Kültür-SanatSinema

Aşk, Ölüm ve Robotlar

Aşk, Ölüm ve Robotlar (Love, Death & Robots) animasyon ve bilimkurgu türünde bir internet platformunda yayınlanan, ilk sezonu 18 bölümden oluşan ABD yapımı bir mini dizidir. 2019 yılında yayınlanmaya başlayan dizinin yapımcılığını Joshua Donen, David Fincher, Jennifer Miller, ve Tim Miller üstlenmiştir. Yaklaşık 5-15 dakika arasında değişen bölüm süreleri diziyi çekici kılan unsurlardan. Bölümlerin süreleri kısa olsa da izlendikten sonra izleyicide büyük etki ve izlenimler bırakan bu mini dizi bugüne kadar kendi türünde yapılmış olan en iyi çalışmalardan biri. Bilhassa animasyonseverlere hitap eden dizinin izlenme puanları da oldukça yüksek.

Kısa ve her bölüm farklı konuları içeren bu dizide başlangıçtan sona kadar oldukça başarılı bir mizansenle karşılaşıyoruz. Örneğin; Three Robots isimli ikinci bölümde karşılaştığımız nefes kesen fütüristik sahneler bize kimi tanınmış bilimkurgu yapımları da anımsatabiliyor. Üçüncü bölümdeki hikayede yer alan döngüsel olaylar da izleyiciyi hem heyecanlandırıyor hem de psikolojik yorumlamalara davet ediyor.

Bu dizide de animasyonun ne kadar etkili ve büyüleyici bir sanat olduğunu görebiliyoruz. Bazen filmlerde her şeyi anlatmak mümkün olmazken animasyonda anlatımın sınırları zorlanabiliyor ve soyut olan şeyler de izleyiciye sunulabiliyor. Animasyonun içerdiği özel efektler, renk seçimleri, müzik ve ses efektleri izleyiciyi daha fazla etkileyebilen unsurlar arasında yer alabiliyor.

Dizinin en güzel ve özgün yanlarından biri izleyiciye zorla bir mesajı dikte etmemesidir. Bölümleri doğal bir akışta izleyebiliyor sanki animasyon değil gerçekliğe yakın bir film izliyor gibi hissediyorsunuz. Bu gerçekten yapımın ne kadar kaliteli ve başarılı olduğunu gösteren örneklerden yalnızca biri. Bölümler birbirinden bağımsız olsa da bu izleyiciyi rahatsızeden bir unsur değil, daha da animasyonu özel ve çekici kılan unsurlardan biri. Her bölümde işlenmiş olan konu o kadar güzel ve ustaca seyirciye aktarılıyor ki her bir bölümü izlemek için çoktan heyecanlanıyorsunuz.

…kısa film yapmak, özellikle de animasyon türünde bir proje üretmek çok daha zor bir süreçtir.

Teknik özelliklerinden kurgusuna kadar görsel bir şölen olan bu dizi birçok övgüyü hak ediyor. Çok fazla yapımın olduğu bu sektörde başarılı ve özgün olabilmek gerçekten kolay değil. İnsanlar genelde uzun filmleri yapmanın daha zor olduğunu düşünür her anlamda; fakat kısa film yapmak, özellikle de animasyon türünde bir proje üretmek çok daha zor bir süreçtir. Çok kısa bir süre içinde seçtiğiniz hikayeyi en doğru ve etkili şekilde anlatmanız gerekir seyirciye. Bunu başaramazsanız filminiz başarısız olur. Love, Death and Robots isimli diziyi incelediğimizde sadece animasyon yapabilme yeteneğinin değil; entelektüel altyapının da ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Love, Death and Robots dizisini mutlaka izlemeniz gerekenler arasına almanızı tavsiye ediyoruz. Her anlamda bu listeye girmeyi hak eden bu dizi sizde de çok güzel etkiler bırakacaktır.

Yıldız TOKMAK

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu