Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (29.11.2020)

Suudi Arabistan Türkiye’den kırmızı/beyaz et ve ürünlerinin yanı sıra yumurta, bal ve süt gibi ürünlerin ithalatını resmi olarak da askıya aldı. Böylelikle uzun zamandır gayrı resmi olarak devam eden Türk mallarını boykot uygulaması resmiyet kazanmış oldu.

Öte yandan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ikili ilişkiler ve bölgesel meseleleri görüşmek üzere Cuma günü Suudi mevkidaşı ile bir toplantı yaptığını söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun pazar günü Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile gizlice görüşmek için Körfez krallığına gittiğini yalanladı.

Prens Faysal bin Farhan El Suud, “Böyle bir toplantı gerçekleşmedi,” diye tweet attı.

Netanyahu, Tel Aviv’den Kızıldeniz kenti Neom’a seyahat eden özel bir uçakta bulunduğuna dair İsrail haberleri hakkında yorum yapmayı reddetti.

Tarihsel olarak düşman olan iki ülkenin liderleri arasında bilinen ilk buluşma, yalanlamalara rağmen gerçekleşmiş olabilir.

Suudi yetkililer, ülkenin Savunma Bakanlığı bünyesinde kara para aklama, rüşvet ve dolandırıcılık dahil 158 yolsuzluk olayına karışan 226 kişinin tutuklandığını duyurdu.

Yüksek Stratejik Komite 6. Toplantısına katılmak üzere Türkiye’ye gelen Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Beştepe’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından karşılandı. Görüşmeler esnasında bir takım ekonomik anlaşmalarda görüşüldü. Bu kapsamda Türkiye Varlık Fonu, Türkiye ve Katar’ın, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının devri için mutabakat anlaşması imzaladığını duyurdu.

Katarlı bilgisayar mühendisi Abdurrahman Hamis, namaz kılmayı öğreten ve telefon uygulaması üzerinden kontrol edilebilen “akıllı seccade” tasarladı.

Ülkesinde geliştirdiği uygulamalarla tanınan Hamis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarladığı bu seccadeyle başta çocuklar ve yeni Müslüman olanlar olmak üzere namaza yeni başlayanlara yardımcı olmak istediğini söyledi.

Gazze’deki Filistin Tarım Bakanlığı perşembe günü, kuşatma altındaki yerleşim bölgesinden Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ilk kez Filistin zeytinyağı ithal edeceğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef ​​perşembe günü yaptığı açıklamada, Beyrut limanında patlamalardan mustarip ailelerden 80.000 çocuğa ulaşması beklenen 48.000 yararlanıcıya “acil” mali yardım dağıtmaya başladığını duyurdu.

İran, İsrail’i en iyi bilim adamlarını öldürmekle suçluyor. İran cumhurbaşkanı cuma günü İsrail’i en iyi nükleer bilim adamlarından birini öldürmekle suçladı ve bunun ülkenin nükleer programını yavaşlatmayacağını söyledi.

İngiltere’nin Arjantin’e 1986 Dünya Kupası’nda aldığı kötü şöhretli yenilginin ardından maçın Tunuslu hakemi, Diego Maradona’nın “yüzyılın golünü” atmasına yardım ettiği için “gururlu ve onurlu” olduğunu söylüyor.

Şu anda 76 yaşında olan hakem Ali Bin Nasser de “Tanrının Eli” olan golü vermekten başka seçeneği olmadığını söyledi ve Maradona’nın 2015’te tekrar karşılaştıklarında ona imzalı bir gömlek verdiğini hatırlattı.

Tutuklu Suudi kadın hakları aktivisti Loujain el-Hathloul’un ailesi, davasının bir terör mahkemesine gönderildiğini söyledi.

Bayan Hathloul’un kız kardeşi Lina, çarşamba günü Riyad’daki duruşma yeniden başladığında serbest bırakılacağını umduğunu ifade etmişti.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune, koronavirüse yakalandıktan sonra tedavi için Ekim ayı sonlarında Almanya’ya gitmişti.

Sosyal medyadaki Cezayirliler, en son yaklaşık bir ay önce kamuoyunda görülen başkanlarının hayatta olup olmadığı hakkında sorular sormaya başladı.

Dubai’de bir partide iki İsrailli ünlü ile birlikte poz veren tanınmış Mısırlı bir şarkıcı, önümüzdeki ay Mısır’da bir duruşma ile karşı karşıya gelecek.

Bir avukat, Muhammed Ramazan’ı İsrail hükümetinin paylaşmasının ardından internette birçok Arap tarafından kınanan görüntülerle “Mısır halkına hakaret etmekle” suçlayan dava açtı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ın merkezinde alkollü içecek satan bir dükkâna saldırı düzenlendi.

Karrada’daki yüzme havuzu kavşağında alkollü içeceklerin satıldığı bir mağazanın yanına yerleştirilen ev yapımı ses cihazı  erken saatlerde patladı. Bu saldırıda bildirilen herhangi bir yaralanma olmadı.

Rus RIA Novosti haber ajansının bildirdiğine göre Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, IŞİD’in son aylarda Irak’taki faaliyetlerini yoğunlaştırdığı konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler acil yardım koordinatör yardımcısına göre, Suriye’nin kuzeyindeki milyonlarca yerinden edilmiş insan “inanılmaz derecede zor” olması beklenen bir kış boyunca yardıma ihtiyaç duyacak.

Tarihte Bu Hafta Orta Doğu’da

1947 – Birleşmiş Milletler, Arapların şiddetli muhalefetine karşın, Filistin’in bölünmesini ve bağımsız bir İsrail devleti kurulmasını kararlaştırdı.

1988 – Sürgünde Filistin Devleti kuruldu.

2012 – Filistin, Birleşmiş Milletler genel kurulunda yapılan oylamada 138 evet 9 hayır oyu ile Birleşmiş Milletler gözlemci üyesi oldu.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı

Haftanın filmi

Kaynakça

www.bbc.com

www.lorientlejour.com

tr.sputniknews.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu