları, banka hesap özetleri, varsa kira geliri belgeleri vb.
  • Vergi Beyannamesi Formunun Doldurulması: Vergi numaranızı aldıktan sonra her yıl vergi bildirimi tarihlerine yakın ev adresinize vergi dairesi tarafından bir önceki yılın beyanname formu gönderilecektir. Bu gönderilen formu elle doldurabilir veya vergi dairesinin web sitesinde oluşturacağınız profilinizden beyannamenizi gerçekleştirebilirsiniz
  • Beyanname Verme Tarihlerinin Kontrolü: Fransa’da vergi beyanı için tarihler genellikle nisan ayında başlar ve mayıs ayında sona erer. Bu tarihler bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca tarihler yıllık olarak değişebilir, bu yüzden güncel tarihleri kontrol etmek önemlidir.
  • Vergi Dairesine Beyannameyi Sunma: Doldurduğunuz vergi beyannamesini vergi dairesine sunmanız gerekir. Vergi dairesine bizzat giderek veya çevrimiçi olarak beyannamenizi sunabilirsiniz.
  • Vergi Ödeme: Beyan ettiğiniz vergiye göre ödeme yapmanız gerekebilir. Vergi dairesinin sunduğu çeşitli ödeme yöntemleri ve taksitlendirme seçenekleri de bulunabilir.
  • Belgelerin Saklanması: Beyan ettiğiniz gelirlerinizin belgelerini saklamanızı öneririz. (Örneğin maaş bordrolarınız…) Gelecekte herhangi bir kontrol olması durumunda bu belgeler sizden istenebilir.

Bazı işyerleri maaşınızı otomatik olarak vergi dairesine beyan eder. Size vergi dairesi tarafından gönderilen vergi formunda ve web sitesinde bu beyannameleri otomatik olarak görebilirsiniz. Bu gelirlere ek olarak başka gelirleriniz varsa bunları da beyannamenize ekleyebilirsiniz. Ayrıca Türkiye ve yurtdışında bulunan banka hesaplarınızı da beyan etmelisiniz. Bu beyanı yapmadığınız takdirde para cezasıyla karşılaşabilirsiniz. Banka hesaplarınızı bir kez beyan etmeniz yeterlidir. https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F34342

Hangi gelirlerin beyan edilmesi konusunda veya nasıl beyan edileceği konusunda sorularınız varsa bunları muhakkak bağlı olduğunuz vergi dairesine sorun. Vergi bildirimleri hakkında yapılan değişikliklerden haberdar olabilmek için vergi dairesinin web sitesini düzenli aralıklarla ziyaret etmenizi öneririz.

Yıldız TOKMAK

Kaynaklar:

https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F36401

https://www.letudiant.fr/lifestyle/aides-financieres/etudiant-etranger-comment-payer-ses-impots-en-france.html#:~:text=%C3%89tudiant%20%C3%A9tranger%20%3A%20un%20avis%20d’imposition%20obligatoire&text=Pour%20effectuer%20votre%20premi%C3%A8re%20d%C3%A9claration,le%20site%20officiel%20des%20Imp%C3%B4ts.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu