Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı XX (21.11.2020)

Covid-19 krizine rağmen, Emmanuel Macron halk nezdinde popülerliğini arttırdı. Salgını ele alışı baştan beri eleştirilse bile, devlet başkanı kamuoyunun bir kesiminin hoşgörüsünü kazanmayı başardı.

“Cezayir başarılı olmadan Afrika başarılı olamaz.”  Emmanuel Macron, Jeune Afrique tarafından cuma günü yayınlanan bir röportajda, “cesur ” Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune’ye başarılı bir siyasi geçişe yardım için her şeyi yapacağını açıkladı.

Salı akşamı Fransa’nın dört bir yanında polis ve jandarma görüntülerinin yayılmasını sıkı bir şekilde düzenleyen kapsamlı güvenlik yasasına karşı çok sayıda gösteri düzenlendi. Paris’te düzenlenen olay polisle çatışmaya dönüştü.

Bu tasarının değerlendirilmesi salı günü Ulusal Meclis’te başladı. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Meclis’te incelenen ve polis imajı etrafında şekillenen bu yasada basın özgürlüğünü garanti eden bir değişiklik önerecek.

Covid-19’a ve karantina kararlarına rağmen Paris’te Noel vitrinleri göz almaya devam ediyor.

Saint-Denis’deki bir kampta 3000 mülteci tahliye edildi. Kolluk kuvvetleri tarafından kullanılan göz yaşartıcı gaz ve müdahalelerle yüzlerce kişi çözümsüz bırakıldı. Dernekler, Saint-Denis kampının tahliye koşullarından endişe duyuyorlar.

Amazon’suz bir Noel’i destekleyenlerin çoğu, krizden zarar gören Fransız tüccarları savunmak ve Amerikan devinin sosyal uygulamalarını kınamak istiyor. Örneğin Nantes’da Amazon firmasının yeni bir fabrikasının kurulması protesto edildi. Amazon’u boykot etmektense Amazon Fransa mı kuralım tartışmaları ise sürüyor.

Fransız Rap’inde yaşananlar

Jul ve Marsilya’nın önde gelen rapçileri bir albüm ve 183 milyon görüntülenen “Bande Organisée” şarkısı çıkarmışlardı. Rapteki erkek egemen zihniyete karşı çıkan bir grup kadın sanatçı “Bande Organisée” nin Féminine versiyonunu çektiler.

Rap grubu Fonky Family’nin eski üyesi ve Akhenaton’ın hit şarkısı olan Bad Boys de Marseille’in sesi olan şarkıcı Karima hayatını kaybetti.

Soolking, Dadju, Hatik ve Imen Es isimli rapçiler Covid-19 krizinden etkilenen insanlara yardım etmek için Unité Collectif isimli bir dernek ile birlikte çalışıyor. Bu kapsamda cuma günü, kârı derneklere bağışlanacak bir single yayınladılar.

Video oyunlarına bağımlı olan 18 yaşındaki genç bir adam, evinde birkaç silah bulundurduğu gerekçesiyle Lunéville’de (Meurthe-et-Moselle) tutuklandı. Kolluk kuvvetlerine bir saldırı düşünülen genç savcılığın tavsiyesine rağmen yargı denetimi altında serbest bırakıldı. Kendisi GTA’nın en sevdiği oyunlar arasında olduğunu söyledi.

Fransa’da toplam koronavirüs vaka sayısı 2 milyonu geçti. Öte yandan sokağa çıkma yasaklarının uygulamaya başlamasından sonra günlük vaka sayılarında yaklaşık olarak yarı oranda düşüş gözlemlendi.

Turizmden sorumlu Bakan Jean-Baptiste Lemoyne, Noel tatillerinde ulaşım yöntemlerine ilişkin “çok kesin veriler elde etmek için biraz daha beklemek gerekiyor.” dedi.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’e göre bu ikinci karantina döneminde 100.000’den fazla polis ve jandarma görevde bulunuyor. Bu dönemde güvenlik ekipleri 1.200.000’den fazla Fransız’ı kontrol etti. 152.000 kişi ise para cezasına çarptırıldı.

https://twitter.com/CapaMagMoments/status/1328709899459719168?s=20

Aile içi şiddet 2019’da yılında geçen yıla göre % 16 arttı. Partnerleri tarafından istismara uğrayan bu kişilerden yaklaşık 126.000’i kadın. Şikayetlerin ise % 3’ü tecavüz veya cinsel saldırı ile ilgili.

Tarn bölgesinde Fransa, Hristiyanlık ve Emmanuel Macron karşıtı yazılar duvara yazıldı.

2020’de her 10 Fransız’dan biri çocukluklarında ensest kurbanı olduğunu söyledi. Bu gerçek, İnternette 1.033 yetişkine yapılan ve perşembe günü yayınlanan Facing Incest derneğinin Ipsos anketine yansıdı.

Mert DEDECAN

Kaynakça

www.leparisien.fr

www.bfm.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu