Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı XIX (14.11.2020)

Karantina ve anket sonuçları

Son olarak pazartesi günü 1 gün içerisinde 551 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Fransa’da kaydedilen ölü sayısı son 6 ayın en yüksek sayısı olarak kayıtlara geçti.

France Bleu, 8 Kasım Pazar günü yaptığı açıklamada, Montbéliard Polis Okulu’ndan (Doubs) 57 öğrencinin geçtiğimiz günlerde Covid-19 testinin pozitif çıktığını söyledi.

Karantina döneminde yapılan bir araştırmaya göre, eve kapanmak zorunda kalan her 10 Fransız’dan 4’ü artık düzenli bir şekilde uyuyamıyor.

Yapılan diğer bir ankete göre her iki Fransız’dan biri bu yıl Noel’i kutlamamayı düşünüyor.

İçişleri Bakanı yaptığı açıklamada, koronavirüs ve karantina önlemlerinin sıkılaştırılması ve kontrol edilebilmesi amacıyla kamu alanlarında polis güçlerinin daha belirgin olacağını söyledi.

Fransa, halkın olası bir aşıya en çok mesafeli olan ülkelerden biri. Fransa’da, ankete katılanların yalnızca % 54’ü veya her iki Fransız’dan biri aşı olmayı kabul edeceğini bildirdi.

Bir önceki karantina döneminde, her akşam sağlık çalışanları için yapılan destek alkışlarının bu karantina döneminde yapılmamasının nedenleri hafta boyunca tartışılan konular arasındaydı.

Bu salı, bazı Ulusal Eğitim sendikaları, özellikle kolejlerde uygulanan sağlık önlemleriyle ilgili olarak yeni tedbirler talep etmek için grev çağrısında bulundu.

Airbnb tarafından yapılan açıklamada, Ağustos ve Eylül aylarında 30 500 rezervasyonun, illegal kutlama ve partilerin engellenmesi için iptal edildiği duyuruldu.

Avrupa genelinde uyuşturucu, tütün ve alkol kullanımı araştırması yapıldı. Fransa özelinde bakıldığında, Fransız gençlerinin %16’sı elektronik sigara kullanıyor. Fransa’da lise öğrencilerinin % 24’ü en az bir kez illegal uyuşturucu kullanmış. Ankete katılan tüm Avrupalılar arasında, genç Fransızlar o yaşta kokain denediğini bildirme olasılığı en yüksek olanlardır (% 2,8).

Emmanuel Macron, 11 Kasım 1918 Ateşkesini anma geleneksel töreninde, devletin yüksek şahsiyetlerini tek tek selamlayarak protokolü takip etti. Bu esnada eski Cumhurbaşkanı François Hollande Macron’a “İyi misin? Çok zor değil mi? sorusu politik gündemin konusu oldu.

Fransız Dışişleri bakanlığı, Suudi Arabistan’ın batısındaki bir şehir olan Cidde’deki Gayrimüslim mezarlığında 11 Kasım 1918 ateşkesi anısına düzenlenen bir tören sırasında düzenlenen bombalı saldırıda çok sayıda kişinin yaralandığını söyledi.

Fransa’da bir haftada ‘terör propagandası’ suçlamalarıyla yaklaşık 200 kişiye soruşturma başlatıldı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Hz. Muhammed karikatürlerinin Fransa’da yayınlanması sonrası İslam dünyasında oluşan tepkilere ilişkin Mısır’da gerçekleştirdiği ziyaretler sonrasında açıklamalarda bulundu. Bakan, “Paris, İslam dinine saygı duyuyor ve Müslümanları Fransa’nın bir parçası olarak görüyor. Bizim savaştığımız radikallik ve terördür.” dedi.

Boyun Eğmeyen Fransa Partisi’nin lideri Jean-Luc Melenchon 2022’de düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçiminde de aday olacağını duyurdu. Sosyalist siyasetçi Melenchon, 2012 ve 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışmış, son seçimlerin ilk turunu yüzde 19,58 oyla dördüncü sırada bitirmişti.

Kiliselerdeki cinsel istismarı önlemek ve açığa çıkarmak amacıyla bir ihbar hattı kurulmuştu. Katolik Kilisesi’ndeki (Ciase) Bağımsız Cinsel İstismar Komisyonu’nu kurban veya tanık olduğu iddia edilen kişilerden hattın toplam 6 bin 500 çağrı aldığını söyledi.

Ulusal Meclis 2020 yılı kriz bütçesini kabul etti. Bu yeni değiştirilen finansman tasarısı işletmelere ve serbest meslek sahiplerine yardımcı olmak için ek 20 milyar Euro daha ek harcama yapacak.

Fransa’nın önde gelen bankalarından Socıété Générale Fransa’da 640 kişinin işten çıkarılacağını duyurdu. Bir basın bülteninde yayınlanan bu duyuru, grubun ağustos ayında 2022 yılına kadar yaklaşık 450 milyon euro maliyet azaltarak piyasa faaliyetlerinin karlılığını artırmayı amaçladığı konusunda uyarıda bulunmasının ardından geldi.

Otomobil şirketi PSA, Rennes’deki fabrikasında Covid-19 krizi nedeniyle gece vardiyasının 500 pozisyonunu askıya alacağını, geçici işçilerin çoğunun Ağustos ayında işe alınacağını söyledi.

Paris’te Eyfel Kulesi etrafının yeşillendirilmesi ve yayalaştırılması projesinin başlangıçta 72 milyon avroya mal olacağı düşünülüyordu. Şu anda bu tutar 107 milyon avro olarak tahmin ediliyor. Bu sebeple muhalefetin bazı yetkilileri bu projenin ertelenmesini istiyor.

Gerekli olmayan işletmelerin kapatılması, çevrimiçi siparişleri ve dolayısıyla teslimatları artırıyor. Bu sebeple merkezi Fransız Posta İdaresi La Poste daha önce hiç olmadığı kadar baskı altında olacak. Bu kapsamda 9.000’den fazla mevsimlik işten oluşan bir işe alma sistemi, paket ayırma platformlarında, paket dağıtımında ve postanelerde müşterilerin kabulü ve desteğinde lojistik sağlamak için posta işçilerinin seferberliğini güçlendirecek.

Netflix’te yayımlanan Emily in Paris dizisi 2. Sezon hazırlıklarına başladı.

Bu yıl 5.si düzenlenen Hiphop Senfonisi, seyircili değil ama online bir şekilde izleyiciyle buluştu.

Mert DEDECAN

Kaynakça

tr.sputniknews.com

www.lci.fr

www.lemonde.fr

www.lefigaro.fr

www.bfmtv.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu