Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (20.06.2021)

Orta Doğu‘da Bu Hafta

İran Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Ebrahim Raisi, cumartesi günü İran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi ilan edildi. Ağustos ayında göreve başlayacak olan Bay Raisi, İran’ın en üst düzey yargıcı ve aşırı muhafazakar görüşlere sahip.

Zaferinin ardından yaptığı açıklamada, halkın hükümete olan güvenini güçlendirme ve tüm ulus için bir lider olma sözü verdi.

İsrail, uluslararası toplumun İran’ın yeni seçilen cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi’nin seçilmesiyle ilgili ciddi endişeleri olması gerektiğini söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, Raisi’nin İran’ın şimdiye kadarki en aşırıcı cumhurbaşkanı olduğunu söyledi.

Bakan, yeni liderin İran’ın nükleer faaliyetlerini artıracağı konusunda da uyardı.

İsrail Hükümet Seçimleri

Birçok İsrailli, yeni bir koalisyon hükümetinin 12 yıllık Benjamin Netanyahu’ya son vermesinden sonra sokakta kutlamalar yaptı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yeni koalisyon hükümeti tarafından devrilmesinin ardından sağcı milliyetçi Naftali Bennett, İsrail başbakanı olarak yemin etti.

İlk kabine toplantısında meclise hitap eden Bennett, “Yeni günlerin başındayız” dedi.

Devam eden İsrail saldırıları

İsrail Gazze Şeridi’ne yönelik hava bombardımanına devam ederek, geçen ayki 11 günlük saldırısından bu yana ikinci kez kırılgan bir ateşkesi bozdu.

İsrail, çarşamba günü Han Yunus’taki Hamas tesislerine yönelik ilk hava saldırılarını gerçekleştirdi. Filistinli kaynaklar, saldırıların maddi hasara yol açtığını ancak can kaybı olup olmadığına dair herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi.

İsrail güçlerinin cuma günü kuzey Batı Şeria’da illegal İsrail yerleşim yerleşim yerlerini protesto etmek için toplanılan mitingi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi atarak en az 47 Filistinliyi yaraladığı bildirildi.

Bölgeden diğer gelişmeler

Tunus, popüler bir blogger’ı cumhurbaşkanına hakaretten tutukladı. Siyaset üzerine yorum yapan Facebook sayfasının sunucusu Salim al-Jabali, Tunus cumhurbaşkanlığının şikayeti üzerine askeri mahkemeye çıkarıldı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi’yi, aralarında 2013 yılında eylemlere katılmaktan dolayı son derece adil olmayan bir toplu yargılamada mahkum edilen önde gelen Müslüman Kardeşler liderleri de dahil olmak üzere 12 protestocunun ölüm cezalarını derhal kaldırmaya çağırdı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı, ABD Başkanı Joe Biden ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin Afganistan’ın Kabil Havalimanı’nın savunmasında öncü rol üstlenme teklifi üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

Yerel yetkililer, salı günü yaklaşık 150 göçmenin Fas ile İspanya’nın Melilla bölgesi arasındaki sınırı geçmeye çalıştığını ve başarısız olduğunu bildirdi. Onları geri iterken dokuz İspanyol Sivil Muhafız memuru yaralandı.

Suudi Arabistan’ın Gözetim ve Yolsuzlukla Mücadele Otoritesi (Nazaha) 136 vatandaşın ve gurbetçinin yolsuzluğa karıştıkları iddiasıyla tutuklandığını duyurdu.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı

Haftanın Filmi

Kaynakça

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu