Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (08.11.2020)

Suudi Arabistanlı insan hakları savunucusu Luceyn el-Hezlul geçen hafta açlık grevine başlamıştı. Bu hafta ise kız kardeşi Twitter’dan yaptığı paylaşımda ; ”O benim kız kardeşim ve Mayıs 2018’den beri kadın insan hakları çalışmaları nedeniyle cezaevinde. 9 gün önce açlık grevine başladı ve o zamandan beri ondan haber alamadık.” dedi

Ermenistan ve Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ’da yaşanan çatışmaların ilk günlerinde İran yönetimi nötr kalmayı tercih etmişti. 1 Ekim’de Tebrizli Azeriler, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin “toprak bütünlüğüne” desteklerini bildirmek için sokaklara çıktılar. Bunun üzerine İran dini lideri Ali Hamaney, Karabağ’ın Azerbaycan’a geri verilmesi gerektiğini savunan bir açıklama yaptı.

Afganistan’da barış görüşmeleri devam ediyor. Taliban ile Almanya’nın siyasi heyetleri Katar’da bir araya gelerek bir görüşme gerçekleştirdi.

Aynı zamanda Kabil hükümeti ve Taliban’ın Eylül ayında benzeri görülmemiş barış görüşmeleri başlatmasına rağmen, Afganistan’daki şiddetli saldırılar son aylarda yüzde elli arttı.

Afganistan’da Kabil Üniversitesi’ne düzenlenen silahlı saldırıda çoğunluğu öğrenci olmak üzere en az 19 kişi hayatını kaybetti.

Siyaset ve Kamu Yönetimi bölümünde hepsi aynı sınıfta olan 16 öğrenci hayatını kaybetti…

Cezayir cumhurbaşkanlığından salı günü yapılan açıklamada, Almanya’da hastaneye kaldırılan Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune’un korona virüse yakalandığı duyuruldu.

The Independent’ın ünlü Ortadoğu muhabiri Robert Fisk hayatını kaybetti. 74 yaşında hayatını kaybeden gazeteci, Bin Laden ile röportaj, Lübnan İç Savaşı’ndaki gibi tecrübeleriyle dolu bir çalışma hayatını geride bırakmıştı.

Körfez ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye başlamalarının ardından bu ülkelerdeki Arap iş insanları İbranice öğrenmeye başladı. Özellikle banka müdürleri gibi kişiler İsrail’in online İbranice kurslarından ders almaya başladılar.

Geçen hafta Fransa’nın Nice şehrinde bir kiliseye yapılan saldırının failinin Tunuslu bir göçmen olduğu anlaşıldıktan sonra Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin pazartesi günü yaptığı açıklamada, terörizmle mücadele ve “radikalleşmiş” yabancıların uzaklaştırılması meselesini ele almak için “hafta sonunda” Tunus ve Cezayir’i ziyaret edeceğini duyurdu.

Öte yandan Emmanuel Macron, Tunuslu mevkidaşı Kais Saied ile bir telefon görüşmesi yaparak yasadışı göç hakkında görüşmelerde bulundu.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı körfez ülkeleri Türkiye ürünlerine boykot kararı almıştı. Türkiye ile ekonomik ilişkilerin son 15 yıldır yüksek oranda arttığı Fas’da da 15 Ekim’den itibaren Türk yapımı ürünlere ve Türk süpermarket zincirlerine kısıtlamalar getirildi ve ithal Türk ürünlerine %90 vergi zammı kararlaştırıldı.

Lübnan’daki bir Suriyeli mültecinin, perşembe günü BM’nin mülteci ajansının Beyrut merkezinin önünde kendini ateşe verdi. BMMYK yaptığı açıklamada, “Bu sabah trajik bir olayda, BMMYK’ye kayıtlı Suriyeli bir mülteci, örgütün Beyrut’taki Kabul Merkezinin yakınında kendini yakmaya çalıştı” dedi.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), son birkaç gün içinde Libya kıyıları açıklarında 575 göçmeni ayrı operasyonlarla kurtardığını söyledi. Libya’daki IOM ofisi yaptığı açıklamada, “Libya sahil güvenliği 27 Ekim ile 2 Kasım arasında 443 göçmeni kurtardı” dedi ve göçmenlerin evlerine geri döndüğünü ekledi.

20 Eylül’de Mısırlılar, artan yaşam maliyetleri, kemer sıkma politikaları ve iktidardaki rejimi protesto etmek için sokaklara dökülmüştü. Son olarak, Eylül protestolarına katıldıkları için tutuklanan 400’den fazla kişi serbest bırakıldı.

Katar’ın Gazze’yi Yeniden Yapılandırma Komitesi, kuşatılmış Gazze Şeridi’ndeki 100.000 fakir Filistinli aileye 100 dolar dağıtmaya başladı.

Irak Bakanlar Konseyi Genel Sekreterliği sözcüsü Haider Majeed yaptığı açıklamada, Irak’ta yerlerinden edilmiş yaklaşık 58.000 ailenin, IŞİD’in saldırılarından kaynaklanan ayaklanmalar sonucunda kaçtıkları bölgelere geri döndüklerini söyledi.

İran İstatistik Merkezi’ne göre, toplantı ve törenlerde devam eden kısıtlamalara rağmen, koronavirüsün yayılmasıyla İran’da evlilik oranları arttı. İran Shahrvand Online’ın bildirdiğine göre, 20 Mart’ta başlayan mevcut İran yılının ilk dört ayında, ülkede 200.000’den fazla evlilik kaydedildi ve bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre 32.000’den fazla.

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’da yaklaşık 80 Filistinlinin evini yıktı. Kuzeydeki Khirbet Humsa köyünde 11 aileyi barındıran 18 çadır salı günü geç saatlerde yerle bir edildi.

Birleşmiş Milletler ’in Libya’nın vekil temsilcisi Stephanie Williams, Libya’nın rakip askeri gruplarının geçen ay varılan bir ateşkes anlaşmasını uygulama planı üzerinde anlaştıklarını söyledi.

Tarihte Bu Hafta Ortadoğu’da

2.11.1917 – Filistin’de Yahudilere yurt verilmesini öngören Balfour Deklarasyonu yayınlandı.

7.11.1917 I. Dünya Savaşı: İngiliz kuvvetleri Osmanlı Devleti idaresindeki Gazze’yi ele geçirdi.

5.11.2006 – Eski Irak cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’e, Şii kasabası Duceyl’de 148 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutularak idam cezası verildi.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı:

Haftanın filmi, 4 farklı hikaye etrafında şekillenen İran’da idam gerçeği.

Kaynakça

www.middleeasteye.net/fr

www.indyturk.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu