Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı XVIII (07.11.2020)

Terör olaylarının ardından

Geçen hafta Nice şehrinde bir kilise yapılan saldırının failinin Tunuslu bir göçmen olduğunu anlaşıldıktan sonra Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin pazartesi günü yaptığı açıklamada, terörizmle mücadele ve “radikalleşmiş” yabancıların uzaklaştırılması meselesini ele almak için “hafta sonunda” Tunus ve Cezayir’i ziyaret edeceğini duyurdu.

Öte yandan Emmanuel Macron, Tunuslu mevkidaşı Kais Saied ile bir telefon görüşmesi yaparak yasadışı göç hakkında görüşmelerde bulundu.

Profesör Samuel Paty’nin suikastı ve Nice’teki terörist saldırının, Lyon kentindeki Rum Ortodoks rahibe silahlı saldırının ve alınan karantina önlemlerinin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un halk nezdinde notu yükseldi. Bu popülerliğin yükselmesinin başlıca sebebi, Devlet Başkanı figürü etrafında ulusal topluluğun sıkılaşması olduğu bazı araştırmacılarca saptanıyor.

Olayların ardından İçişleri Bakanlığı, radikal şiddet ve İslamcılığa karşı herhangi bir şüpheli durumun tespit edilmesinin ardından oluşturulan yeni ihbar hattının aranabileceğini duyurdu.

Öte yandan bir işletme sahibi, işletmesinin kapısına astığı yazıda; başörtülülerin dükkâna girişine izin verilmeyecektir.” dedi. Bunun üzerine işletme sahibi hakkında soruşturma başlatıldı.

Nice’teki Notre-Dame-de-l’Assomption Bazilikası’nda gerçekleşen terör saldırısından sonra desteklerini göstermek için Müslümanlar, Toussaint şehrinde bir ayin vesilesiyle Katoliklere katılarak beraber dua ettiler.

Financial Times’a yaptığı açıklamada Macron, İslam’a karşı değil ama İslamcı ayrılıkçılığa karşı savaştıklarını söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı’ndan Macron’a destek açıklaması geldi. “Macron’un gerçekte ne dediğini dinlemek lazım” diyen bakan, “Batı’daki Müslümanların gettolaşmamasını istiyor ve haklı.” diyerek ekledi. Bazı karikatürlere kendisinin de karşı olduğunu belirten Bakan Anwar Gargash, Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi amaçlarla dini meseleleri manipüle ettiğini belirtti.

Ülkü Ocakları Fransa’da yasaklandı

Geçen hafta Türk ve Ermeni gruplar arasında yaşanan gerilimin ardından Fransa’da faaliyet gösteren “bozkurt” hareketine mensup bazı kişiler 1915 olaylarında öldürülmüş Osmanlı Ermenileri anısına kurulan anıta spreyle şunları yazdı.

Bunun olaylar üzerine parlamentoda açıklama yapan İçişleri Bakanı MHP bağlantılı Ülkü Ocaklarını Fransa genelinde yasaklama kararı alınacağını söyledi. Çarşamba günü ise Bakanlar Kurulu kararı ile bu grup feshedildi.

Koronavirüs gündemi

Hafta boyunca günlük vakalar 50 ila 60 bin arasında seyretti. Buna karşılık günlük ölüm oranları 500 seviyesindeydi.

Karantina önlemlerinin alındığı Fransa’da halkın yaklaşık %71’inin 1 ay sürecek olan karantinanın devam ettirilmesinden yana olduğu belirtiliyor.

Hükümet, özellikle mağazalardaki kalabalıklardan kaçınmak için kontrol altına almaya ek olarak sokağa çıkma yasağı getirmeyi düşünecek.

Sağlık kısıtlamalarına rağmen mahalle kitapçılarının yeniden açılması gerektiğine inanan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo: “Amazon’da satın almayın bu kitapçılarımızın ve mahalle hayatımızın ölümüdür. dedi.

Öte yandan Dijital Dışişleri Bakanı Amazon’u boykot etmek istemiyor, ancak Fransa’daki pazarın% 80’ini temsil eden Fransız e-ticaretinin tercih edilmesini istiyor.

Sağlık Bakanı Olivier Véran, Virüsün yıl sonu tatillerini sarsabileceğini hatırlatarak Noel ve Yeni Yıl’dan bahsetti. Sağlık Bakanı bu yıl Noel’in “normal bir tatil olmayacağını” ve 31 Aralık Yeni Yıl Arifesi için “büyük akşamları öngörmenin zor olduğu” uyarısında bulundu.

Roubaix’deki Baudelaire lisesinden öğretmenlerin çoğu, okulda yeni sağlık önlemlerinin bulunmadığını ilan etmek için greve gitti. Öğretmenler daha fazla kaynak ve bir sınıf bölümü talep ediyorlar.

Piskoposlar, entelektüeller ve Katolik halk figürleri, Le Figaro’da yayınlanan bir forum aracılığıyla, toplu ayin yasağını kaldırmak için pazartesi günü Danıştay’a itiraz ettiklerini açıkladılar.

Fransa 36 milyon erkek ve kadın bilgisayar oyuncusuna sahip. Salgın karşısında isteyerek ya da istemeyerek evde bulunulan 2020 yılı, araştırmalara göre bu kültürel boş zaman aktivitesinin pratiğini güçlendirdi. Oyuncuların yaş ortalaması 39 olarak belirlendi ve oyun tutkunlarının %88’i 18 yaşın üzerinde.

Hükümet, beşinci yılın sonunda şirketlerde erkekler kadar kadınlara da ödeme yapılması hedefini açıklasa da, ücret farkları hala devam ediyor. 2020 Eurostat verilerine göre, eşdeğer bir iş için kadınlara erkeklerden %15,5 daha az ücret ödeniyor. Bu hesaplamayla kadınlar Çarşamba gününden sonra 2 gün ücretsiz çalışıyorlar.

Miss France bu yıl yüzüncü yılını kutluyor. Etkinliğin organizasyon komitesi “bu büyük maceranın gerçekleşmesini sağlamak için mümkün olan her şeyi yapma” sözü verdi.

Mert DEDECAN

Kaynakça

www.cnews.fr

www.bfmtv.com

www.middleeasteye.net/fr

www.lemonde.fr

www.lorientlejour.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu