Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (24.01.2021)

Fas – İsrail Yakınlaşması

Mısır, Ürdün gibi ülkelerin İsrail ile ilişkilerini normalleşmesinin ardından Fas Krallığı’da geçen haftalarda benzer görüşmeler gerçekleştirmişti. Dış politikada çok söz sahibi olamayan Fas Başbakanı Saadeddin Osmani, Mısır ve Ürdün’ün İsrail ile ilişkilerini sırasıyla normalleştirmesini şiddetle eleştiren “Normalleşme Medeniyet Soykırımıdır” başlıklı bir makale yazdı.

Öte yandan Jerusalem Post gazetesinin bildirdiğine göre, bir İsrail romantik romanı Fas’ta Arapçaya çevrilen ilk İbranice kitap haline geldi. “Mavi Gömlekli Bir Kız” yakında Fas kitapçılarında satışa sunulacak.

Yine, Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre İsrail ve Fas, perşembe günü ülkeleri arasında doğrudan uçuş yapmak için bir anlaşma imzaladılar.

Arap Baharının 10.yılında Tunus Protestoları

Arap Baharının 10. Yılında protestoların başladığı ve tüm Ortadoğu’ya yayıldığı Tunus’ta halk yeniden sokaklarda.  Başta başkent Tunus ve sahil şehri Susa olmak üzere gerçekleştirilen gösterilerde halk, temel olarak ekonomik sebeplerle hükümeti protesto etti.

Gösterilerin 3. gününde 600’den fazla kişi tutuklandı. Tutuklananların çoğunu 14 ve 17 yaş arasındaki gençler oluşturuyor.

Başbakan Hichem Mechichi, halkın genelinin ekonomik ve sosyal şikayetlerini kabul etti, ancak şiddet eylemlerini ve bazı protestolarda meydana gelen vandalizmi ve yağmayı kınadı.

Tunus’ta Arap Baharı’nın üzerinden geçen 10 yıla rağmen halkın işsizlik, yoksulluk, yolsuzluk ve adaletsizlik gibi birçok sorunu halen çözülebilmiş değil.

https://twitter.com/CapaMagMoments/status/1353095709784989702?s=20

Sağlık Bakanı, İsrail’in ülke çapındaki Covid-19 ile mücadele programının bir parçası olarak önümüzdeki haftadan itibaren Filistinli tutuklular da dahil olmak üzere tüm mahkumları aşılamaya başlayacağını doğruladı.

İsrail’de de protestolar gerçekleşiyor. Binlerce İsrailli koronavirüs karantinasına rağmen Başbakan Benjamin Netanyahu’yu protesto etti. Haaretz gazetesine göre göstericiler, ülkenin kuzeyinden güneyine köprü ve kavşak noktalarında toplanarak Netanyahu’nun ikametgahının önündeki protestoları yoğunlaştırdı.

Lübnan’da yayınlanan aylık Le Commerce’de dergisine göre, artan enflasyon oranlarına karşılık Lübnan’da alkol tüketimi yılın ilk sekiz ayında % 40, alkol ithalatı ise% 59 düştü.

Mısır’dan…

Bir Mısır mahkemesi, hayatını kaybeden eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de dahil olmak üzere 89 Müslüman Kardeşler üyesinin mal varlığına el konulmasına ve hazineye devredilmesine karar verdi.

Devlet Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü dün yaptığı açıklamaya göre, Mısır yerel pazarda satılan her paket sigara için ek bir Mısır poundu (0,064 $) toplamaya başlayacak.

Mısır, olağanüstü halini 15. kez yeniledi. Devlet tarafından yönetilen Orta Doğu Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, Mısır parlamentosu, ülke çapında olağanüstü halin üç ay daha yenilenmesi için bir başkanlık kararını dün onayladı.

Mısır kabinesi, kadın sünnetini (FGM) yasaklayan bir yasanın maksimum cezayı 20 yıla çıkararak sertleştirilmesini onayladı.

Yerel basında, Mısır’da bir kadın “ahlaksız” kek pişirmekle suçlandıktan sonra kısa bir süre gözaltına alındı. Üzerine cinsel organlar ve fondan kremadan yapılmış iç çamaşırlarla süslenmiş kekler, Kahire’deki özel bir spor kulübünde bir doğum günü partisinde yenildi.

Ürdün, BM’ye kayıtlı mültecilere Covid-19 aşıları sunmaya başladı ve bunu yapan dünyanın ilk ülkelerinden biri haline getirdi. Girişim, Ürdün’ün geçen hafta başlatılan ve her vatandaşın, mültecinin ve sığınmacının ücretsiz olarak hak sahibi olduğu ülke çapında aşılama girişiminin bir parçasıdır.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD yaptırımları nedeniyle korona virüs aşılama işleminin geciktiğini söyleyerek, “Eğer terörist Trump’ın uyguladığı yaptırımlar olmasaydı korona virüs aşısına daha erken ulaşacaktık” dedi.

Öte yandan İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Twitter hesaplarından biri, eski ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik intikam saldırısı çağrısı yapan bir görsel paylaşmasının ardından askıya alındı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Cezayir’deki sömürge geçmişinden pişmanlık duymayacağını veya özür dilemeyeceğini söyledi.

Bir hükümet organına göre Suudi Arabistan, geçen yıl öldürülen insan sayısını “büyük ölçüde” düşürdü. Suudi İnsan Hakları Komisyonu (SHRC), 2020’de 27 infazın 2019’a kıyasla% 85’lik bir düşüşü temsil ettiğini belgeledi.

Irak’ta son 3 yılın en kanlı saldırısı bu hafta gerçekleşti. 32 kişi perşembe günü Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir pazarın ortasında kendilerini havaya uçuran iki intihar bombacısı tarafından öldürüldü. Ayrıca 110 kişi de yaralandı. Saldırıları ise İŞİD üstlendi.

Tarihte Bu Hafta Orta Doğu’da

1981 – İran, 444 gündür rehin tutulan 52 Amerikalının serbest bırakıldığını açıkladı. Haber, Ronald Reagan’ın Amerika Birleşik Devletleri başkanlığı koltuğunu Jimmy Carter’dan devralmasından birkaç dakika sonra geldi.

1991 – Irak, İsrail’in Tel Aviv ve Hayfa şehirlerine Scud füzesi attı.

1996 – Filistin’de ilk kez devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Yaser Arafat devlet başkanı seçildi.

Mert DEDECAN

Ana gibi yar olmaz, Bağdat gibi diyar olmaz ama Bağdat bombalanır.

Bazı Anlamsız Olaylar

Kaynakça

www.tr.sputniknews.com

www.middleeasteye.net/fr

www.middleeastmonitor.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu