Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LIII (14.08.2021)

Fransa’nın Nabzı LIII (14.08.2021)

Sağlık Kartı Uygulaması : Eylemler, Açıklamalar, Tutuklamalar

Fransa’da 9 Ağustos Pazartesi gününden itibaren kafe, restoran, mediko-sosyal tesis, bazı alışveriş merkezlerine gitmek ve uzun mesafeli yolculuklar yapmak için sağlık kartı zorunlu hale geldi.

Bugün de Fransa genelinde aşı ve sağlık kartı uygulamasına karşı 200’e yakın farklı alanda 5.si düzenlenecek gösteriler organize edildi.

Eylemler Esnasında Gamalı Haç ve Antisemitizm

Perşembe günü Épinal’de (Vosges) sağlık kartı uygulamasına karşı düzenlenen gösteriler sırasında sallanan şırıngalardan oluşan bir gamalı haçı temsil eden bir pankart hakkında soruşturma başlatıldı. Kentin polis karakoluna emanet edilen soruşturmanın, “insanlığa karşı suçlardan sorumlu örgütlere veya kişilere ait olanları hatırlatan üniforma, rozet veya amblemlerin giyilmesi veya sergilenmesi” ile ilgili olduğunu belirtti. Bu suçun cezası 1.500 avro para cezasıdır.

Öte yandan Metz’de sağlık kartına karşı bir gösteri sırasında da Yahudi aleyhtarı bir pankart sallayan kadın pazartesi günü küçük bir Moselle kasabası olan Hombourg-Haut’ta tutuklandı.

İçişleri Bakanı yaptığı açıklamada ; “Bu pankart iğrençtir. Antisemitizm bir suçtur, fikir değil. Bu tür sözler cezasız kalmayacak.” dedi.

Polis tarafından ilk sağlık kartı kontrolleri restoran ve kafelerde gerçekleştirildi. Sağlık kartı olmayanlar ise, bir haftalık “hoşgörü” kapsamında cezalandırılmadı.

Ayrıca sağlık kartının yürürlüğe girmesinden bu yana spor salonlarına katılım %20 azaldı. Gece kulüplerinin de %20’si, katılımların %50’den fazla azaldığını gördüklerini bildirdi.

10 milyon Fransız 12 Temmuz 2021’den itibaren en az bir doz aşısını tamamladı. Macron bu rakamları paylaşarak Fransa’nın Amerika ve Almanya’nın önüne geçtiğini duyurdu ve şu açıklamayı yaptı:” Birlikte bunu başaracağız. Çünkü Fransa birlikte daha güçlü, daha birleşik, daha sivil, daha sorumlu. Hadi aşı olalım. Biz Fransa’yız.”

Ayrıca “Amacımız, aşılanabilecek tüm Fransızları aşılamak.” diyor Emmanuel Macron.

Sağlık Kartına Karşı Belçika’ya Gezmeye Giden Fransızlar

Belçika’da kuralların daha esnek olması nedeniyle sağlık kartı uygulamasına uymamak için Belçika sınırında oturan bazı Fransızlar yemeklerini yemek ve dışarıda gezmek için sınırı geçiyor ve vakitlerini Belçika’da geçiriyorlar.

Kadına Yönelik Taciz ve Cinayetler

Pau sokaklarında tecavüze uğrayan genç bir kadın yarı çıplak olarak şok geçirmiş halde bulundu. Kadının bir barda tek başına olup 6 kişilik bir erkek grubu tarafından tecavüzün gerçekleştiği bir daireye götürüldüğü sonrasında ise parkta tek başına bulunduğu bildirildi.  

PortoVecchio’da 63 yaşındaki bir adam, “30 yılı aşkın süredir” evli olduğu karısını silahla öldürdü. Fransa’da yılbaşından bu yana 73 kadın, erkek arkadaşları, partnerleri ve kocaları tarafından öldürüldü.

Perpignan restoranında yemek yiyen eşcinsel çift saldırıya uğradı. Çift, “kasıtlı şiddet” ve “cinsel saldırı” suçlarından şikayette bulundu. Fail ise kaçmayı başardı.

100 ve 107 yaşında olan Berthe ve Marcel ikinci dünya savaşından önce 1938 yılında evlenmişti ve hala evli olarak hayatlarını devam ettiriyorlar. Bu 83 yıllık evlilikle Fransa’da en uzun süreli evli kalan çift ünvanına sahipler.

Lionel Messi İspanyol kulübü Barcelona’dan hüzünlü bir şekilde ayrılmasından sonra Paris Saint-Germain’e transfer oldu. Daha Paris’e geleceği belli değilken bile Parisli taraftarların havalanında kendisini beklediği biliniyordu. Basın toplantısında konuşan Messi, Paris Saint-Germain’e katılmaktan “muazzam mutluluğunu” dile getirdi. Binlerce kişi ise ilk Messi formalarını almak için kulübün mağazalarının önünde geceden başlayarak kuyruk oluşturdu.

Vendée, Saint-Laurent-sur-Sèvre’de bir rahibin öldürüldüğünü İçişleri Bakanı açıkladı. Teslim olan failin,  Temmuz 2020’de Nantes Katedrali’ni yakmakla suçlanan kişi olan Ruandalı sığınmacı olduğu bildirildi. Aşırı sağcı Le Pen dahil yetkililer, sığınmacının bunca suç işlemesine rağmen neden hâlâ Fransa’da olduğunu sorguladı.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.bfmtv.com

mediavenir

www.leparisien.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu