Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (23.05.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

İsrail Filistin Arasında Ateşkes ve 11 Gün Süren Çatışmaların Bilançosu

Joe Biden İsrail’e 735 milyon dolara silah satışını onaylamıştı. Demokrat milletvekili Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), Rashida Tlaib ve Marc Pocan gibi diğer ilerici temsilciler, İsrail’e 735 milyon dolar değerinde silah satışına karşı çıkan bir karar çıkardılar.

Sonrasında ABD Temsilciler Meclisi’nin 130’dan fazla Demokrat üyesi, Biden’ı İsrail ile Hamas arasındaki “şiddetin derhal durdurulmasını kolaylaştırmaya” ve “her iki tarafa hızlı bir ateşkes müzakere etmeleri için baskı yapmaya” çağırdı.

Axios’un bildirdiğine göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken çarşamba günü İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi’ye Amerika’nın Gazze’deki bombalama kampanyasını kamuoyuna açık bir şekilde desteklemeye devam edemeyeceğini söyledi.

Sonrasında İsrail Başbakan’ı Benjamin Netanyahu, “Tüm İsrail’in sükunetini ve güvenliğini yeniden tesis etmek için gereken süre boyunca operasyonlarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Ardından Mısır’ın İsrail ile Hamas arasında 11 günlük çatışmayı durdurmak için anlaşmaya varmasının ardından cuma sabahı erken saatlerde Gazze Şeridi’nde ateşkes yürürlüğe girdi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan bir açıklamada, güvenlik kabinesinin “kayıtsız şartsız ateşkes için Mısır inisiyatifini kabul etme tavsiyelerini oybirliğiyle kabul ettiğini” söyledi.

Gazze ve Filistin topraklarında binlerce insan ateşkesi kutlamak için sokaklara döküldü, bayraklar salladı ve zafer için “V” işaretleri attı.

Ateşkesin ardından birçok ülkeden destek mesajları geldi.

Birleşmiş Milletler yardım kuruluşu UNRWA yardım çağrısında bulundu ve Gazze ve işgal altındaki topraklardaki insani yardım çabalarına yardımcı olmak için acilen yaklaşık 40 milyon dolara ihtiyacı olduğunu ortaya çıkardı.

Norveç Egemen Varlık Fonu, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki yasadışı yerleşim faaliyetlerine karışmaları nedeniyle iki İsrail şirketinden yatırımlarını geri çekti.

Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı sözcüsü Tian Lin’in aktardığına göre, Çin, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarının bir sonucu olarak evsiz kalanlara yardım etmek ve evsiz kalanlara yeni bir yer bulmak için yardım gönderecek.

Ateşkes ilan edilmesinin ardından Mısır’ın Birleşmiş Milletler temsilcisi de, İsrail’in 11 gün boyunca kıyı bölgelerini bombalamasının ardından Gazze’yi yeniden inşa etme çabalarını finanse edeceğini duyurdu.

“Yeryüzünde bir cehennem varsa o da Gazze’deki çocukların hayatlarıdır.” Diyen BM genel sekreteri General Antonio Guterres,  “İsrailli ve Filistinli liderlerin, çatışmanın temel nedenlerini ele almak için ciddi bir diyalog başlatmak için sükuneti yeniden tesis etmenin ötesinde bir sorumluluğu olduğunu vurguluyorum.” dedi.

Rakamlarla Yaşananlar

11 gün süren İsrail bombardımanında 65’i çocuk en az 232 Filistinli öldürüldü. İsrail tarafında ise ikisi çocuk 12 kişi öldürüldü.

Birleşmiş Milletler İşgal Altındaki Filistin topraklarındaki İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, son 11 gün içinde Gazze’de 90.000’den fazla kişinin İsrail bombardımanı nedeniyle yerinden edildiğini söyledi.

Gazze’deki Hükümet Basın Bürosu, İsrail’in mevcut saldırısı sırasında Gazze Şeridi’nin uğradığı maddi kayıpların 322 milyon dolardan fazla olduğunu söyledi.

Filistinli Gazeteciler Sendikasına göre İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği askeri saldırı sırasında en az 170 Filistinli gazeteci yaralandı ve 33 medya kuruluşu bombalandı.

Bölgeden Diğer Gelişmeler

Hafta boyunca Fas’tan yaklaşık 8.000 kişi Ceuta’ya girdi. İspanya, Fas’tan Ceuta’ya yüzen 6.500’den fazla göçmeni, 7 yaşındaki refakatsiz çocuklar da dahil olmak üzere sınır dışı etti.

İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska, durumun şu anda çok daha sakin olduğunu ve yetkililerin hala bölgede bulunan küçüklere ve diğer savunmasız insanlara yardım etmeye çalıştığını söyledi.

İspanyol yetkililer, Fas’ı göçmenleri şantaj olarak kullanmakla suçladı çünkü milliyetçi grup Polisario Cephesi Batı Sahra üzerinde kontrol sağlamak için Fas ile savaşıyor ve şu an da liderinin koronavirüs tedavisi için İspanya’ya girmesine izin verildikten sonra diplomatik ilişkiler gergin.

Fas ise, göçmen göçü ile Polisario Cephesi arasında herhangi bir bağlantı olduğunu reddetti.

Suriye’nin Beyrut Büyükelçisi Abdel Kerim Ali, Suriye cumhurbaşkanlığı seçimi için oylarını kullanmak üzere buradaki Büyükelçiliğe giden mültecilere saldıran Lübnanlı protestocular hakkında adli şikayette bulunulacağını söyledi. Yani Esad rejimi Lübnan’ı Suriyeli mültecilere daha iyi koruma sağlamaya çağırıyor.

Suriye’nin dört bir yanında binlerce insan, Esad rejimi altında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini protesto etti. El Bab, Azaz ve İdlib’ gibi Esad rejiminin kontrolü dışındaki bölgelerde bulunan göstericiler, savaşın harap ettiği ülkede önümüzdeki hafta yapılacak sözde seçimlere karşı çıkmak için toplandı.

Danimarka, geçen ay 200’den fazla Suriyeli mültecinin ikamet statüsünü iptal eden ilk Avrupa ülkesi olduğunda, AB milletvekilleri, BM mülteci ajansı ve insan hakları grupları tarafından kınama ile karşı karşıya kaldı.

Mert DEDECAN

Haftanın Şarkısı

Haftanın Belgeseli

Kaynakça

www.aljazeera.com

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu