Gezi

Akdeniz’in turizm merkezi: Nice

Fransa’nın güneyinde göz alıcı bir liman şehri, Akdeniz’in turizm merkezi: Nice

Provence-Alpes-Côte d’Azur bölgesinin doğusunda önemli bir ticaret merkezi olan Nice, İtalya sınırından 20 mil uzaklıkta, Baie des Anges (körfez) üzerinde yer almaktadır. Yüksek tepelerle çevrili Nice, hoş bir iklime sahiptir ve Côte d’Azur ya da Fransız Rivierası’nın önde gelen tatil kentidir.

Tarihi zenginlikler

Nice, masmavi deniz ve gökyüzüne karşı benzersiz bir kontrast oluşturan tarihi binaların capcanlı kırmızı, sarı ve turuncu renkleri ile sizi büyüleyecek. İkonik uzun deniz kıyısının, yerel lezzetlerle dolu sokak pazarlarındaki tezgahların, eski dar sokakların ve açık hava barların, restoranlar ve kulüplerden oluşan kozmopolit gece hayatının tadını çıkarmak için sokaklarda ve meydanlarda yürüyüşe çıkabilirsiniz. Nice’in en popüler cadde ve meydanları büyüleyici ve renkli, egzotik ve elegan, gürültülü ve canlıdır. Bu harika yerler, İtalyan barok ve neoklasik mimarisinin güzelliğini miras alan bu canlı şehrin kendine özgü atmosferini yaratır.

Gezilecek yerler

Musée Jules Chéret des Beaux-Arts ve Musée Masséna, erken dönem İtalyan resimleri ile 19. yüzyıl ve çağdaş sanatçıların eserlerinden oluşan koleksiyonlara sahiptir. Ressam Marc Chagall için, sanatçının 1966 yılında bağışladığı İncil resimlerinden oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapan bir anıt inşa edilmiştir. Şehir merkezinin bir mil kuzeydoğusunda, Roma döneminden kalma bir amfi tiyatronun görkemli kalıntılarını barındıran antik piskoposluk kenti olan Cimiez yer almaktadır. Yakınlardaki 17. yüzyıldan kalma villa, bir arkeoloji müzesine ve en önemlisi de Fransız sanatçı Henri Matisse’in 40’tan fazla resim ve çiziminden oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır.

Stratejik konum

Fransa’nın 5. büyük şehri olan Nice, hem yaz hem de kış aylarında uzun bir turizm geçmişine sahiptir ve turizm, şehrin başlıca ekonomik faaliyetlerinden biridir. Plajlar ve yat limanının yanı sıra, Nice’in kültürel tesisleri, mağazaları ve mimari mirası turizmi oldukça hareketlendirmektedir. Buna ek olarak, her yıl özellikle 1873’ten kalma Nice Karnavalı ve açık tenis turnuvası da dahil olmak üzere çok sayıda etkinlik ve festival düzenlenmektedir.

Yapılabilecek aktiviteler

Güzel plajlarının yanı sıra aynı zamanda kültür ve sanat şehri olan Nice oldukça çok sayıda müzeye ve galeriye sahiptir. Özellikle yaz aylarında gerçekleştirilen Nice Caz Festivali caz severler için çok güzel bir destinasyon.  Ayrıca adını Fransız Devrimi’nin önemli komutanlarından birinden alan zarif Place Masséna (Massena Meydanı), Nice’in hem turistlerin hem de yerli halkın ilgisini çeken hareketli bir merkezdir. Buraya gündüz ya da gece farketmeksizin uğramayı unutmayın zira  bu meydan canlı renk cümbüşüyle sizi memnun edecektir.

Nice’de yemek yenecek ünlü yerler

Nice’de tarihi dokuyu ve kültürü yansıtan birkaç restoranı sizin için derledik:

La Rossettisserie

Bu restoranın ilginç yanı menü bulundurmaması, bunun yerine yerel üreticilerden gelen taptaze ürünlerle mevsimlere göre değişen bir yemek yelpazesine sahiptir.  Ayrıca bünyesinde sadece %100 doğal el yapımı şarap bulunduruyor ve eğer bu restorana giderseniz sakın şehrin en popüler ve dünyaca ünlü yemeği olan ratatouille yemeden dönmeyin.

Jan

Michelin yıldızlı ve bünyesinde Jan-Hendrik’i bulunduran bu restoran cesur sunumlarıyla müşterilerin damak zevklerini uyandırıyor.  İçerideki ortam, çökmekte olan mobilyalar ve duvarlardaki güzel sanat eserleriyle bir restorandan çok müzeyi andırıyor. Geniş kapsamlı menüdeki yemekler arasında susam ve beyaz çikolata serpilmiş deniz tarağı ve yeşil kuşkonmazı denemeyi unutmayın.

Peixes

Şüphesiz Nice’de Akdeniz yemekleri için en iyi adres olan Peixes adını restoranın spesiyalitesi olan balık kelimesinin Portekizcesinden almış. Akdeniz klasikleri Fransız zarafetiyle hazırlanıyor. Yemekler küçük tabaklarda tapas tarzında servis ediliyor ve buna uygun şarap seçenekleri sunuluyor.

Casa Leya – Vieux Nice

Eğer ailecek yemek yiyecek rahat ve konforlu bir mekan arıyorsanız o zaman Casa Leya tam size göre. Plajın hemen yanında bulunan bu restoranda her şey Côte d’Azur’da taze olarak toplanan malzemelerden ev yapımı olarak üretilmektedir.

Le Plongeoir

Burada deniz seviyesindeki lounge bardan muhteşem kıyı manzarasını seyredebilir, kayalıkların üzerine yerleştirilmiş bir masa bulabilirsiniz. Le Plongeoir’ın menüsü yerel lezzetlerle dolu ve denizden büyük ölçüde etkilenmiştir. Izgara ahtapot, Çupra ve Levrek en popüler yemekler arasındadır.

Nice’deki restoranlar da tıpkı şehrin mimarisi gibi göz alıcı, çeşit çeşit, renk renk ve cıvıl cıvıldır. Hem Fransız hem de İtalyan etkilerinin eşsiz bir karışımı olan Akdeniz yemekleri burada üst seviyelerdedir.

İremnaz KARAKOÇ

Başa dön tuşu