Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (14.03.2021)

İsrail’de Aşı Olanlara Kafelerin Açılması

Geçen hafta Dubai’de aşı olanlara kafeler açılmıştı. Bu hafta da İsrail’de yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı olan lokanta, kafe ve etkinlik mekanları, aşının iki dozunu da yaptıran kişilere hizmet vermeye başladı.

Beşar Esad Kovid 19’a Yakalandı

Bu hafta Beşar Esad ve eşi Esma Esad Kovid- 19’a yakalandı. Suriye Devlet Başkanlığı, Esad ailesinin sağlık durumlarının iyi olduğunu ve evlerinde izole olduklarını açıkladı. Ardından tedavi maksadıyla Rusya’ya gittikleri gündeme geldi.

Fakat Suriye’nin Rusya Büyükelçisi Riyad Haddad, Kovid-19’a yakalanan Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Moskova’da tedavi gördüğü yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Türkiye-Mısır İlişkileri

Muhammed Mursi’nin darbe ile devrilmesinin ardından Türkiye Mısır ilişkileri kopma noktasına gelmişti. Bu hafta ise 2013’ten beri ilk defa diplomatik temaslar yeniden kuruldu. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dışişleri bakanlıkları ve istihbarat teşkilatlarının tekrar iletişime geçtiğini söyledi.

Mısır’da İnsan Hakları

Düzinelerce ülke Mısır’ı aktivistlerin yargılanmasına son vermeye ve eleştirmenleri susturmak için terörle mücadele yasalarını kullanmayı bırakmaya çağırıyor.

Avrupa Birliği cuma günü, Mısır kamu fonlarını zimmete geçirmekle suçlanan eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in ailesi de dahil olmak üzere, 2011 yılında dokuz Mısırlı şahsiyete uygulanan yaptırımların kaldırıldığını duyurdu.

Fas’ta Hint Keneviri Yasallaştı

Geçen hafta yapılan tartışmaların ardından Fas’ta Hint kenevirinin tıbbi ve endüstriyel amaçlar için kullanımını yasallaştıran tasarı Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi.

Suriye’deki Savaşın Çocuklar Üzerindeki Bilançosu

UNICEF’in aktardığına göre Suriye’de 10 yıldır süren savaş boyunca 10 bin çocuk hayatını kaybetti ve yaralandı. 5 binden fazla çocuk ise 7 yaşında çatışmalara dahil edildi.

İran’da Casusluk Suçlamaları

Boris Johnson, İran cumhurbaşkanı ile yaptığı telefon görüşmesinde casusluk suçlamasıyla İran’da hapse atılan İngiliz-İranlı kadın Nazanin Zaghari-Ratcliffe’nin “derhal serbest bırakılmasını” talep etti.

İran’da casusluk yapmaktan hapse atılan İngiliz-Avustralyalı bir akademisyen, İranlı yetkililerin gözaltında tutulması sırasında onu casus olarak işe almaya çalıştığını söyledi.

Katar, Türkiye ve Rusya’nın 3’lü Suriye Görüşmesi

Katar, Türkiye ve Rusya dün Suriye halkına yardım ulaştırılmasını koordine etme konusunda anlaştı.

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed Bin Abdulrahman Al Thani, Doha’da düzenlediği basın toplantısında, Türk ve Rus mevkidaşları Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov ile tüm Suriye topraklarına yardım ulaştırmak için insani girişimlere destek verdiklerini belirterek, ” Suriyelilerin kriz nedeniyle yaşadığı kötüleşen yaşam koşullarını acilen hafifletme ihtiyacı var.”dedi.

Suudi Aktivist Loujain Al- Hathloul

Suudi Arabistan dün, yabancı diplomatların başkent Riyad’daki temyiz mahkemesine çıkmadan önce insan hakları aktivisti Loujain Al-Hathloul ile görüşmesine izin verdi.

Video klipler geçen haftalarda özgürlüğüne kavuşan Suudi aktivistin mahkeme binasına girmeden önce diplomatları selamladığını gösteriyordu.

Tarihte Bu Hafta Orta Doğu’da

1963 – Baas Partisi, Suriye’de darbeyle iktidara geldi.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

Haftanın şarkısı

Kaynakça

tr.sputniknews.com

www.middleeastmonitor.com

www.lorientlejour.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu