Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (22.08.2021)

Orta Doğu‘da Bu Hafta : Afganistan’da 1 Hafta da Yaşananlar (22.08.2021)

Afganistan’da 1 Hafta da Yaşananlar

Talibanın kontrolü ele geçirmesiyle beraber Afganistanlı kadınlara yönelik korkular artıyor. Evde ve sessiz kalmaları gerektiğine inanılan ülke genelinde kadınlar suikaste uğradı. Düzinelerce kız öğrenci okullarında patlayan bombalar sonucu öldü; silahlı kişilerce vurulan yargıçlar ve gazeteciler, eylemciler intihar bombaları sonucunda öldürüldü. Bu sebeple özellikle dünya genelinde Afgan kadınlarla dayanışma eylemleri düzenlendi.

Uluslararası Af Örgütü yeni bir raporda, Taliban savaşçılarının geçen ay Afganistan’ın Gazni eyaletinin kontrolünü ele geçirdikten sonra dokuz etnik Hazara erkeğini katlettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler tehdit değerlendirme raporuna göre, Taliban evden eve muhalifleri ve ailelerini arıyor ve Afganistan’ın yeni yöneticilerinin intikam almayı planladığına dair korkuları derinleştiriyor.

Rusya’nın Afganistan büyükelçisi, Taliban’ın yönetimi devralmasından bu yana geçen günlerde Taliban’ın davranışını övdü ve radikal gruba alternatif olmadığını ve ona karşı direnişin başarısız olacağını söyledi.

Spor federasyonu, genç milli takım için oynayan Afgan futbolcu Zaki Anwari’nin, insanları Taliban kontrolündeki Kabil’den hava yoluyla taşıyan bir ABD uçağına tutunmaya çalışırken düşerek öldüğünü söyledi.

Afganistan’ın Orta Asyalı komşuları panik halinde mültecileri reddediyor. Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’daki yetkililer, Afganistan’dan gelen bir mülteci akınının iç güvenliği baltalayabileceğinden korkuyorlar.

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki sürgünden konuşan Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, kan dökülmesini önlemek için Kabil’den ayrıldığını söyledi ve cumhurbaşkanlığı sarayından ayrılırken yanına büyük miktarda para aldığı yönündeki haberleri yalanladı.

Afganistan’ın doğusundaki Celalabad kentinde Taliban bayrağını indiren bir kalabalığa silahlı kişilerin ateş açması sonucu en az iki kişi öldü, 12 kişi yaralandı.

Bir yönetim yetkilisi salı günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Afgan merkez bankasına ait yaklaşık 9,5 milyar dolarlık varlıkları dondurduğunu ve Taliban liderliğindeki bir hükümetin paraya erişmesini engellemeye çalışırken ülkeye nakit sevkiyatını durdurduğunu doğruladı.

İngiliz haber kuruluşlarında yer alan haberlere göre Birleşik Krallık, kadınlara, kız çocuklarına ve dini ve diğer azınlıklara öncelik verecek yeni bir yeniden yerleştirme programı kapsamında 20.000 kadar Afgan mülteciyi ağırlayacağını söyledi.

AB’nin dış politika sorumlusu, Avrupa Birliği’nin Taliban’ın iktidara dönmesinin ardından Afgan hükümetiyle ancak, kadınların hakları da dahil olmak üzere temel haklara saygı duyması ve Afganistan topraklarının “terör örgütleri” tarafından kullanılmasını engellemesi durumunda işbirliği yapacağını söyledi.

Lübnan’da Yakıt Krizi

Reuters’in bildirdiğine göre, Lübnan parlamentosu ülkenin çoğunu durma noktasına getiren ve ölümcül şiddete yol açan bir yakıt krizi hakkında ne yapılması gerektiğini görüşmek üzere Cuma günü toplanacak. Sözcü Nabih Berri, oturumu, Lübnan’ın 1975-90 iç savaşından bu yana en kötü krizine işaret eden iki yıllık bir mali çöküşte bir dönüm noktası olan, felç edici yakıt kıtlığı konusunda “uygun eylemi” tartışmaya çağırdı.

Bu kapsamda İran’dan ve Hizbullah’tan Lübnan’a destek amaçlı yakıt sevkiyatı yapılacak.

Bölgeden Diğer Gelişmeler

Orta Doğu’nun pandemiden en kötü etkilenen ülkesi olan İran beşinci bir enfeksiyon dalgasıyla mücadele ederken, Covid-19’dan resmi ölüm sayısı 100.000’i geçti. Devlet medyası, sağlık bakanlığının Perşembe günü son 24 saatte 564 ölüm bildirdiğini ve toplamın 100.255’e ulaştığını bildirdi. Bu arada teyit edilen vaka sayısı 31.266 artarak 4.587.683’e yükseldi. Ancak uzmanlar, gerçek rakamların çok daha yüksek olduğuna inanıyor.

Geçen aylarda maske takılması zorunluluğunu kaldıran İsrail şimdi, enfeksiyonlarda keskin bir artışla mücadele ettiği için, birçok kapalı alana girmeden önce üç yaşın üzerindeki herkesin aşı kanıtı veya negatif bir Covid-19 testi göstermesini istiyor.

https://twitter.com/middleasthetic/status/1428443719091507213?s=20

Cezayir, komşusunu düşmanca davranışlarda bulunmakla suçlayarak Fas ile ilişkilerini gözden geçirme kararı aldı. Cezayir cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, “Fas’ın Cezayir’e karşı tekrarlanan düşmanca eylemleri, ilişkilerimizin gözden geçirilmesini ve sınır kontrollerinin yoğunlaştırılmasını gerektiriyor” dedi.

İspanya ulusal mahkemesi, mülteci hakları gruplarının hükümetin İspanya’nın Afrika kenti Ceuta’dan Fas’a reşit olmayan göçmenleri desteklemesini durdurma yönündeki hareketlerini reddetti. Mahkeme, ülkesine geri gönderme politikasının insan haklarını ihlal edebileceği konusunda uyardı.

Yerel basında dün çıkan haberlere göre, birkaç Fas valiliği ülkede 1925’ten bu yana yaşanan en yüksek sıcaklıkları kaydetti.

Yerel kaynaklar, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da bir şüpheliyi tutuklamak için düzenlediği baskın sırasında çıkan çatışmalarda dört Filistinlinin öldüğünü söyledi.

Elli üç Meclis Demokratı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e yazdığı bir mektupta Gazze’deki korkunç insani durum hakkında uyardı ve İsrail’in kuşatma altındaki Filistinlileri toplu olarak cezalandırmasını ve işgal devletinin hafifletmek için hayati önem taşıyan temel malzemeleri yasaklamasını kınadı

Suriye Sivil Savunma’ya göre, Esed rejimi ve İran’a bağlı gruplar tarafından ateşkesi ihlal eden bombardımanda dört Suriyeli çocuk öldü ve iki sivil yaralandı.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) dün 30.000’den fazla Filistinli mültecinin Suriye’nin güneyindeki Deraa’daki son çatışmaların ardından daha “savunmasız” hale geldiği konusunda uyardı.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

Haftanın Şarkısı

https://www.youtube.com/watch?v=3qYqRSbPQVM

Kaynakça

www.bbc.com

www.aljazeera.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu