Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XLVI (19.06.2021)

Fransa’nın Nabzı XLVI (19.06.2021)

Arles kantonundan aşırı sağ parti Ulusal Cephe’nin adayı Enzo Alias, bir eylemciyle duvarlara poster yapıştırırken saldırıya uğradı. Bu saldırı sonucunda kafa travması geçirdi, kaval kemiği kırıldı ve beyin sarsıntısı geçirdi. Enzo Alias’ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor.

Bir Ifop anketine göre, Fransız halkının %51’i bu pazar günü yapılacak olan bölgesel seçimlerde Ulusal Cephe’nin kazanmasının “demokrasi için bir tehlike oluşturmayacağına” inanıyor.

Bu anket sonucunun üzerine parti lideri Marine Le Pen, “Rakiplerimizin bizi karikatürize etmeye çalışmasına karşılık yurttaşlarımız bizi olduğumuz gibi kabul ediyor. Sorumlu olduğumuz şehirlerin sakinleri bize büyük ölçüde destek veriyor. Pazar gününden itibaren bölgelerimizde/departmanlarımızda da bunu kanıtlayacağız!” dedi.

Aynı ankete göre ise oy kullanmayı düşünmeyenlerin oranı bir hayli fazla. 18-25 yaşındakilerin %80’i bölge seçimlerinde oy kullanmama niyetinde. Fransız halkının yüzde 60’ı ise çekimser kalmayı planlıyor.

Geçen hafta bir kişinin Macron’a tokat atmasından sonra Boyun Eğmeyen Fransa Partisi lideri Jean Luc Mélenchon’da bir gösterici tarafından üzerine un dökülerek protesto edildi. Mélenchon ise, “hayattayım her şey yolunda sadece undu” açıklamasını yaptı.

Fransa, Türkiye’den Fransa’ya gelecek olanlar için kısıtlamalarını yumuşatarak Türkiye’yi kırmızı listeden turuncu listeye aldı.

Ayrıca Fransa genelinde sokağa çıkma yasaklamaları ve dışarıda maske takma zorunluluğu da kaldırıldı.

Paris ve Bordeaux’da kurulan bir bar işletmecisi Covid-19’a karşı aşı kanıtı ile gelen müşterilere bir bardak bira vaat ediyor.

Rapçi Moha La Squale cinsel saldırı, şiddet ve zorla alıkonmayla suçlandı. 5 kadın (3 eski kız arkadaşı dahil) 26 yaşındaki sanatçı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Tüm dünyada ilgiyle izlenen ilk sezonundan sonra Lupin, Netflix’te ikinci sezonuna başladı. Dünya genelinde en çok izlenenler kısmında ilk 10’da bulunan dizinin ikinci sezonuna karşı Fransız medyasındaki yorumlar ise ilk sezona kıyasla daha eleştirel boyutta.

Fransa’nın Euro 2020 kapsamında Almanya’yı yenmesinin ardından Fransızlar sokaklara inerek kutlamalara erken başladılar.

Tarihte Bugün, 81 yıl önce, 18 Haziran 1940’ta saat 22’de General De Gaulle, Londra’dan Fransızları, Mareşal Pétain’in talep ettiği ateşkese rağmen Nazi Almanya’sına karşı savaşa devam etmeye çağırdı.

Mert DEDECAN

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Bir Musique

Kaynakça

www.lepoint.fr

www.bfmtv.com

mediavenir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu