Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (4.07.2021)

Orta Doğu‘da Bu Hafta : İsrail-Filistin Son Gelişmeler

Sama Haber Ajansı’na göre, Kudüs Strateji ve Güvenlik Enstitüsü’nün İsrailli güvenlik uzmanı Ömer Dostri tarafından yazılan bir makalede, İsrail’in karşı karşıya olduğu çeşitli tehditlerle mücadelede kademeli bir yaklaşım benimsemeye hakkı var denilerek Hamas’ı yok etmek için Gazze Şeridi’nin işgal edilmesi ve Filistin İslami Direniş Hareketini’nin devrilmesi gerektiği yazdı.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (Euro-Med Monitor) göre, İsrail askeri saldırısının bir aydan uzun bir süre önce sona ermesinden sonra Gazze Şeridi’ndeki on çocuktan dokuzu şu anda çatışmayla ilgili bir tür travma yaşıyor.

İngiltere’nin önde gelen sendikalarından biri olan ASLEF, aylık dergisinde İsrail ırk ayrımını vurgulayan bir makale yayınladı. Bu makalede Filistinlilerin İsrail’in acımasız askeri işgali altında maruz kaldıkları sistemik ırkçılığa dair artan farkındalığa vurgu yapıldı.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki Avytar yerleşimini boşaltmasını Filistinliler için “yeni bir başarı” olarak nitelendirdi.

Göçmen ve Sığınmacılar

Yerel yetkililer cuma günü yaptığı açıklamada, son yaşanan göçmen faciasında Tunus’un doğu kıyılarında sekiz ceset çıkarıldığını ve 46 düzensiz göçmenin kurtarıldığını söyledi.

Avrupa İltica Destek Ofisi (EASO), Avrupa Birliği’ndeki sığınma başvurularının sayısının 2020’de bir önceki yıla göre ortalama yüzde 32 düştüğünü açıkladı. EASO, 2021 sığınma raporunda, AB ülkelerinin geçen yıl 485.000 sığınma başvurusu aldığını, bunun 2013’ten bu yana en düşük rakam olduğunu ekledi.

Cuma günü Birleşmiş Milletler komitesi, Afrika ülkelerini düzensiz göçe verilen yanıtı ve göç politikalarının iyi yönetimini güçlendirmek için deneyim alışverişinde bulunmaya çağırdı.

Bu, Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu (54 Üye Devlet / Addis Ababa merkezli) tarafından Fas’ın Tangier kentinde düzenlenen göç konulu bir çalıştayın sonunda yayınlanan bir bildiride duyuruldu.

Bölgeden Yolsuzluk Haberleri

Eski İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya özel evine 15.000 dolarlık lüks bir jakuzi kurmak için kamu fonlarını kullandığına dair şüpheler üzerine soruşturma açıldı. Soruşturma Başsavcı Avichai Mandelblit’in talebi üzerine ulusal dolandırıcılık birimi tarafından yürütülüyor ve dedektifler Başbakanlık’tan malzeme ve belgeler topluyor.

Arabi21’in bildirdiğine göre, üst düzey memurlar da dahil olmak üzere 600 kadar Mısırlı polis memuru, son altı ay içinde rüşvet ve yolsuzluğun yanı sıra görevi kötüye kullanma olaylarına karıştı. Güvenlik ve yargı kaynakları, sanıklardan bazılarının haklarındaki suçlamalara ilişkin iç soruşturmalar tamamlanana kadar görevden uzaklaştırıldığını söyledi.

Reuters’in bildirdiğine göre, bir İsviçre mahkemesi eski Libya lideri Muammer Kaddafi’nin petrol bakanının oğlunun bir yolsuzluk davasında 1,5 milyon dolar ödemesine hükmetti.

Bölgeden İnsan Hakları Haberleri

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suriyeli Kürt güçleri tarafından 60’tan fazla ülkeden 60.000 kişinin kaldığı bir çöl kampı olan al-Hol’deki çoğu erkek çocukların yetişkin hapishanelerinde hapsedildiğini söyledi.

İran İnsan Hakları Yüksek Konseyi üyesi Majid Tafreshi, ülkesinin reşit olmayanlara idam cezası uygulamasını, bunun bir insan hakları ihlali oluşturmadığını söyleyerek savundu.

Fas Parlamentosu tarafından salı günü onaylanan yeni bir medeni durum yasası, doğum sertifikalarındaki androjen ve hermafrodit terimlerini üçüncü bir cinsiyet olarak tanırken, cinsiyet değişikliği olasılığına da izin veriyor. Yasa ayrıca sertifikalara Berberi dilinde isim yazılmasına da yeşil ışık yakıyor.

Diğer Gelişmeler

Lübnan’da geçen haftalarda yaşanan mazot krizi ile beraber derin ekonomik kriz büyüyor. Bu nedenle ayaklanan halk, Beyrut’taki İsviçre bankasını yağmaladı. Öte yandan Lübnan’daki bankalar, Lübnan İsviçre Bankası’nın da genel merkezine yapılan saldırının ardından bir gün süreyle kapatıldı.

Ülkenin kavurucu yaz sıcaklıklarına maruz kaldığı bir dönemde yaygın elektrik kesintileri Irak’ta yaygınlaştı. Başkent Bağdat ve güney illeri özellikle bu kesintilerden kötü etkilendi. Protestocular kesintilere karşı sokaklara döküldü bu durum kitlesel sokak gösterilerini körükledi.

Irak sağlık yetkilileri çarşamba günü, ülke genelindeki cezaevlerindeki tüm mahkumları koronavirüse karşı aşıladı.

Arabi21’in cumartesi günü bildirdiğine göre, Mısırlı Müslüman Kardeşler Yüksek İdari Komitesi, İbrahim Münir grubunun Rehber vekili başkanlığındaki Türkiye’deki idari büroyu feshetti ve bu ay yapılması planlanan seçimleri erteledi.

ABD Hazinesi üç İranlıya yönelik yaptırımları kaldırdığını duyurdu, ancak bunun İran’a yönelik yaptırım politikasındaki bir değişikliği yansıtmadığını ve ABD ile İran’ın 2015 İran nükleer anlaşmasına uyum sağlama müzakereleriyle hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), eski Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat’ın dul eşi ve kızının Yaser Arafat’ın 2004 yılındaki ölümüyle ilgili soruşturmanın yeniden açılmasını talep ettiği davayı reddetti.

Mert DEDECAN

Haftanın Şarkısı

Haftanın Filmi

Orta Doğu‘da Bu Hafta : İsrail-Filistin Son Gelişmeler

Kaynakça

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu