Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LII (07.08.2021)

Fransa’nın Nabzı LII (07.08.2021)

Sağlık Kartı Zorunluluğu ve Aşı Karşıtları

9 Ağustos’tan itibaren restoranlara, kafelere, barlara, düğün salonlarına, hastanelere, iç uçuş seferlerine ve trenlere girişte sağlık kartı gösterme zorunluluğu olacak ve bu alanlarda maske takılması zorunlu olmayacak.

Fransa Futbol Federasyonu, sağlık kartının “futbol oynamak ve soyunma odalarına girmek” için zorunlu olacağını duyurdu. Tedbir tüm federasyonları etkileyecek ve “vazgeçmek imkansız olacak”.

Sosyal ağlarda yayınlanan yeni bir videoda bazıları için bu yeni önlemden kaynaklanan özgürlüklerden yoksun bırakmaya ilişkin bir yoruma yanıt vermeyi seçen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, belirli halka açık yerlere gitmek için test veya aşı yaptırmanın “sorumlu özgürlüğü” göstermek olduğuna inanıyor.

Öte yandan Macron aşı karşıtları için; “Onların radikal şiddetine boyun eğmeyeceğim. Demokrasilerin varlığının tehlikede olduğunu düşünüyorum. Tutumları demokrasi için bir tehdittir. Her şeyi karıştırıyorlar, ”dedi.

Marine Le Pen’in yeğeni ve eski bir Ulusal Cephe üyesi olan Marion Maréchal İsrail’de kısıtlamaların yeniden getirilmesinin ardından “Dünyanın en çok aşı yapılan ülkelerinden biri olan İsrail (yetişkinlerin %85’i) sağlık kısıtlamalarını daha da sıkılaştıracak. Aşı sayesinde “normal hayata dönüş”ten uzağız” dedi.

Elektrikli Scooter Kazaları

Bir polis memuru elektrikli scooter ile iş yerine giderken bir otobüse çarparak düştü ve hastaneye kaldırıldı. Ağır yaralanan polis hayatını kaybetti. Paris Savcılığı, kazanın kesin koşullarını belirlemek için soruşturma başlattı.

14 Haziran günü saat 1’de, benzer bir kaza, elektrikli scooter kullanan iki genç kadının başkentin merkezinde çarptığı 31 yaşındaki İtalyan bir kadının hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

Manş Denizi ve Göçmenler

Yılın başından bu yana, 10.000’den fazla göçmen, Fransa’dan İngiltere’ye ulaşmak için Manş Denizi’ni geçti.

İngiltere İçişleri Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, çarşamba günü en az 482 göçmenin İngiliz kıyılarına ulaşmak için Kanalı geçtiğini ve bu rakamla bu yıl tehlikeli geçişi yapan insan sayısının 10.000’den fazla olduğunu belirtti.

Diğer Gelişmeler

Tinder Fransa’nın sözcüsüne göre aşılamadan yana olan Tinder uygulamasında artık profillerine “aşılanmış” veya “yakında aşılanacak” çıkartmaları eklenebiliyor. Aralık 2020 ile Haziran 2021 arasında, Tinder profillerindeki biyografilerde “aşı” teriminde %149 artış oldu.

İspanya’da Palafrugell’de sık sık şiddetli yangınların yaşandığı bir bölgede bir Fransız, arabasının camından sigara izmariti fırlatırken görüntülendi. Bu video, küçük Katalan köyünü “derinden şok etti” ve ardından yerel polis bu kişiyi aramaya başladı.

Sarı yeleklilerin bir “figürü” olan Stéphane Espic, sağlık kartını protesto etmek için Emmanuel Macron’un portresini bir QR koduyla değiştirdikten sonra çarşamba günü aynı şehirde tutuklandı. Espic, ekimde Besançon (Doubs) Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaptığı eylemden ötürü yargılanacak.

Kovid-19 pozitif çıkan IAM grubunun rapçisi Akhenaton, Marsilya’daki Timone hastanesinde yoğun bakıma alındı. Çarşamba günü ise hastaneden taburcu oldu.

Bu yaz sinemalar, sezonu kurtarmak için iki filme güveniyor: Kaamelott ve OSS 117. İkinci bölümden on iki yıl sonra, tarihin en komik Fransız casusunun maceralarının üçüncü bölümü olan “OSS 117” Fransa genelinde 685 sinemada gösterilecek.

Elektrik tarifesi 1 Ağustos Pazar günü zamlanarak %0,48 arttı. Bu artış, Fransa’da son on yılda elektrik fiyatlarındaki sürekli artışın bir parçası. Ancak, evden çalışmanın yaygınlaşma eğiliminde olduğu ve otomatik olarak enerji tüketim faturalarına ek maliyetler getirdiği bir bağlamda, birçok hane, bu temel ve düşük kirletici enerjinin maliyetindeki bu artıştan endişe duyuyor.

2 Ağustos’tan itibaren herkes için kimlik kartı tasarımı değiştiriyor. Banka kartı biçimini alacak olan ve on beş yıl yerine on yıl geçerli olacak kart ayrıca pasaportlarda olduğu gibi elektronik bir çipe sahip olacak.

Dört Fransız’dan biri (%27), karantina ve ardışık sokağa çıkma yasakları döneminde eşlerinden, partnerlerinden ayrılma dürtüsü hissetmiş. Bu rakam 30 yaşın altındakiler için %50’ye çıkıyor.

Saint-Denis sakinleri, seri tecavüzden hüküm giyen Patrick Trémeau’nun serbest bırakılması konusunda endişeli. 2009 yılında üçüncü kez seri tecavüzden yargılanan ve 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Trémeau 15 Temmuz’da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.franceculture.fr

mediavenir

www.bfmtv.com

www.leparisien.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu