Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XXIII (02.01.2021)

Virüs

Paris’te bir metro istasyonun adı olan “Bonne Nouvelle”e ( Güzel Haber) bir güncelleme geldi. Metro istasyonuna 64.000’den fazlası Fransa’da olmak üzere, dünya çapında yaklaşık 2 milyon insanı öldüren Covid-19 salgınının damgasını vurduğu 2020 yılı sonunun geldiğinin notu düşüldü.

Fransa’da aşılama çalışmaları geçen pazar itibariyle başladı. Gün boyunca birkaç düzine yaşlı kişiye ilk doz Pfizer / BioNTech aşısı yapıldı. Bu gelişmelere rağmen şu an ikinci karantina döneminde bulunan Fransa’da, üçüncü bir karantina dönemine yeniden girilebileceği tartışılıyor.

Bu kapsamda 2 Ocak’tan itibaren belirli bölgelerde saat 18’den itibaren sokağa çıkma yasağı öngörülüyor.

Sağlık Pasaportu

Fransız nefrolog Gilbert Deray’a göre uluslararası yolcular için sağlık pasaportu kesinlikle olmalıdır. Buna göre ülkeler, aşı olmamış kişileri ülkelerine almama hakkına sahip olabilecek.

Eski devlet bakanı, Demokrat Hareket’in (MoDem) Başkanı François Bayrou’da sağlık pasaportundan yana olduğunu belirtti.

Yılbaşı Gecesi

Noel tatili nedeniyle trafikte sirkülasyonun artmasının ardından bilançolar açıklandı. Toplamda 1.535 trafik kazası raporlandı. Bu kapsamda 1 hafta içinde 13 kişi trafik kazası nedeniyle hayatını kaybederken 2011 kişi de yaralandı.

31 Aralık gününde 100 bin polis ve jandarma Fransa genelinde “yasadışı” partileri ve sokak şiddetini engellemek için görev yaptı.

Yılbaşı gecesi için paket alkol satışına getirilen yasak, İçişleri Bakanı’nın pazartesi günü valilere gönderdiği bir telgrafla verdiği tavsiyelerden biriydi. Bu önlemin, 31 Aralık akşamı Fransa’nın çeşitli departmanlarında ve özellikle kamuya açık yollarda şenlikli toplantılardan kaçınmak için alındığı bildirildi.

Buna rağmen 2000 kişinin katıldığı Bretagne’da, 300 kişinin katıldığı Marsilya’da çeşitli kutlamalar basına yansıdı. Özellikle Bretagne bölgesindeki Rave Party tüm ülkenin gündemine oturdu. Polis ve jandarmanın geç gelen müdahalesi ile parti düne kadar sürdü. Nihayetinde 1200 particiye ceza yazıldı.

Yeni yıl nedeniyle halka hitap eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un konuşması 17,5 milyon izleyici tarafından takip edildi. Cumhurbaşkanı, 2021 yılına ve kovid aşılarına dair Fransızlara iyi dileklerini iletti. 2021’in ilk aylarının zor geçeceğini ama bahara doğru iyileşmeler yaşanacağını belirtti.

Bordeaux’da dört genç çok güçlü bir kannabinoid türü esrar içtikten sonra hastaneye kaldırıldı. Son durumlarının ise iyi olduğu belirtildi.

Ünlü Fransız modacı Pierre Cardin 2020’in son günlerinde hayatını kaybetti. 98 yaşında olan modacı Neuilly kentinde bir hastanede yaşamını yitirdi. Ölüm nedenine dair ise bir bilgi paylaşılmadı.

Cenaze töreninin kesin tarihi aile tarafından açıklanmadı. Başkentte ocak ayı sonunda anma ayini düzenleneceği biliniyor.

2020 yılı pop şarkıcısı Aya Nakamura’nın kendisini uluslararası arenada kanıtlayarak vazgeçilmez hale geldiği bir yıl oldu. Dünya genelinde en çok dinlenilen frankofon sanatçı olarak bilinen Aya Nakamura’nın üçüncü albümü Spotify üzerinden 4 günde 12 milyondan fazla indirildi.

Mali’de bir askeri operasyon esnasında 3 Fransız askeri hayatını kaybetti. Başbakan Jean Castex hayatını kaybeden askerlerin “askeri kahramanlıklarını” selamlayarak, “Önümüzdeki hafta Verdun’da bu üç cesur askere ulusal bir anma programı düzenlenecek.” dedi.

2020 yılı Fransa’da kaydedilen en sıcak yıl olarak tarihe geçti. Ortalama sıcaklık bu yıl 14 ° C’ye ulaştı. İklimbilimci Jean Jouzel, bir önceki rekorun (13.9 ° C) 2018 yılına ait olduğunu söylüyor ve bu ortalama sıcaklığın her sene gittikçe artabileceğine yönelik uyarılarda bulunuyor.

Buna karşılık Cantal’daki Saint-Flour’da kar yağışları sonrası kar derinliğinin 50 cm’den fazla olduğu gözlemlendi.

Le Monde gazetesi, 14 Ekim’de Emmanuel Macron’un danışmanı Bruno Roger-Petit ile Ulusal Birliktelik (RN) eski üyesi ve Vaucluse Parlamento Üyesi, Marine Le Pen’in yeğeni Marion Maréchal arasında düzenlenen ve gizli bir şekilde organize edilen bir öğle yemeğini gündeme taşıdı. Siyasi arenada ise ittifak olasılıklarına dayalı polemikler yaşandı.

Miss France 2020’in Champagne-Ardenne bölgesinden yarışmaya katılan Gwenegann Saillard, bu yılki yarışmanın “odaklı” ve “hesaplanmış” olduğuna ve bazı adayların diğerlerinden daha fazla görünürlüğe sahip olduğuna inanıyor.

1 Haftalık Su Kesintisi

Paris banliyölerinden Gennevilliers’de bir binanın sakinleri 23 Aralık’tan beri su kesintisi yaşıyor. Belediye yetkilileri, bina sakinlerini sakinleştirmeyen bir önlem alarak binanın yanına bir su noktası kurdu. Suya erişim pazartesi öğleden sonra yeniden sağlandı, ancak yine de kesinti riski var.

“”Dişlerimizi fırçalamak için sadece su şişelerimiz var.”

 “Tuvaletlerde çöp torbaları kullanıyoruz.”  diyen vatandaşlar durumdan oldukça şikayetçiler.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.bfmtv.com

www.lefigaro.fr

www.leparisien.fr

www.lavieeco.com

www.lemonde.fr

www.mediavenir.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu