Müzik

Rapin Vicdanı Bir Kadının Ruhunda: Keny Arkana

Altermondialist, anti kapitalist, anarşist, devrimci, anti kolonyalist… Kendisi her ne kadar kendisine yakıştırılan politik etiketleri reddetse de birçokları için Fransız protest rap müziğinin en tepedeki ismidir. Fille du Vent (rüzgârın kızı) Keny Arkana’nın ünü elbette ki sadece Fransa ile sınırlı değildir.

Örneğin 2006 yılında Un Autre Monde Est Possible ( Başka bir dünya mümkündür ) ismiyle Brezilya, Mali, Meksika ve Fransa’da bir belgesel çekmiştir. Özellikle Latin Amerika ile olan bağı Arjantin kökenli olmasından gelmektedir. Fakat asıl olarak Paris’te doğan Keny, Marsilya’da büyümüştür. Nitekim ileride göreceğimiz şarkılarında birçok defa Marsilya’daki durumlardan haberdar ediyor bizleri.

Eleştirilerinin hedefinde zaman zaman tüm hükümetler yer alıyor. “Baylar ve Bayanlar, hükümetlerinizin sizi koruduğunu sanmayın.” diyerek uyarıyor. Zaman zaman da Fransa özelinde emperyalist ülkeleri hedefine alıyor: “Fransa Afrika sayesinde zengindir, kolonyalist ülkeler her zaman ırkçıdır, Amerika’nın her zaman düşmanlaştırdığı düşmanlar vardır.”

Zaman zaman da direkt Fransa hükümetini suçluyor. Özellikle Nicolas Sarkozy dönemindeki şarkıları oldukça hicivlidir. “ Devlet ve mafyası tarafından korunuyorlar ( Polisleri kastediyor) , Artık önlem yok, baskı devam ediyor, artık tetik çekmekten çekinmiyorlar, polis gücünü kötüye kullanıyor, Sarkozy devletin başında oldukça.”

Ama en temelde barışa vurgu yapan şarkıları ile dikkatleri her zaman üzerine çekmiştir. “ Savaşa hayır dedik, ölüm sarmalına hayır dedik, geçmişim hatalarını her zaman siviller ödüyor.” Kapitalizme karşı giriştiği kendi savaşında ise tüketim kölelerini rahatlatıyor. “ Emperyalist güçler insan hakları adına çocukları bombalıyor ama sen endişelenme, yarın en son model telefon çıkıyor, onunla uyuyabilirsin. Pazartesi 7. seri çıkıyor ama endişelenme 17’yi de alırsın.”

Büyüdüğü Marsilya ise şarkılarında birçok defa değindiği ve kliplerinde gösterdiği “aşk”tır. “Marsilyalı kimliği ne New York’tur ne de Atlanta, biz kendimizle gururluyuz.” “Marsilya, hayatımın başkenti”.

Türkçe rap dünyasında ise pek bilinen biri mi değil mi bilinmez ama Youtube’da şarkıları en çok Türkçeye çevrilen Fransız rapçi kendisi olabilir. En bilineni ise La Rage Du Peuple ( Halkın İsyanı) şarkısıdır.

Aşıl isimli rapçimizin Karaborsa şarkısında da dediği gibi:


Fark etmiyor Harlem yada Paris
Ben geldim Keny Arkana bak

Son sözü ise kendisine bırakalım.

C’est si simple la paix
Moi je veux bien commencer
Juste un sourire peut-être juste pour apaiser ta plaie
Un regard complice pour te rappeler l’Humanité

Nous Voulons la paix!
C’est si simple la paix

Barış o kadar basittir.
Ben başlamak istiyorum.
Belki yaralarını teskin edecek bir gülüş ile.
Belki de sana insanlığı hatırlatacak yardımcı bir bakış ile.

Barış istiyoruz
Barış o kadar basittir.

Mert DEDECAN

Bahsedilen şarkılar için bkz:
Planquez-Vous
Fille du Vent
V pour la Vérité
La Vérité fait mal
L’Histoire se répète
Ne t’inquete pas
Marseille
La capitale de la rupture
La rage du peuple

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu