Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (29.08.2021)

Orta Doğu‘da Bu Hafta : Afganistan’da 1 Hafta da Yaşananlar (29.08.2021)

Afganistan’da Yaşanan Gelişmeler

IŞİD bağlantılı, Horasan Eyaleti İslam Devleti (İSKP veya ISIS-K) tarafından Kabil havaalanında meydana gelen patlamalarda en az 200 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan 13 ABD askeri de saldırılarda hayatını kaybetti. Bu, Ağustos 2011’de bir Chinook helikopterine düzenlenen ve 30 askerin ölümüne neden olan saldırıdan bu yana Afganistan’daki Amerikan birlikleri için bir günlük en büyük kayıp oldu.

ABD Başkanı Joe Biden, perşembe günü yaşanan Kabil’deki saldırıya misilleme yapma sözü verdi ve sorumluları bulup onlara ödeteceğini söyledi.

ABD birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi için verilen sürenin sona ermesinden bir gün önce, Kabil’in uluslararası havaalanında birkaç roket ateşlendi.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), ABD’nin Kabil havaalanını hedef alan Afgan IŞİD bağlantılı intihar bombacılarına ait bir araca drone saldırısı düzenlediğini söyledi. Joe Biden, Afganistan’daki IŞİD üyelerine karşı daha fazla saldırı düzenleneceği sözü verdi.

Taliban eyaletlerini ele geçirdikten sonra bir Kabil parkında sıcakta kamp yapan yüzlerce Afgan aile, savaşın parçaladığı ülkede insani bir kriz ortaya çıkarken yiyecek ve barınak için bekliyor.

BM, Afganistan’da 18 milyondan fazla insanın yardıma ihtiyacı olduğunu ve beş yaşın altındaki tüm çocukların yarısının akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu söylüyor.

Birçok uluslararası STK, binlerce Afgan ülkeyi terk etmeye çalışırken personelini terk etmekle suçlanıyor. Bu kişiler arasında yer alan Zarina son işvereni GIZ – devlet tarafından finanse edilen Alman Uluslararası İşbirliği Kalkınma Ajansı – sözleşmesinde kendisine söz verdiği için şimdi Almanya’da olmalıydı.

Ancak Kabil’in düşmesinden 12 gün sonra Zarina’nın Almanya’ya tahliye umutları azalıyor.

Airbnb ve Walmart da dahil olmak üzere ABD şirketleri, ABD destekli hükümetin son zamanlarda çöküşünün ve Taliban tarafından devralınmasının ardından Afganistan halkına yardım ediyor.

Ev paylaşım şirketi Airbnb salı günü yaptığı açıklamada, dünya çapında 20.000 Afgan mülteciye geçici barınma sağlayacağını söyledi.

Taliban, Afganistan’da afyon üretimi yasağını uygulamaya başlıyor.

Dünyanın En Uzun ikinci Adamı Olimpiyatlarda

Tokyo Paralimpik Oyunları dünyanın en uzun ikinci adamı Morteza Mehrzad’ı ağırlıyor. 2,46 metre boyunda olan İranlı Morteza Mehrzad, Tokyo’daki Paralimpik Oyunları’nın açılış töreninde görkemli bir giriş yaptı. Milli oturarak voleybol takımının bir üyesi olan İranlı, İran’ın en uzun adamı, Olimpiyatlar ve Paralimpik Oyunları’nın en uzun sporcusu ve dünyanın en uzun ikinci adamı.

https://twitter.com/SportzFirst/status/1430141714639953928?s=20

Fas-Cezayir Arasında Gerginlik

Cezayir, Kuzey Afrika komşusu ile diplomatik ilişkilerini kestikten günler sonra Fas ile gaz tedarik anlaşmasını yenilemeyeceğini açıkladı. Fas şu anda Cezayir’den Fas topraklarından geçerek İspanya ve Portekiz’e uzanan Mağrip-Avrupa boru hattından yılda 900.000 metreküp Cezayir doğalgazı alıyor.

Salı günü Cezayir, Rabat’ı Tizi Ouzou ayrılıkçılarını desteklediği için “düşmanca eylemlerle” suçlayarak Fas ile ilişkileri kesmişti.

Fas ise suçlamaları “saçma” olarak nitelendirmişti.

İki ülke, özellikle Batı Sahra’nın tartışmalı bölgesi üzerinde uzun süredir gergin bir ilişkiye sahip.

İran Hapishanelerinden Sızdırılan Görüntüler

İran hapishane servisi başkanı, hackerların Tahran’ın kötü şöhretli Evin Hapishanesi’nde tutukluların kötü muameleye maruz kaldığını gösteren videoları sızdırmasından sonra özür diledi.

Bilgisayar korsanları, gardiyanların mahkûmları dövdüğünü ve birini yerde sürüklediğini gösteren güvenlik görüntülerini yayınladı.

Salı günü, Hapishaneler Örgütü başkanı Mohammad Mehdi Haj-Mohammadi “kabul edilemez davranış”ın sorumluluğunu üstlendiğini söyledi.

Bölgeden Diğer Gelişmeler

Sağlık Bakanlığı dün gece, şubat ayından bu yana tek bir günde kaydedilen en yüksek ölüm oranını işaret ederek, İsrail’de 24 saatlik bir süre içinde 29 kişinin koronavirüsten öldüğünü duyurdu. Bu kapsamda üçüncü doz aşı alma yaşı 30’a düşürüldü.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) pazar günü Iraklı çocukların çoğu için güvenli ve içilebilir suya erişimleri olmadığı için sağlık riskleri konusunda uyardı.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Anadolu Ajansı’nın bildirdiğine göre, iki komşu arasındaki sürtüşmenin sona erdirilmesi için bir anlaşmaya varmak için Bağdat’ta Suudi-İran görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Tunus Devlet Başkanı Kais Saied’i insan haklarını korumaya ve 25 Temmuz’da ilan edilen istisnai önlemleri almasından bu yana uygulanan “baskıcı” adımları kaldırmaya çağırdı.

Muhalif güçler ve aileleri, Esad rejiminin iki aydır sürdürdüğü kuşatmanın ardından Rusya’nın arabuluculuğunda ateşkes kapsamında Suriye’nin güneyindeki Deraa ilinden ayrıldı.

Suriye, başkent Şam’daki Tishreen Park’ta bulunan, down sendromlu kişilerin çalıştığı ülkenin ilk kafesini açtı.

Mert DEDECAN

Haftanın Şarkısı

Haftanın Belgeseli

Kaynakça

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

www.aljazeera.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu