Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XXXIII (20.03.2021)

Fransa’nın Yeniden Karantina Kararı

Bu Hafta Fransa’nın Nabzı: Covid-19 vaka sayılarının yükselişinin ardından Fransa’nın Paris dahil bir çok bölgesinde 4 hafta boyunca tam kapanma geçerli olacak. 3. dalganın yükselişinin ardından okullar, kitapçılar ve büyük mağazalar açık kalacak; fakat zorunlu olmadıkça şehirler arası seyahat yasaklandı.

Fransa Başbakanı Jan Castex, karantina bölgesinde sokağa çıkışların yerleşim yerlerinin 10 kilometrekarelik çevresiyle sınırlandırıldığını belirtti.

İlk açıklamaların ardından Paris’te yaşayanlar memleketlerine gidebilmek için garlara akın etti. Özellikle öğrenciler bu ikilemi yaşıyor. Eve dönmek ve 1 ay Paris’te tek başına kalmak. Gar da gidenlerden biri, “Eğer Paris’te kalırsam depresyona gireceğim.” dedi.

Aşılama ise öngürüldüğü rakamlar ile 15 Nisan’a kadar 10 milyon, Mayıs ortasına kadar 20 milyon, Haziran ortasına kadar ise 30 milyon kişi olarak belirlendi.

Elabe’nin BFMTV için yaptığı bir ankette ankete katılanların % 74’ü aşı organizasyonunun, sınırlama ve / veya sokağa çıkma yasağı önlemlerinin kötü yönetildiğini düşünüyor.

Cesar Ödülleri

Geçen pazar günü düzenlenen seremoni ile 46. Cesar Sinema Ödülleri sahiplerini buldu.

Fransız yönetmen Albert Dupontel’in yönettiği “Adieu Les Cons” en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi uyarlama senaryo ödüllerine layık görüldü.

En iyi kadın oyuncu ödülü “Antoinette dans les Cevennes” filminde rol alan Laure Calamy’e,  en iyi erkek oyuncu ödülünü ise  “Un fils” filminde gösterdiği performansla Sami Bouajila’a verildi.

Tören boyunca koronavirüs tedbirleri kapsamında kültür ve sanat mekanlarının kapalı kapması çeşitli sanatçılar tarafından eleştirildi.

“Kültür yoksa gelecek de yok” ve “Bize sanatımızı geri ver Jean” iletilen eleştirilerden birkaçıydı.

Öte yandan Fransız yönetmen Florian Zeller’in filmi “The Father” 2021 Oscar Ödülleri için 6 dalda yarışacak.

14 yaşında Öldürülen Genç

Geçen hafta okuldaki arkadaşları tarafından dövülen ve sonra nehre atılarak öldürülen 14 yaşındaki Alisha için Argenteuil’da bir anma töreni gerçekleştirildi. Yaklaşık 2500 kişi Beyaz Yürüyüş yaptı.

Yürüyüş Alisha’nın okuduğu okulun önünde sonlandı ve açıklama yapan annesi, “Başıma gelenlere inanamıyorum. Kızımın eve gelmesini her gün bekliyorum. Alisha’yı özledim. Yalnız hissediyorum. Bir parçam koptu.” dedi.

Fransız Guyanası’nda Suriyeli Sığınmacılar

Amerika kıtasının güneyinde bulunan, Fransa’ya bağlı deniş aşırı bölge Fransız Guyanası’nda Suriyeliler sığınma başvurularını arttırdı. Son 5 yılda Suriyeliler tarafından 486 sığınma başvurusu yapıldı.

Beyrut’tan Fransız Guyanası’na yolculuk 3 gün sürüyor. Beyrut’tan Brezilya-Sao Paolo’ya giden mülteciler, oradan aktarma uçaklarla Fransız Guyanası’na ulaşıyor.

Ayrıca Suriyeliler, Fransız Guyanası’nda sığınma başvurusu yapanların %40’ını oluşturuyor.

Mila, İslam, Tehtit ve Twitter

Twitter, geçen yıl İslam’ı eleştiren bir video yayınladığından beri taciz ve ölüm tehditleri ile karşı karşıya kalan Fransız genç Mila’nın hesabını askıya aldı. Hesabı askıya alma kararı ile ilgili “hata yaptıklarını” kabul eden Twitter, Fransız gencin hesabını yeniden açtı.

Olay geçen sene şu şekilde gerçekleşmişti. 18 Ocak 2020 günü Mila, Instagram hesabından yaptığı bir canlı yayında cinsellik hakkında konuştuğu sırada bir kullanıcı tarafından “pis lezbiyen” şeklinde hakarete uğramıştı. Mila, kendisine hakaret eden kullanıcıya, “Dinden nefret ediyorum. Kur’an bir nefret dinidir.” yanıtını vermiş ve bu tartışma ülke geneline yayılmıştı.

Olaydan sonra tehdit mesajları gelmişti. Fransa Eğitim Bakanı ise hayatına devam edebilmesi için yeni bir okul bulduklarını ifade etmişti.

Orduda Neo-Naziler

Fransız Ordusu’nda Neo-Nazi askerlerin varlığı tartışma konusu. Fransa’nın sol eğilimli araştırmacı gazetecilik sitesi Médiapart, yaklaşık 50 askerin Neo-Nazi bağlılıklarını sosyal medyada açıkça sergilediklerini duyururken, Savunma Bakanlığı’ndan “Vakayı çok ciddiye aldığına ve cumhuriyet değerlerine aykırı hiçbir ideolojiye hoşgörü göstermeyeceğine” dair açıklama geldi.

Marsilya’da yaz aylarının meşhur koyuda bulunan Calanques bölgesinin sakinleri her yıl olduğu gibi küçük cennet köşelerinin istila edildiğini görmekten korkuyorlar. Dolayısıyla bölgenin kötü pazarlanması yeni bir taktik olarak belirlendi.

Resimli kartpostallarda turkuaz suya, bozulmamış doğa gösterilirken bölgenin bazı görevlileri, “erişilmesi zor, boyut olarak küçük ve yazın aşırı kalabalık” veya “Calanques’teki su genellikle soğuk” gibi mesajlar verilmesini savunuyor.

Fransa’nın ucuz İtalyan makarna markası Panzani’den, öğrenci derneklerine 40.000 paket Makarna

Bir haftadır bağış kampanyası yürüten, sektör devinin yayınladığı bir basın açıklamasında  programda 200.000 öğüne denk gelen 40.000 paket makarna dağıtımı gerçekleşecek.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

KAYNAKÇA

www.lci.fr

tr.sputniknews.com

mediavenir

www.medyascope.tv

www.middleeasteye.net

www.lefigaro.fr

www.leparisien.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu