Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (30.05.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Mısır’ın Diplomasi Yükselişi

ABD Başkanı Biden Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’yi bir hafta içerisinde iki kez aradı. Son bölgesel olaylarla birlikte iki lider, Libya’nın aralık ayında yapılacak ulusal seçimlere ilişkin planlarını destekleme ve tüm yabancı askeri ve düzensiz kuvvetlerin Libya’dan çıkarılması konusundaki taahhütlerini de görüştü.

Ayrıca Biden, İsrail Filistin arasında süregelen çatışmaların ateşkesle sonuçlanmasında payı olan Mısır Cumhurbaşkanı’na teşekkür etti. Mısır’ın bu hamleleri bölgede yeniden güçlü aktör olarak sahaya dönüşünün bir habercisi olarak görülüyor.

İsrail ve Filistin Ateşkesi Ardından

Durban Uluslararası Film Festivali (DIFF), Gazze Şeridi’ndeki son saldırganlığı ve Filistinlilerin haklarının devam eden ihlallerini protesto etmek için İsrail sinema yapımlarını boykot etme kararı aldı.

DIFF, Nijerya’dan İsrail’e göçmen bir ailenin yolculuğunu anlatan belgeseli “Eretz Go” ile yönetmen Yakie Ayalon’un katılımını reddetti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken attığı tweetle şu açıklamaları yaptı ; ABD, Filistin halkına 360 milyon dolardan fazla acil destek sağlıyor. Aynı zamanda uluslararası toplumu, insani yardım ve kalkınma çabalarına daha fazla yardım sağlamak için harekete geçireceğiz.

Ayrıca Katar Dışişleri Bakanı Gazze’nin yeniden imarı için 500 milyon dolarlık destek verileceğini açıkladı.

Bu hafta ise hem İsrail’in en güçlü gazetelerinden biri olan Haaretz’te hem de The New York Times’te, Gazze’de 67 çocuk öldürüldü. İşte Savaşın bilançosu başlıklı yazı ve öldürülen çocukların fotoğrafları yayımlandı.  

Wafa haber ajansının bildirdiğine göre, İsrail işgal makamları Batı Şeria’nın Beytüllahim kentindeki Filistin topraklarında yüzlerce yeni yerleşim birimi inşa etme planlarını onayladı.

BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail ile Hamas arasındaki son çatışmadaki şiddeti araştırmak için oy kullandı. Organ, bir grup İslam ülkesinin getirdiği kararı dokuza karşı 24 oyla onayladı.

Geçen hafta boyunca ise binlerce kişi Clubhouse’da “Filistinliler ve İsrailliler Tanışın” adlı sohbet odasına katıldı.

Suriye’de Esad Yeniden Seçildi

Beşar Esad’ın dördüncü bir yedi yıllık dönem kazanacağı kesin olarak görülürken, Suriye’nin hükümetin kontrolündeki bölgelerinde bir cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Esad, az bilinen iki rakip, Abdullah Salloum Abdullah ve Mahmoud Ahmed Mari ile karşı karşıyaydı.

Seçimleri yalnızca Beyaz Rusya, İran, Rusya ve diğer “dost devletlerden” ve Esad tarafından davet edilen müttefiklerden gelen delegasyonlar resmi olarak izledi.

Sonuç olarak Beşar Esad %95,1 oyla Suriye’nin yeniden cumhurbaşkanı seçildi.

İdlib’de ise cumhurbaşkanlığı seçimlerini reddeden kitlesel bir gösteri düzenlendi.

Bölgeden Diğer Gelişmeler

Afganistan’da yol kenarına yerleştirilen bombanın minibüsü hedef alması sonucu çok sayıda kişi öldü. İçişleri Bakanlığı, aracın kuzey Afganistan’daki Alberoni Üniversitesi’ne personel ve öğrenciler getirdiğini söyledi.

Saldırının sorumluluğunu hemen üstlenen olmadı ve Taliban olaya karıştıkları iddialarını yalanladı. Geçen yıl Kasım ayında Kabil Üniversitesi’ne yapılan önceki ölümcül saldırıları IŞİD grubu üstlenmişti.

Tunus Ulusal Sahil Güvenliği, cuma günü ülkenin güneydoğusundaki Medenin sahilinde teknelerinin batması sonucu 92 düzensiz göçmeni kurtardı.

Tunus Kızılayı’nın Medenine Şubesi Başkanı Monji Slim yaptığı açıklamada, Mısır, Eritre ve Bangladeş uyruklu 92 düzensiz göçmeni teknelerinin hasar gördüğü ve neredeyse sular altında kaldığı için Sahil Güvenlik’in kurtardığını söyledi.

Fas, 2028-2029 dönemi için BM Güvenlik Konseyi’ne geçici üye olarak başvurmaya hazırlanıyor. Bunun için birkaç aydır Dışişleri Bakanı Nasser Bourita, Afrikalı ortaklarla ilişkileri ve görüşmeleri hızlandırıyor. Görüşmelerin sonunda yayınlanan tüm yazışmalarda, Fas’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (2028-2029) daimi olmayan üye görevine adaylığına desteğin altı çiziliyor.

Mert DEDECAN

Haftanın Şarkısı

Haftanın Filmi, 60’lı yaşlarında Nasıra’lı öğretmen bir baba ile Roma’dan kız kardeşinin düğünü için gelen oğlunun bir gününü konu alan, Düğün Davetiyesi

Kaynakça

www.aljazeera.com

www.middleeastmonitor.com

www.middleeastmonitor.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu