Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu? (18.10.2020)

Suriye’nin İdlib bölgesinde yıkıntıların arasında kendilerine parkur hazırlayan gençler her şeye rağmen hayata gülümsüyor.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=653496355605446

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargas,

Türkiye’nin Katar’daki askeri varlığına dikkat çekerek bunun bölge için bir istikrarsızlık unsuru olduğunu, negatif kutuplaşmaya neden olduğunu söyledi ve bir önceki yüzyıla dayanan kolonyal ilişkileri yeniden üretmeye ihtiyacımız yok açıklamasında bulundu.

NASA dün yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere sekiz devletin ay keşfi için uluslararası bir anlaşma imzaladığını söyledi.

2020 yılına ait Arap ülkelerindeki işsizlik oranları yayınlandı.

Libya, Filistin gibi istikrarsızlıkların devam ettiği ülkeler bu oranlarda başı çekerken, nüfusu az olan ve petrol zengini körfez ülkelerinde bu oran oldukça düşük.

Sağlık sorunları olduğu bilinen Fas Kralı 6.Muhammed, bu yıl meclis açılışına katılıp bir konuşma gerçekleştirmedi. Özellikle pandemiden dolayı daha fazla insan ile temastan kaçındığı düşünülen Kral geçen hafta Paris’te aldığı 80 milyon avroluk konağıyla dikkatleri üzerine çekmişti.

Libya’nın başkenti Trablus’taki yetkililer, Interpol tarafından insan kaçakçılığından aranan bir kişiyi tutukladı.

Libya’nın uluslararası alanda tanınan hükümeti Çarşamba günü Bija olarak bilinen Abd el-Rahman el-Milad’ın tutuklandığını duyurdu.

Cezayirliler, yaklaşık iki yüzyıl önce Fransızlar tarafından çalınan bronz horoz heykelinin, Fransa’nın sömürge geçmişinin yanlışlarını düzeltme girişiminin bir parçası olarak Cezayir’e geri verilmesinin mümkün olabileceğini düşünüyor. Bu heykel, kuzeybatı Fransız Brest limanındaki bir deniz üssünde bulunuyor.

Mısırlılar tecavüzle suçlanan Faslı şarkıcının konserinin iptal edildiği duyurdu. Habere göre defalarca tecavüzle suçlanan Faslı şarkıcı Saad Lamjarred’in bir konseri, sosyal medyadaki bir protestodan sonra iptal edildi.

Körfez Sağlık Konseyi, çocukların korunmasıyla ilgili uzmanlar ve derneklerle işbirliği yaparak çocukların cinsel tacizine karşı bir kampanya başlattı. Kampanyanın başlığı “Ne hakkında sessizsiniz?”

Kampanya, bu tehditkar olgu hakkında sessiz kalmanın tehlikelerini ve bunun çocuklar üzerindeki zararlı etkisini vurgulamaya odaklanırken, bu konu hakkında farkındalık yaratmada toplumun rolüne ışık tutuyor.

İsrail – Filistin Gelişmeleri

İsrail Merkez İstatistik Bürosu, İsrail’e gelen turistin yıl başından bu yana yüzde 76,5 oranında gerilediğini duyurdu.

İsrail güçlerinin eylül ayında 32’si çocuk ve 3’ü kadın 341 Filistinli’yi tutukladığı yerel hak gruplarının açıklamalarına yansıdı.

Norveç Mülteci Konseyi (NRC) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Batı Şeria’da Avrupa tarafından finanse edilen bir Filistin ilkokulunun yıkımını planladığını endişeyle karşıladıklarını duyurdu.

Öte yandan BM Ortadoğu özel elçisi Nickolay Mladenov yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kuşatılmış Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı’na beş yeni koronavirüs test kiti teslim ettiğini duyurdu.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Tunus perşembe günü uzaya ilk uydusunu gelecek yıl Mart ayında 65. Bağımsızlık yıldönümünde fırlatacağını duyurdu.

Tunuslu yetkililer, teknelerinin ülke kıyıları açıklarında batmasından bir gün sonra pazartesi günü 13 mültecinin cesetlerini buldu. Ayrıca dokuz kişinin daha kayıp olduğunu söyledi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, Suriye’deki İranlı milisler ülke içindeki eski sokakların isimlerini İranlı Şii liderlerin isimleriyle değiştiriyor.

İran Sağlık bakanlığı pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran’ın son 24 saatte koronavirüsten günlük 272 ölüm rekoru kaydettiğini ve Orta Doğu’daki en kötü etkilenen ülkede toplam ölüm sayısını 28 bin 816’ya çıkardığını söyledi.

Mert DEDECAN

Haftanın filmi, İran Sineması’nın First Lady’sinden

Haftanın Şarkısı

Kaynakça

www.middleeasteye.net

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu