Püf NoktasıSeriler

Püf Noktası | Hayatımızı Yönetmek

Teknolojinin egemen olduğu ve yaşamımıza şekil verdiği bir çağda yaşamaktayız. Dolayısıyla hayatımızı yönetmek sanıldığı kadar kolay olmayabiliyor. Küçük bir bildirimle dağılan dikkatimiz, teknolojiye bağımlı yürüyen projeler ve daha birçok unsur yaşamımıza yön verip planlarımız üzerinde etkili oluyor.

Hayatımızı yönetmek için sayabileceğimiz birçok madde olabilir. Ama her şeyden önce hayatımızı yönetmeye engel teşkil eden iç ve dış etkenlerden kurtulmamız gereklidir. Örneğin, yaşamın getirdiği zorluklar ve stresli durumlar anksiyete yaratabilir ve sağlıklı düşünmemize, yaşamımıza yön vermemize engel teşkil edebilir. Bu durumlarda her zaman çözüm odaklı düşünmek ve yaşanan durumlara olumlu yanlarından bakabilmek önemlidir. Sürekli olayların kötü yanlarını irdeleyerek ve kendimizi suçlayarak yaşantımızın kötü bir yöne sürüklenmesine sebep olabiliriz. Kriz yönetimini öğrenmek ve bunu yaşamımızda uygulayabilmek bizi bir nebze olsa rahatlatacak ve işlerimizi daha verimli yönetmemize olanak sağlayacaktır.

Planlı olmak ise hayatımızı yönetmek anlamında sihirli bir anahtar görevi gören unsurlardan biridir. Plansız bir yaşam tesadüflere gebedir. İyi olduğu kadar kötü sürprizler de çıkarabilir karşımıza. Hem iş hem eğitim yaşamımızda planlı olmak bize büyük kolaylıklar sağlayacak ve projelerimizi başarıyla sonlandırmamıza yardım edecektir.

Hayatımızı yönetebilmenin bir diğer adımlarından biri de şüphesiz ertelememektir. Yaşamımızda herhangi bir şeyi ertelediğimiz zaman yaşam akışımızı bozabilir ve kargaşa ortamının oluşmasına sebep olabiliriz. Bu anlamda yapılacak şeyleri mümkün olduğunda ertelememek, bu işleri zamanında tamamlamak için kendimizi motive edecek unsurlar bulmak önemlidir.

Hayatta mutlu olmayı sadece maddi şeylere bağladığımız zaman mutlu olmanın imkansıza yaklaşacağını unutmamak gerekir.

Kendimizi geliştirmek, hayatımızı yönetmek anlamında bize ilham ve motivasyon kaynağı olabilecek unsurlardan biridir. Yaşamımızda öyle anlar gelir ki umutsuz ve çaresiz hissederiz, içimizden hiçbir şey yapmak gelmez ve hayatı akışına bırakırız. Hayatı akışına bırakmak umulmadık olayların yaşanmasına ve kontrolü kaybetmemize neden olabilir. Bu yüzden içsel huzurumuz ve motivasyonumuz önemlidir. Kendimizi birçok alanla besleyerek geliştirdiğimiz zaman manevi olarak daha güçlü hissedebilir ve yaşamımızı yönetmek anlamında gerekli motivasyona sahip olabiliriz.

Son olarak her durumda mutlu olabilmeyi öğrenmenin önemine değinmek istiyorum. Hayat her zaman güzel yanlarıyla karşımıza çıkmaz. Özellikle son zamanlarda dünya çapında yaşanan olumsuz olaylar bizi ziyadesiyle etkilemiş bulunmakta. Ancak tüm bunlara rağmen olanlardan ders çıkarmak ve bu dersle birlikte sorumluluklarımızı hatırlamak bize yaşanan hadiselerin olumlu yanlarını görmemize olanak sağlayabilir. Hayatta mutlu olmayı sadece maddi şeylere bağladığımız zaman mutlu olmanın imkansıza yaklaşacağını unutmamak gerekir. Gerçek mutluluğu kendimizde bulabilmek, onu keşfedebilmek önemlidir. Bizi mutlu edebilecek, stres ve kaygılarımızdan arındırabilecek aktivitelere yakın olmak hayatımızı yönetebilmemize yardımcı olacak eylemler arasındadır. Şimdi ertelemeden hayatımızı yönetebilmek adına küçük de olsa bir adım atalım.

Yıldız TOKMAK

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu