Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı XIV ( 10.10.2020)


Fransa Cinsiyet Eşitliği Bakanı’na sunulan bir raporda, şiddet mağduru kadınların bakımının hala “eksikliklere” tabi olduğuna inanılıyor. Resmi verilere göre, her yıl 210.000’den fazla kadın aile içi şiddete maruz kalıyor. 2019’da 146 kadın, eşi veya eski eşi tarafından öldürüldü.

Geçen hafta boğularak öldürülen 19 yaşındaki genç Victorine için bu hafta 6000 kişi beyaz kıyafetler giyinerek “beyaz yürüyüş” gerçekleştirdi.

Bir anaokulunda iki çocuk, okulda buldukları kokaini kullandıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Ulusal Güvenliğe devredilen soruşturma, özellikle kokainin okula nasıl girebildiğini belirlemeyi amaçlıyor. Polis, “Uyuşturucunun içeride saklandığını veya dışarıdan bir öğrenci tarafından getirilip getirilmediğini henüz bilmiyoruz” dedi.

Fransa’da esrar terapi amaçlı kullanılabilecek. En geç 31 Mart 2021’de başlayacak olan deneylerin, tedavi gerektirecek şiddetli epilepsi türünde 3000 hasta için kullanılması öngörülüyor.  Tedavi amaçlı esrar deneyleri başlayacak olsa da, hükümetin birkaç üyesi olası yasallaştırmaya karşı çıktı.

Fransa’nın James Bond’u “OSS 117” in yeni filminin yeni fragmanı yayınlandı. Kuzey Afrika’da Kırmızı Alarm isimli yeni filmin çıkış tarihi ise 3 Şubat 2021.

Bağımsız sinema direktörü Isabelle Gibbal-Hardy, Acil paraya ihtiyacımız var diyerek Paris Belediyesi’nin maddi desteklerinden dolayı mutlu olduğunu belirtti.

Ermeni asıllı Fransız aktör Simon Abkarian, Ermeni halkına yazdığı bir destek mektubunda, Türk-Azeri güçlerinin Artsakh saldırısını kınadı ve Erdoğan’ı Pan-Türk saplantısı adına olayları kışkırtmakla suçladı.

İçişleri Bakanı Gérard Darmanin, solda konumlanan parti olan “Boyun Eğmeyen Fransa”yı islami solculuk yapmakla ve cumhuriyeti yok etmekle suçladı.

Eyfel Kulesi’nin ışıkları bu kez de meme kanseri ile mücadele ve destek amaçlı mora büründü.

Korona Gündemi ve Tartışmalar

Geçen haftalarda 13-15 bin civarında gezinen günlük koronavirüs vakaları bu hafta itibariyle düşüşe geçerek günlük 5 bin seviyesine geriledi.

Sağlık Bakanı, Fransızların Noel tatilini evlerinde aileleri ile beraber geçirmelerini umduğunu söyledi. Yine kendisinin diğer açıklamasına göre, “Barların açık olması, toplu ulaşımda ki kalabalıktan daha tehlikelidir.” dedi.

Leparisien  Gazetesi, gizli kamera ile, pandemi dolayısıyla gizlice yapılan bir partinin içine sızdı. “Paris’in kalbinde virüs yokmuş gibi yapılan partide 30m2’lik salonda 50’den fazla kişi maskesiz dans ediyor ve şarkılar söyleniyor.” açıklamasına yer verildi.

Bir twitter kullanıcısı ise haberin altına yaptığı yorumda, “200’den fazla öğrenci, maske zorlamasıyla 30m2’lik amfideler, Paris’in ortasında bu amfide sanki virüs yokmuş gibiler.” dedi.

Binden fazla Cezayirli ve Fransız-Cezayir çifte vatandaşlı kişi, Ekim 1988’deki “ilk ilkbahar” olarak anılan ve  ciddi şekilde bastırılmış bir isyanı hatırlamak ve Cezayir’de bir “rejim değişikliği” talep etmek için Paris’te bir yürüyüş gerçekleştirdi.

1988 Ekim İsyanları, Cezayirli gençlerin 5 Ekim 1988’de başlayıp 11’inde sona eren bir dizi sokak düzeyinde isyan gösterileriydi.

Akhenaton, Shurik, Alonzo, Algerino, Naps gibi efsaneleşen Marsilyalı rapçilerinde aralarında bulunduğu 50’den fazla rapçi, Jul’un “13 Organisé” isimli albümünde bir araya geldi. Albüm cuma günü piyasaya çıktı.

Fransa’da yaşanan fırtına ölüm ve yıkıma yol açtı. Fırtınanın Fransa-İtalya sınırının her iki yakasında da büyük sellere yol açmasının ardından kurtarma ekipleri Roya Vadisi’nde arama çalışmalarını hızlandırdı.

Fransız yetkililer, rekor yağışlardan kaynaklanan yıkıcı sellerin ardından kaybolan en az dokuz kişiyi aramak için yaklaşık 1000 itfaiyeci, dört askeri helikopter ve asker konuşlandırdı.

36.saniyede düşürülen bisikletliye dikkat ?

Mert DEDECAN

Kaynakça

www.cnews.fr

www.lemonde.fr

www.leparisien.fr

www.lefigaro.fr

www.bfm.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu