Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (02.01.2021)

Mülteci Gündemi

Almanya İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 2021 yılında Almanya’dan Suriye’ye sınır dışıların başlayacağı duyuruldu. Bu kapsamda Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi Başkanı’yla 1 Ocak 2021 itibarıyla tekil dosyaların ayrıntılı biçimde incelenerek sınır dışıların önünü açmayı kararlaştırdıklarını açıkladı.

Avrupa’ya gitmek isteyen Afrikalı göçmenler için bir geçiş noktası olan Tamanrasset yakınlarında meydana gelen kazada yirmi kişi hayatını kaybetti. Devlet medyasına sivil koruma dairesine göre, çoğu Afrika uyruklu yirmi kişi, onları taşıyan bir aracın Güney Cezayir’de devrilmesi sonucu öldü.

Yetkililer, teknelerinin Tunus açıklarında Akdeniz’de alabora olması sonrasında en az 20 göçmenin öldüğünü söylüyor. Tunus sahil güvenlik botları, cesetleri perşembe günü Tunus’un orta kesimindeki kıyı kenti Sfax açıklarından aldı.

Reuters’in haberine göre yardım yetkilileri pazar günü yaptığı açıklamada, yüzlerce Suriyeli mültecinin, yerel gençler ve kamp sakinleri arasında çıkan çatışma sırasında çadırlarının yakılmasının ardından kuzey Lübnan’daki derme çatma kamplarından kaçtığını söyledi.

Le Monde’nin bildirdiğine göre, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Birleşmiş Milletler Filistin Mülteciler için Yardım ve Çalışma Ajansı’nı (UNRWA) kapatmaya çalışıyor, çünkü ajans her yıl benzeri görülmemiş bir mali krizle karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Önde gelen Suudi kadın hakları aktivisti El Hathloul bir Suudi mahkemesi tarafından beş yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Suudi yetkililer önümüzdeki cuma günü ülke çapındaki cami vaazlarının krallıkta COVID-19’a karşı devam eden aşılamayı teşvik etmeye adanmasını istedi.

Bu ayın başlarında Suudi Arabistan, toplu halde Pfizer-BioNTech aşısı aldıktan sonra COVID-19’a karşı toplu aşılar başlattı.

Irak Elektrik Bakanlığı sözcüsü Ahmed Moussa dün yaptığı açıklamada, Türkiye ile elektrik bağlantısını görüşmek için “henüz çok erken” olduğunu söyleyerek, bakanlığının bu konuda herhangi bir resmî açıklama yapmadığını açıkladı.

Cezayir Devlet Başkanı Abdelmadjid Tebboune, iki ay boyunca Almanya’da koronavirüs tedavisi gördükten sonra evine döndü. Bay Tebboune en son 15 Ekim’de Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian ile görüştüğünde kamuoyunda görülmüştü.

İran Büyükelçiliği, Türkiye’de bazı siyasilerin ve yazarların katılımıyla ‘Kasım Süleymani anması’ gerçekleştireceğini açıkladı. İran’ın Türkiye Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamaya göre, internet üzerinden yapılacak anma 2 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştirilecek.

Yemen’de yeni birlik hükümetini taşıyan uçak Aden havaalanına iniş yaptı ve bu esnada meydana gelen patlamalarda en az yirmi kişi öldü ve çok sayıda kişi yaralandı.

Eski İsrail casusu Jonathan Pollard, Amerika Birleşik Devletleri’nde 30 yıl gözaltında tutulduktan sonra İsrail’e geldi. Uçaktan indiğinde ilk olarak yeri öpen Pollard, “Nihayet evde olduğumuz için çok mutluyuz” dedi.

Cezayir’deki Çin büyükelçiliği, Uygur meselesiyle ilgili “saldırgan” bir ABD büyükelçiliği açıklamasını protesto etti ve bunun “Çin’in içişlerine bir müdahale” olduğunu söyledi.

Trump’ın damadı ve İsrail ile ilişkileri yürütmekle görevlendirildiği Jared Kushner, İsrail’de tahvil satarak en az 100 milyon dolar toplamak için kağıtlar açtı.

İlişkilerinde normalleşmeye giden ve geçen hafta iki ülke arasında ilk uçak seferini yapan Fas ve İsrail ilk ekonomik anlaşmayı imzaladı. Fas ve İsrail beş sektörde endüstriyel iş birliği ve ortaklık olasılıklarını da görüştü.

Suriye’nin doğusunda cihatçı saldırıda 37 rejim askeri öldürüldü.

IRNA haber ajansının dün bildirdiğine göre, İran hükümeti Ocak ayında Tahran havaalanı yakınlarında düşürülen Ukrayna uçağının 176 kurbanının her birinin ailesine tazminat olarak 150.000 dolar ödeyecek.

Aktivistler ve insan hakları grupları, Filistin Yönetimini “Filistinli tekno kraliçesi” olarak bilinen DJ Samaa Abdulhadi’yi serbest bırakmaya çağırıyor. Abdülhadi, pazar günü Batı Şeria’daki Nabi Musa’da bir İslami türbe, cami ve bir pansiyonun bulunduğu alanlarda etkinlik düzenledikten sonra gözaltına alındı.

Fakat kendisi, tekno parti sahneleri içeren bir film çekmek için turizm bakanlığından gerekli izinleri aldığını söyledi.

Görgü tanıklarının haberine göre, bugün İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria’da bir protestoyu dağıtmak için plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz bombası atmasıyla en az 16 Filistinli yaralandı.

Taraftarlarının Arap karşıtı ırkçılığı ile nam salmış bir İsrail futbol kulübü, şu anda Abu Dabi’nin yönetici ailesinin bir üyesinin kulüpteki yüzde 50 hisseyi satın almasıyla bir krizle karşı karşıya. Beitar-Jerusalem’deki hisseler Hamad Bin Khalifa Al-Nahyan tarafından satın alındı.

Tarihte Bu Hafta Orta Doğu’da

1993 – İsrail ve Vatikan karşılıklı olarak birbirlerini tanıma kararı aldılar.

1997 – Cezayir’de silahlı kişiler dört köyde katliam yaptı, 412 kişiyi öldürdüler.

2004 – Mısır’ın özel havayolu şirketi Flash Air’e ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı Kızıldeniz’e düştü: 148 kişi öldü.

2006 – Saddam Hüseyin, eski Irak Başkanı’nın ölümü

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı

Haftanın filmi

https://www.youtube.com/watch?v=3koigluYOH0

Kaynakça

www.aljazeera.com

www.middleeastmonitor.com

www.bbc.com

www.indyturk.com

www.aljazeera.com

www.gulfnews.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu