Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (3.10.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta (3.10.2021)

Tunus’ta Orta Doğu’nun İlk Kadın Başbakanı

Dünya Bankası deneyimine sahip bir üniversite mühendisi olan Najla Bouden Ramadhane, siyasi belirsizlikten kurtularak Tunus’un ve Arap dünyasının ilk kadın başbakanı oldu.

İki yıl önce cumhurbaşkanı olan Kais Saied’in Temmuz ayında selefini görevden alması ve parlamentoyu askıya alması sonrasında Ramadhane çarşamba günü bu göreve seçildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Najla Bouden Romdhane’nin Tunus’ta yeni bir hükümet kurma görevini memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

Bölgeden Mülteci ve Göçmen Manzaraları

İrlanda, 500 Afgan mülteciyi daha kabul edecek

Hükümet, Afgan mültecilerin İrlanda’ya gelmesi için 500 ek yer açıkladı. Yeni gelenlere tam mülteci statüsü verilecek.

Avrupa Komisyonu’nun yaptığı açıklamaya göre, 2014’ten bu yana Akdeniz’i geçip Avrupa’ya geçmeye çalışan 20 binden fazla göçmen öldü.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Batı Afrika kıyıları boyunca Kanarya Adaları’na ulaşmaya çalışan göçmenlerin denizlerdeki ölüm ve kayıplarındaki keskin artıştan son derece endişe duyduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosu salı günü, Filistinli okul kitaplarında “Yahudi-İsrailli ‘öteki’ ile hoşgörüyü teşvik eden acil değişikliklerin yapılmaması durumunda BM Filistin Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı’na (UNRWA) 20 milyon Euro’luk yardımı engellemeye karar verdi. Milletvekilleri tarafından kabul edilen değişikliğe göre, ders kitaplarının İsrail karşıtı söylemlere yer vermemesi ve iki devletli çözümü desteklemesi gerekiyor.

Suriye Dışişleri Bakanı, geri dönenlerin rejim kontrolündeki topraklarda karşılaştıkları tehlikeler hakkında uyarılar ortaya çıksa bile, mültecilerin geri dönmesi için kapıların açık olduğunu iddia etti. Faysal Mekdad New York’ta BM Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmada iddiasını ortaya koydu.

Bölgeden Diğer Gelişmeler

İsrail dışişleri bakanı, devletlerin geçen yıl diplomatik ilişkiler kurmasından bu yana bir İsrail kabine üyesi tarafından Bahreyn’e ilk resmi ziyareti yaptı.

Fransa salı günü yaptığı açıklamada, Faslılara ve Cezayirlilere verilen vize sayısını yarıya indireceğini ve Tunuslulara verilen vize sayısını üçte bir oranında azaltacağını duyurdu.

Mahkeme, üç kuzey Afrika ülkesini, Fransa tarafından vize verilmeyen vatandaşlarının iadesi konusunda işbirliği yapmamakla suçladı.

Cezayir ve Fas, Fransa’nın vatandaşları için vize sayısını azaltma kararına öfkeyle tepki gösterdi.

İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria’daki yerleşimlere karşı düzenlenen çok sayıda protestoyu zorla dağıtırken en az 19 Filistinli yaralandı.

İran Cuma günü ülkenin kuzeybatı kesiminde Azerbaycan ve Ermenistan ile sınırlarında askeri tatbikatlar başlattığını duyurdu.

Pentagon, ABD’nin geçen ay bir insansız hava aracı saldırısında Suriye’de üst düzey bir El Kaide liderini öldürdüğünü doğruladığını duyurdu.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mekdad dün yaptığı açıklamada, Suriye’nin Arap ülkeleriyle ilişkileri yeniden kurmaya yönelik her türlü girişimi memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

Geçen yıl Beyrut limanında meydana gelen patlamanın kurbanlarının yüzlerce akrabası felaketle ilgili soruşturmanın bu yıl ikinci kez ertelenmesine öfkelenerek sokaklara döküldü.

Türkiye bölgesinde kritik bir demiryolu olan ve 2021’de yeniden hizmete girmesi beklenen İstanbul-Tahran-İslamabad (ITI) yük treninin iş dünyasındakiler için olumlu bir atmosfer yarattığını bildirdi.

Mert DEDECAN

Haftanın Şarkısı

Haftanın Belgeseli

Kaynakça

www.middleeastmonitor.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu