Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (15.11.2020)

2020 yılı mülteci facialarıyla devam ediyor. 10,11 ve 12 Kasım tarihlerinde Libya ve Tunus’tan yola çıkıp Avrupa’ya ulaşmaya çalışan 4 gemi battı. 110 mülteci iltica etmeye çalışırken hayatını kaybetti.

Libya’dan düzinelerce temsilci, yaklaşık on yıllık bir çekişmeden sonra ülke için barışçıl bir gelecek denemek ve bulmak için komşu Tunus’ta bir araya geliyor.

Libya’nın rakip 2 gücü seçimler için bir “yol haritası için ön anlaşmaya” vardılar. Duyuru, komşu Tunus’ta bir hafta süren görüşmelerden sorumlu BM’nin Libya elçisi Stephanie Williams tarafından yapıldı.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, Arap Birliği’nin öldüğünü belirterek diğer ülkelere söz konusu kuruluşu gömmeyi önerdi.

Batılı ülkeler ve Lübnan haricinde Suriye’nin tüm komşuları, on yıllık çatışma sırasında Rus ve Suriye hükümetinin şehirlerini bombalamasından kaçan mültecilerin gönüllü dönüşü için koşulların güvenli olmadığını söylüyor.

Şam’da Moskova’nın ev sahipliğinde Washington, Avrupa Birliği ve mültecilere ev sahipliği yapan Suriye komşularının çoğu tarafından boykot edilen bir konferansın açılışında Esad, ” mültecilerin ülkelerine dönüşü için pek çok engel var” dedi.

Milyonlarca mültecinin “baskı veya gözdağı” ile ev sahibi ülkelerde kalmaya zorlandığını ve ev sahibi devletlerin, kendileri için uluslararası yardımdan yararlanırken onları maddi olarak cezbettiklerini söyledi.

Ayrıca Beşar Esad, televizyonda yaptığı konuşmada “Milyonlarca Suriyeli evine dönmek istiyor” dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin ise milyonlarca Suriyeli mültecinin artık evlerine dönebileceğini öne sürdü.

Haftalardır terör sarmalının etkisinde kalan Afganistan’da bu haftada düzenlenen bombalı saldırıda 4 polis öldü 20 kişi ise yaralandı.

Sağlık Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Cezayir’in son 24 saatte 753 yeni vaka ile günlük koronavirüs enfeksiyonları rekorunu kırdığını duyurdu. Önceki rekor, 675 vaka ile ilk dalganın zirvesinde olan 24 Temmuz’du.

Bahreyn’de 49 yıl yürüttüğü görevle dünyanın en uzun süre başbakanlık koltuğunda oturan kişisi unvanını taşıyan Başbakan Halife bin Selman el Halife 84 yaşında hayatını kaybetti.

İran Radyo ve Televizyonu Kurumu’na bağlı IRIB TV1’de yayımlanan casusluk ve güvenlik dizisi Güvenli Ev’de IŞİD’in İran’a yönelik saldırı planları ile dış ülkelerin bu terörist gruba yapmış olduğu yardımlar işleniyor. Bu dizide Anadolu Ajansı çalışanı bir gazeteci, IŞİD lideri Bağdadi’den belge alan bir kişi olarak gösterildi.

Amerika Birleşik Devletleri Birleşik Arap Emirlikleri’ne en fazla 50 adet F-35 savaş uçağı olmak üzere 18 MQ – 9B drone’unun (26.34 milyar dolar tutarında) satışını onayladı.

Birleşik Arap Emirlikleri geniş kapsamlı bir hukuk reformuna gitmeyi planlıyor. Bu kapsamda alkol kullanmak suç kapsamından çıkarılacak, evli olmayan çiftler birlikte yaşayabilecek, boşanma ve verasette mal paylaşımında eşitlik sağlanacak.

Ülkenin İslami yasalarının elden geçirilmesinin bir parçası olarak kadınların aile üyeleri tarafından öldürülmesine yönelik cezalarda sertleştirdi. Söz konusu kararın, BAE’nin İsrail ile olan ilişkilerini normalleştirmesi ve yüzünü tamamen Batı’ya dönmesinin ardından geldiğine dikkat çekiliyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Hz. Muhammed karikatürlerinin Fransa’da yayınlanması sonrası İslam dünyasında oluşan tepkilere ilişkin Mısır’da gerçekleştirdiği ziyaretler sonrasında açıklamalarda bulundu. Bakan, “Paris, İslam dinine saygı duyuyor ve Müslümanları Fransa’nın bir parçası olarak görüyor. Bizim savaştığımız radikallik ve terördür” dedi.

Eski Başkan Trump ile yakın ilişkileriyle tanınan Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed Bin Salman, Joe Biden ve Kamala Harris’in galibiyetlerini kutladı. Prens, Orta Doğu ülkeleri arasında Joe Biden’ın zaferini kutlayan en son liderlerden biri oldu.

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yabancı diplomatların katıldığı Anma Günü töreninde düzenlenen bombalı saldırıda çok sayıda kişi yaralandı. Fransa, Yunanistan, İtalya, İngiltere ve ABD büyükelçilikleri çarşamba sabahı gayrimüslimler için bir mezarlıkta doğaçlama bir patlayıcı cihazın patladığını açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü, Tunus’taki yetkilileri, çevrimiçi ifade özgürlüğünü engellemek için “büyük ölçüde modası geçmiş, aşırı geniş ve baskıcı yasaları” kullanmayı bırakmaya çağırdı.

Haklar grubuna göre 2018-2020 yılları arasında en az 40 blog yazarı, yaygın olarak takip edilen Facebook sayfalarının yöneticileri, siyasi aktivistler ve insan hakları savunucuları cezai kovuşturmaya uğradı.

Tarihte Bu Hafta Orta Doğu’da

Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) lideri ve Filistin Ulusal Yönetimi’nin ilk başkanı olan Yaser Arafat 2004 yılında hayatını kaybetti.

1970’te Suriye’de Hafız Esad darbe yaparak yönetimi ele geçirdi.

1969’da Libya’da Muammer Kaddafi tüm yabancı bankaları kamulaştırdı.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı

Haftanın Filmi

Kaynakça

www.lorientlejour.com/

www.indyturk.com

www. tr.sputniknews.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu