Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LIX (2.10.2021)

Fransa’nın Nabzı LIX (2.10.2021)

Fransa Siyaseti

Kayıtsız Göçmenler, Kuzey Afrika’ya Vize Kısıtlaması

Aşırı sağı temsil eden Ulusal Birlik Partisi’nin geçici Başkanlığını yapan Jordan Bardella katıldığı bir televizyon programında, “Kayıtsız kişilere ücretsiz sağlık hizmeti verdiğimiz sürece her 3 Fransızdan 1’i bu hizmete düzgünce erişemiyor. Ben vaad ediyorum, sosyal yardımlar sadece Fransızlara verilecek.” dedi.

Öte yandan son zamanlarda Fransa, Fas, Cezayir ve Tunus gibi ülkelere vereceği vize miktarını düşürdü.

Buna karşılık Fransız halkının %87’si, “düzensiz konumda Fransa’da bulunan vatandaşlarını geri almayı reddeden” Fas, Cezayir ve Tunus’a verilen vize sayısının azaltılmasını onaylıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın yoksul ülkelere Covid-19’a karşı 120 milyon doz aşı vereceğine söz verdi.

Sarkozy’e Seçim Yasasını İhlalden Ceza

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2012’deki başarısız cumhurbaşkanlığı kampanyası sırasında bilerek harcama sınırlarını aştığı için perşembe günü hapis cezasına çarptırıldı. Paris Ceza Mahkemesi, eski Fransız cumhurbaşkanının kampanyasına katılan 13 kişiyle birlikte kampanya harcamalarına 22,5 milyon € sınır getiren Fransız yasasını ihlal ettiğine karar verdi.

2022 Seçim Anketi

Ipsos Sopra-Steria anketine göre 2022 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda oy dağılımı şu şekildedir;

Emmanuel #Macron 24%

Marine Le Pen 16%

Éric #Zemmour 15%

Xavier Bertrand 14%

Jean-Luc #Mélenchon 9%

Yannick Jadot 9%

Anne Hidalgo 5,5%

Fransa’da İntihar Önleme Hattı

Ruhsal bozukluklarla ilgili bir araştırmaya göre:

– Son aylarda Fransızların %10’u intihar düşüncesine sahipken, bu oran 18-24 yaş grubunda %30’a çıkıyor.

– Fransız halkının %10’u depresyonda olduğunu belirtiyor.

– 12 milyon insan ruhsal bozukluktan muzdarip.

Ulusal intihar önleme numarası 3114 cuma günü başlatıldı. Ücretsiz olan bu hizmette yanıtlayıcı olarak eğitilmiş hemşireler ve psikologlar tarafından haftanın 7 günü, günde 24 saat “profesyonel ve gizli” dinleme ve iletişim sağlanıyor.

Meme kanserine karşı mücadele konusunda farkındalığı artırmaya adanmış bir etkinlik olan OctobreRose’un 28.si için Eyfel Kulesi pembe renkte ışıklandırıldı.

Fransa Lyon’da ilk, orta ve lise okullarının kantinlerinde Cordon Bleu satışı yasaklandı. Bu kapsamda belediye daha geleneksel yemekleri kantinlerde hizmete sunacak.

Ile-de-France’ın on belediyesi arasında doğalgazın en çok kullanıldığı Cesson’da (Seine-et-Marne), enerji fiyatlarındaki sürekli artışlar endişe yaratıyor. Bölgede yapılan röportajda; “Bir şeyler yapılması lazım yoksa sarı yelekliler geri döner.” denildi.

25 yaşındaki Mehdi B., İslamı eleştirdiği yayın videolarının ardından internette nefret söylemlerine uğrayan genç kadın Mila’ya “ölüm tehdidi” savurması nedeniyle 10 ay ertelemeli hapis ve 10 bin avro manevi tazminata mahkum edildi. Sanık tarafından perşembe günü dile getirilen kısa özürler mahkemeyi ikna edemedi.

Asgari ücret %2.2 artarak aylık brüt 1.554.58 Euro’dan 1.589.47 Euro’ya yükseldi.

Lyon’lu rapçi Tracy de Sá, mültecileri kaldıkları lojmanda ziyaret etti ve onlara şarkı yoluyla Fransızca öğretiyor. Cumartesi günü Villeurbanne’deki konserinin ilk bölümü olacak.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.bfmtv.com

mediavenir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu