Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? : Afganistan’da Bu Hafta

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? : Afganistan’da Bu Hafta

Afganistan’da Bu Hafta

Afgan grubu ülkenin son isyancı kalesinin kontrolünü ele geçirmek için savaşırken, kuzeydeki Panjshir eyaletinde Taliban savaşçıları ve direniş güçleri arasındaki çatışmalar yoğunlaştı.

Bölge sakinleri, artan çatışmaların en az 400 aileyi normalde Panjshir’in sakin, yeşil vadilerindeki (Panjsgir başkent Kabil’in yaklaşık 125 km (78 mil) kuzeyindedir ) köylerden kaçmaya zorladığını söylüyor.

Western Union Co, Taliban’ın Kabil’de ilerlemesiyle iki hafta önce Orta Asya ülkesindeki operasyonlarını askıya aldıktan sonra Perşembe günü yaptığı açıklamada, Western Union Co’nun Afganistan’a para transfer hizmetlerine devam ettiğini söyledi.

Katar’dan teknik ekipler, son ABD ve NATO tahliyeleri sırasında hasar gördükten sonra faaliyetlerin yeniden başlamasını görüşmek üzere Kabil havaalanına indi.

Taliban ile ABD arasında önemli bir arabuluculuk rolü oynayan Katar, Orta Asya devletini daha fazla istikrarsızlığa itebilecek aceleci hareketlere karşı uyarıda bulundu.

Diğer Ülkelerden Taliban Açıklamaları

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, bir İtalyan gazetesine, grubun yabancı birliklerin Afganistan’dan çekilmesi ve ülkeyi ele geçirmesinin ardından öncelikle Çin’den gelen finansmana güveneceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, küresel toplumun Kabil ile diplomatik bağlarını sürdürebilmesi için Taliban’ın Afganistan’da “medeni” bir şekilde davranmasını umduğunu söyledi.

Putin, ABD’nin Afganistan’daki 20 yıllık kampanyasının trajedilerle sona erdiğini ve Washington’un hiçbir şey elde etmediğini söyledi ve ABD ordusunun Afganistan’daki normlarını yerleştirme girişiminin boşuna olduğunu da sözlerine ekledi.

İngiltere dışişleri bakanı, Birleşik Krallık’ın Taliban’ı tanımayacağını, ancak diyalog için bir alan gördüğünü belirterek, katı grubun barışı koruma vaatlerini yerine getirip getirmediğini yakından izlediğini de sözlerine ekledi.

Khost’ta, Kanbahar’da binlerce kişi ABD’nin Afganistan’dan çekilmesini kutlamak için dışarı çıktı. Hem Taliban bayraklarını hem de Afgan Ulusal Bayrağı aynı anda dalgalandı. ABD, Fransa ve NATO bayrakları ise tabuta sarıldı.

Afgan Kadınlar ve Mülteciler

Batıdaki Herat kentinde düzinelerce Afgan kadın, çalışma ve eğitim haklarını talep etmek için gösteri yaptı.

Perşembe günü protestoya katılan Mariam Ebram, El Cezire’ye, fiili Taliban hükümetinin kadınların çalışma hakkı konusundaki cevaplarının eksikliğinden dolayı hayal kırıklığıyla sokaklara çıktıklarını söyledi.

24 yaşındaki kadın, kendisine ve diğer kadınlara haftalarca işe gelmemelerinin söylendiğini ya da Afganistan’ın batısındaki en büyük şehirdeki ofislerine geldiklerinde geri çevrildiklerini söyledi.

AB, Afganistan’ın komşularına Amerika’nın aceleyle geri çekilmesinin ardından ülkeden kaçan mültecilere ev sahipliği yapmalarına yardımcı olmak için 600 milyon € (710 milyon $) fon ile 2015 göçmen krizlerinin tekrarlanmasını önlemek için bir teklif hazırlıyor.

BAE’de Afrikalı İşçilerin Durumu

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki yüzlerce Afrikalı işçinin gaddarca muameleye maruz kaldığını, hapse atıldığını ve ardından sınır dışı edildiğini, iki STK’dan araştırmacılar tespit etti.

Euro-Mediterranean Human Rights Monitor ve Impact International for Human Rights Polies (Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü) yeni bir raporda, göçmenlerin Haziran ayında toplu halde nasıl tutuklandıklarını ve ardından hapishanedeyken nasıl acımasız muameleye maruz kaldıklarını detaylandırdı.

Libya’nın başkenti Trablus’ta Ulusal Birlik Hükümetini destekleyen savaşçılar ile cumhurbaşkanlığı konseyini destekleyen diğerleri arasında çatışmalar çıktı.Ülke Aralık’ta yapılması planlanan seçimlere yaklaşırken, bu çatışmaların ülkede hala bölünmelerin olduğunun bir işareti olarak görülüyor.

Netflix’te Yeni Ürdün Dizisi

Al Rawabi Kız Okulu: Netflix dizisi Ürdünlü gençlerin tasviri konusunda tartışmalara yol açtı. Platformun en son Arapça prodüksiyonu, zorbalık, ataerkillik ve kadına yönelik şiddet gibi sorunları ele alıyor. Ana karakterler cinsel taciz, işlevsiz aile dinamikleri ve ruh sağlığı sorunlarına maruz kalıyor ve her birinin nüanslarını ortaya çıkarıyor.

Cezayir Fas Gerginliği

Cezayir’in yıllarca gergin ilişkiler üzerine inşa edilen diplomatik bir serpinti sonrasında Fas ile bağlarını koparmasının ardından fikstürün farklı bir yere taşınacağı yönünde spekülasyonlar vardı.

Ama Cezayir milli takımı, planlandığı gibi Fas’ın Marakeş kentindeki Burkina Faso ile Dünya Kupası ön eleme maçında oynayacak.

Lübnan’da Derinleşen Kriz

Lübnan, istikrarını tehdit eden derin bir ekonomik çöküşün sancıları içinde. Dünya Bankası bunu modern tarihin en derin bunalımlarından biri olarak nitelendirdi.

Lübnan, şu anda Lübnan’ı kasıp kavuran ekonomik ve yakıt krizlerini gerekçe göstererek ABD’den Suriye üzerinden ithalat ve ihracat yasağından muafiyet sağlamasını istedi.

Lübnan’ın yaşayabilir bir hükümete sahip olmaması, ciddi yakıt ve temel mal kıtlığı ve düşen para birimi nedeniyle, komşusu Suriye ile ticaret, Lübnan için bir can simidi olarak görülüyor.

Uluslararası Af Örgütü, Lübnan makamları tarafından tutuklanan ve gözaltına alınan altı Suriyeli mültecinin “tanınabilir bir suçla itham edilmedikçe” serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Altı kişi geçen hafta Beyrut’taki Suriye Büyükelçiliği’ne pasaportlarını almak için gittikleri sırada tutuklandı.

Tunus’ta Sendikanın Eylemi

Reuters’in bildirdiğine göre, Tunus’un güçlü işçi sendikası bugün cumhurbaşkanını siyasi sistemde değişiklik önermeye ve eleştirmenlerin darbe olarak adlandırdığı bir hamleyle Temmuz ayında yönetim yetkilerini ele geçirmesinin ardından bunları referanduma götürmeye çağırdı.

Başbakanı görevden alması, parlamentoyu askıya alması ve yürütme yetkisini devraldığını söylemesinden bu yana bugüne kadar Cumhurbaşkanı Kais Saied’i destekleyen Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), haftalardır ondan bir hükümet belirlemesi ve bir yol haritası açıklaması çağrısında bulundu.

Sendika lideri Noureddine Taboubi gazetecilere verdiği demeçte, “Tunus’taki temel sorun, her şeyi felce uğratan ve ilerleme için hiçbir yol bırakmayan siyasi ve anayasal sistemdir.” Dedi.

Türkiye’deki Müslüman Kardeşler Üyeleri

Mısır’daki Müslüman Kardeşler dün bazı Körfez medyası tarafından Türkiye’nin bazı liderlerini ev hapsine aldığı yönündeki haberleri yalanladı.

İhvan’ın Türkiye’deki merkezinin kapatıldığı ve grup liderlerinin bazılarının İstanbul’daki mallarını sattığı yönündeki haberlere yanıt veren Fahmy, haberi “yalan, iftira ve tamamen asılsız” olarak nitelendirdi.

Mert DEDECAN

Haftanın Belgeseli

https://www.youtube.com/watch?v=LG3fglDtv7c

Haftanın Şarkısı

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? : Afganistan’da Bu Hafta

Kaynakça

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

www.middleeasteye.net

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu