Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (08.08.2021)

Orta Doğu‘da Bu Hafta Ne Oldu ? 08.08.2021

İran Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Ebrahim Raissi, ABD’nin “zorba” yaptırımlarını kaldırmak ve İran’ın yaşam koşullarını iyileştirmek için harekete geçme sözü verdi.  Ayrıca ülkesinin dış politikası için en önemli öncelik olarak Latin Amerika ülkeleriyle siyasi ve ekonomik ilişkileri güçlendirme sözü de verdi.

Öte yandan Ebrahim Raisi, Suriye’deki yabancı güçlerin “Suriye halkının ülkelerini yeniden inşa etmeye başlayabilmesi için mümkün olan en kısa sürede” ayrılması gerektiğini söyledi.

Tunus’taki Gelişmeler

Cumhurbaşkanı Kais Saied’i anayasaya aykırı bir güç gaspı yapmakla suçladıktan sonra bir milletvekilini evinde tutuklandı.

Tunus’un Ennahda hareketi daha önce Cumhurbaşkanı Kais Saied’in aldığı istisnai önlemleri darbe olarak belirtmişti şimdi ise “reform fırsatı” olarak nitelendirdiğini bildirdi. Hareketin Facebook’taki Şura Konseyi, “Bu yapılırsa, demokratik geçişin bir kilometre taşı olabilir” dedi.

Güçlü Tunus sendika merkezi UGTT çarşamba günü, on gün önce kendisine tam yetki veren Başkan Kais Saied’i, bir siyasi boşluktan kaçınmak için yeni başbakanı hızla atamaya ve bir “kurtarma” hükümeti kurmaya çağırdı.

Tunus bir yıl önce pandemi yönetimi açısından en iyi ülkeler arasındayken, şimdi DSÖ tarafından hastalanma veya ölüm sayısı açısından en çok etkilenen Arap ve Afrika ülkesi olarak sınıflandırılıyor.

Afganistan’da Son Durum

Afganistan Savunma Bakanı Bismillah Muhammedi’nin Kabil’de bulunan evinin önünde düzenlenen bombalı ve silahlı saldırıda 8 kişinin hayatını kaybettiği, 20 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Avustralya’da bir Afgan mülteci, planlanan sınır dışı edilmesine karşı bir aylık tecil hakkı kazandı. Avrupa mahkemeleri, ülkedeki kötüleşen güvenlik durumu göz önüne alındığında, Afganistan’a sınır dışı edilmelerinin durdurulması çağrısında da bulunuyor.

ABD’nin Afganistan özel elçisi, Afgan hükümet güçleri ile Taliban savaşçıları arasında şiddet devam ederken, ilerlemenin tek yolunun siyasi bir çözüm olduğunu söyledi.

Lübnan’da Patlamaların 1. Yıl dönümü ve Protestolar

Uluslararası Af Örgütü Lübnanlı yetkilileri, bir yıl önce yaklaşık 200 kişinin ölümüne ve 300.000 kişinin evsiz kalmasına neden olan Beyrut limanındaki patlamaya ilişkin soruşturmada adalet arayışını “engellemekle” suçladı.

Patlamanın birinci yıl dönümü münasebetiyle Lübnan güvenlik güçleri ile protestocular arasında çıkan şiddetli çatışmalarda 56 kişi yaralandı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun çarşamba günü ülkenin vatandaşlara temel hizmetler sunmasına yardımcı olmak için uluslararası yardım çağrısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Genel Müdürü Kristalina Georgieva dün, Lübnan’ın, ülkenin tükenen rezervlerini güçlendirmek ve aynı zamanda birçok acil ihtiyacın karşılanmasına yardımcı olmak için IMF’nin Özel Çekme Hakları (SDR) Fonu’ndan 860 milyon dolar alacağını duyurdu.

Reuters’in bildirdiğine göre, İsrail jetleri, İran’la artan sürtüşmenin ortasında sınır ötesi düşmanlıkların tırmanmasında Lübnan topraklarından İsrail’e atılan iki rokete yanıt olarak perşembe günü erken saatlerde Lübnan’daki roket fırlatma noktaları olduğunu söylediği yerleri vurdu.

Bölgeden Diğer Gelişmeler

“Alman nüfusuyla biriz.”

Suriyeli mülteciler, geçen ay bölgenin sel tarafından harap edilmesinin ardından batı Almanya’daki temizlik çabalarına yardım ediyor.

Suudi Arabistan’da geleceğin kadın voleybol takımının oluşturması ve yaklaşan uluslararası turnuvalara katılması hedefiyle düzenlenecek olan ilk kadın voleybol turnuvalarının tanıtımı yapıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, önce Filistin devleti hedefinin ele alınması gerektiğini söyleyerek İsrail ile ilişkileri normalleştirme olasılığını reddetti.

Dünya Bankası, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) 2015’ten bu yana yarıya düştüğü bir zamanda, Yemenlilerin yaklaşık yüzde 70’inin açlık riski altında olduğunu söyledi.

https://twitter.com/middleasthetic/status/1423396775575101440?s=20

Pek çok Mısırlı, Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin hükümetin aldığı kemer sıkma önlemlerinin bir parçası olarak ekmeğin fiyatını artırma çağrısını sosyal medyadan eleştirdi.

Mısırlı insan hakları örgütleri, Gamasa Hapishanesi’ndeki güvenlik güçlerinin, tutukluların eşlerini ve çocuklarını, ailelerini ziyaret etmek için yakıcı sıcakta kumların üzerinde çıplak ayak yürümeye zorladığını bildirdi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Libya kıyılarında 1.100’den fazla düzensiz göçmenin kurtarıldığını ve geçen hafta Libya’ya geri gönderildiğini söyledi.

İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde üç büyük çaplı yıkım gerçekleştirdi. Beytüllahim’deki Duvara ve Yerleşim Yerlerine Karşı Filistin Komitesi başkanı Hassan Breija, İsrail ordusuna ait bir buldozerin valiliğin güneyindeki Wadi Rahal kasabasındaki Shaab Sultan bölgesinde beş tarımsal yapıyı yıktığını söyledi.

Mert DEDECAN

Haftanın Belgeseli

https://www.youtube.com/watch?v=QDWTA3yUn5I

Haftanın Şarkısı

Kaynakça – Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (08.08.2021)

www.aljazeera.com

www.middleeastmonitor.com

www.middleeasteye.net/fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu