Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (18.04.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta

ABD Başkanı Joe Biden Amerikan askerlerinin 11 Eylül’ün 20. yıl dönümünde Afganistan’dan tamamen çekileceğini duyurdu. Bu haber, Savunma Bakanı Lloyd Austin’in, sahada ABD’li yetkililer ve Kabil’de Afganistan Devlet Başkanı Eşref Ghani ile bir araya geldiği Afganistan’a ilk ziyaretini yapmasından sadece haftalar sonra geldi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’nün son raporuna göre Amerika Birleşik Devletleri, Orta Doğu ülkelerinin ithalat oranlarının rekor seviyeye ulaştığı için dünyanın en büyük silah ihracatçısı olmaya devam ediyor.

Katar, Suudi Arabistan, Mısır ve Cezayir Orta Doğu’da en çok silah ithalatı yapan ülkelerin başında geliyor.

Rusya cumhurbaşkanı Lübnan başbakanıyla yaptığı telefon görüşmesinde Suriyeli mültecilerin Lübnan’dan ülkelerine geri gönderilmelerini tartıştı.

Anadolu Ajansı’nın bildirdiğine göre, BM Perşembe günü Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib iline 39 kamyon dolusu insani yardım gönderdi.

Danimarka makamları ise “Suriye artık güvenli” diyerek sığınmacıların ikamet sürelerini uzatmayarak ülkeyi terk etmesini istedi. Sokak billboardlarına asılan yazılarda ise “Ülkenize artık dönebilirsiniz, güneşli Suriye’nin size ihtiyacı var.” denildi.

Financial Times’ın pazar günkü haberine göre, üst düzey Suudi ve İranlı yetkililer, iki ülke arasındaki diplomatik bağların kopmasından dört yıl sonra, iki bölgesel rakip arasındaki ilişkileri düzeltmek amacıyla doğrudan görüşmelerde bulundular.

Cezayir’deki insan hakları grupları, açlık grevinde olan 20’den fazla demokrasi yanlısı tutuklunun ölebileceği ve derhal serbest bırakılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Sosyal medyada yayınlanan bir açıklamada, Cezayir İnsan Hakları Birliği de dahil olmak üzere sekiz kuruluş, bir haftadan uzun süredir yemek yemeyi reddeden 23 kişiden bazılarının sağlık sorunları yaşadığını söyledi.

Açlık grevindeki tutuklular, başkent Cezayir’de Hirak hareketi tarafından düzenlenen ve kapsamlı bir siyasi değişim talep eden bir protestoda 7 Nisan’da tutuklanmalarının ardından, “ulusal birliğe zarar vermek” ve silahsız bir toplantı düzenlemekle suçlanıyorlar.

Bir grup Mısırlı mimar, Musul’daki Büyük El Nuri Camii’nin İslam Devleti (İD) militanları tarafından yıkılmasından dört yıl sonra yeniden inşa etme yarışmasını kazandı.

Başkan Hassan Rouhani, İsrail’in İran’ın nükleer bir sahasına yaptığı şüpheli saldırıya misilleme olarak % 60 oranında zenginleştirilmiş uranyum üreteceğini ve bunu bir silah için gereken saflığa yaklaştıracağını söyledi.

Nüfusunun yarısından fazlasını 2 doz aşılamasını tamamlayan İsrail’de hayat normale dönüyor. Sokakta maske takılmasının zorunlu olmaması ve tüm okulların açılması yaşanan iyileşmelerden bazıları.

Arab48’in bildirdiğine göre İsrail yetkilileri, Müslümanların kutsal ayının ilk cuma günü işgal altındaki Batı Şeria’dan binlerce Filistinli ibadetçinin El Aksa Camii’ne girmesini koronavirüs ve gelen kişilerin aşılanmamış olması sebebiyle engelledi.

BM insan hakları uzmanları, işgal altındaki Batı Şeria’daki Filistinli sivillere yönelik, İsrailli yerleşimciler tarafından gerçekleştirilen fiziksel saldırılar ve mülk yıkımları da dahil olmak üzere şiddetli saldırıların son aylarda büyük ölçüde arttığı konusunda uyardılar.

Mısır’da orucun açıldığını duyuran tarihi Ramazan topu, yaklaşık 30 yıl sonra ilk kez salı günü günbatımında ateşlendi. Top en son 1992’de ateşlenmişti.

Tarihte Bu Hafta Orta Doğu’da

1946 – Suriye, Fransa’dan bağımsızlığını ilan etti.

1954 – Albay Cemal Abdünnasır, Mısır’da yaptığı darbeyle kralı devirdi ve iktidarı ele geçirdi.

1975 – Lübnan İç Savaşı başladı.

2002 – Eski Afganistan Kralı Zahir Şah, 29 yıllık sürgünden ülkesine döndü.

Orta Doğu’da Bu Hafta isimli serimizi her pazar web sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Haftanın dizisi

Haftanın şarkısı

Kaynakça

www.bbc.com

https://www.middleeastmonitor.com/

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu