Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LVI (4.09.2021)

Fransa’nın Nabzı LVI (4.09.2021)

Paris’te Göçmen Kampı

Paris’te, yaklaşık 600 evsiz göçmen, valilik binasının önündeki parkta çadır kurdu.

Protesto kampı, yetkililere göçmenleri barındırmaları için baskı yapma amacı taşıyor.

Marsilya’da Suç, Denetim ve Macron’un Ziyareti

Marsilya Cumhuriyet Savcısı Dominique Laurens, cuma günü bir basın toplantısı düzenledi. Son günlerde uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı kişilere yönelik yürütülen soruşturma kapsamında çok sayıda şüphelinin tutuklandığını duyurdu.

Polis, bu kapsamda Fransa’nın en büyük uyuşturucu kaçakçılarından birini, Marsilya’da çifte cinayet şüphesiyle salı günü Paris bölgesinde tutukladı.

Emmanuel Macron bu perşembe günü “Marsilya en büyük” planını sundu. Fransa’nın en büyük ikinci şehrinin sosyal, eğitimsel, ekonomik ve güvenlikle ilgili acil durumlarına yanıt vermeyi amaçlayan bir planın, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sekiz ay önce sunulması dikkat çekti.

Sık sık suç ve uyuşturucu trafiğini oranının yüksekliği ile anılan Marsilya için 3 bölümden oluşan bir plan hazırlandı. Bu plan 200 okulun yenilenmesi, tramvay ve metroların modernizasyonu ve kentsel yenileme programı içeriyor.

Marsilya belediye meclis üyesi Hayat Atia: “Marsilya’yı biraz denetim altına almamız beni rahatsız ediyor.” dedi.

Belediye Başkanı Benoît Payan ise Emmanuel Macron’a: “Marsilya ziyaretiniz tarihidir.” dedi.

“Marsilya Öfkede” derneğinin başkanı Kaouther Ben Mohamed: “İstediğim şey, sakinlerin ve şehri yapanların projeyle ilişkilendirilmesidir.” dedi.

Öte yandan Emmanuel Macron, Marsilya ziyareti sırasında bir grubun ıslık ve yuhlamalarına maruz kaldı.

Kültür Sanat Gelişmeleri

Alexandre Dumas’ın ünlü romanının yeni uyarlaması devasa çekimlerine yeni başladı. Film 2023 yılında yayınlanacak.  Kadroda François Civil (D’Artagnan), Eva Green (Milady), Vincent Cassel (Athos), Romain Duris (Aramis), Pio Marmaï (Porthos), Lyna Khoudri (Constance Bonacieux), Louis Garrel (Louis XIII) bir araya gelecek.

On yıl boyunca rap sahnesinde aktif olan Lomepal, 2017 yılında eleştirmenler tarafından beğenilen ve üçlü platin sertifikalı bir albüm olan Flip’in piyasaya sürülmesiyle büyük bir başarı yakaladı. O zamandan beri albümler, sahneler, turlar devam etti. Ekim 2019’da Amina diskinin piyasaya sürülmesine kadar iki yıl çılgın bir hızla yaşadı. O yıl, bir ara verme arzusunu açıkladı.

Lomepal perşembe günü France Inter’de “2011’den 2019’a kadar çalıştım ve son yıllar çok yoğundu, durmadık.” ve “İki yıl boyunca ardı ardına turneler, çekimler, albüm yazarlığı vs. oldu. On yıllık müzikte kendime sormaya hiç vaktim olmadı (…) Ocak 2020’de kesmeye karar verdim.” dedi. 2022 yılında ise yeni bir albüm müjdesi verdi.

CBO tarafından Çarşamba günü yayınlanan rakamlara göre, Marsilya’nın kuzey bölgelerinde geçen bir film olan Bac Nord, ikinci haftasında gişenin zirvesinde kaldı. Bu gerilim filmi, Ağustos ayının son haftasında 414.000’den fazla seyirci ve toplam 897.551 izleyici çekti.

Fransa’dan Çeşitli Haberler

Fransa’da Covid’e bağlı ölümlerin yükselmesinden sonra Airbnb, yasadışı partilerden kaçınmak için Fransa’da 240.000 kişilik rezervasyonları engellediğini duyurdu.

Halk Sağlığı yaptığı açıklamada yeni Mu varyantının şu an için Fransa’da pek mevcut olmadığını söyledi.

Şiddet mağduru kadınlara yönelik 3919 numaralı yardım hattı artık haftanın 7 günü, 24 saat hizmet veriyor. Şimdiye kadar hizmet yalnızca hafta sonları sabah 9’dan akşam 6’ya kadar mevcuttu.

Komşu ülkelerine kıyasla Fransa’da cinsel hayatlarından memnun olmayan kadınların oranı daha fazla seyrediyor.

LREM parti yardımcısı Loïc Dombreval, köstepek avını yasaklamak istiyor. Seçilmiş yetkili, “Bu, hızlı koşan veya hızla saklanan bir hayvan değil, bu bir av değil, bu bir eğlence! Köstebek son derece popüler ve arkadaş canlısı.” dedi.

Mayenne fırıncıları ve kasapları, 81.20 metrelik başarı ile dünyanın en uzun rillette sandviçi rekorunu kırdı. En uzun sosis poğaçası rekoru geçen Haziran ayında aynı departmanda kırılmıştı.

Mert DEDECAN

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Bir Musique

Kaynakça

www.bfmtv.com

medivenir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu