Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (28.03.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta serimizde bugün sizlere Orta Doğu’daki son gelişmeleri aktaracağım.

Arap Feminizminin Öncüsü Nawal al-Saadawi Hayatını Kaybetti

89 yaşında geçen pazar günü hayatını kaybeden Mısırlı feminist Neval El Saadawi, Mısır’da onlarca yıldır tartışmalı bir figür olarak kaldı, ancak uluslararası alanda seks ve din üzerine tabuları yıkan yazıları ile tanındı. 

Otuz dile çevrilmiş elli kitabın yazarı Nawal al-Saadawi, çok eşliliğe, İslami başörtünün giyilmesine, İslam’da erkekler ve kadınlar arasındaki miras haklarının eşitsizliğine karşı mücadele etmişti.

Müslüman Kardeşler, Türkiye’nin Mısır ile Arabuluculuğunu Kabul Ediyor

Müslüman Kardeşler Genel Rehber Yardımcısı İbrahim Münir, grubunun Türkiye’ye güvendiğini ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sisi rejimiyle arabuluculuk çabalarını kabul ettiğini söyledi.

Lübnan’da Ekonomik Kriz Günden Güne Derinleşiyor

Brexit Sonrası İngiltere, Fas’taki Meyve ve Sebzeye Giderek Daha Fazla Güveniyor

İngiltere’nin Fas meyve ve sebzesine olan ticari bağımlılığı, geçen yılın sonunda AB’den çekilmesinin ardından hızla arttı ve Fas ile alternatif ticaret ortaklığı kurmasına neden oldu.

İngiltere’nin ocak ayı Fas ürünü ithalatı geçen yılın ocak ayına göre yüzde 51 arttı. Fas kabakları ve çilekleri özellikle İngiliz süpermarketlerinde daha görünür duruma geldi.

Süveyş Kanalında Konteyner Gemisini Yeniden Yüzdürme Çabası Devam Ediyor

Kanalın kapalı olmasından ötürü blokajın her iki tarafında 300’den fazla gemi sıkışmış durumda. Bazı gemiler ise Afrika’nın çevresini yeniden dolaşmak zorunda kaldı.

Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı General Usame Rabie, suyun geminin altından akmaya başladığını söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında, “Geminin herhangi bir zamanda kayarak bulunduğu noktadan hareket etmesini bekliyoruz.” dedi.

Ayrıca Süveyş Kanalı’nın tıkanması ticarette günlük 9,6 milyar dolara mal oluyor.

Yemen Suudi Arabistan Çatışmasında Suudi Arabistan Barış Planı Ortaya Koyuyor

Suudi Arabistan, Yemen’de yaklaşık altı yıldır süren savaşı sona erdirmek için yeni bir barış planı önerdi. Plan, Yemen’in Suudi destekli hükümeti ile İran’ın desteklediği Husi isyancıları arasında BM denetiminde ateşkes yapılmasını öneriyor.

Plan aynı zamanda hayati önem taşıyan hava ve deniz bağlantılarının yeniden açılmasını ve siyasi müzakerelerin başlamasını da içeriyor.

Almanya’daki Oyuncular, Katar’ın İnsan Hakları Sicilini Protesto Etmek İçin Anlamlı Bir Tişört Giydi

2022 yılında Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası maçlarının ön eleme turlarında Norveç ve Almanya gibi ülkelerin oyunculuları, dünya kupasının yapılacağı Katar’da stadyum ve otellerin inşaatlarında ölen göçmen işçilere ve insan haklarına atıfta bulunmak için üzerlerinde insan hakları yazılı tişörtler giyerek sahaya çıktılar.

Guardian’da geçen ay yayınlanan bir rapora göre, Katar’da hazırlıkları ve inşaatların başlamasından bu yana 6.500 göçmen işçinin öldüğü belirtiliyor.

Mısır’da Messi’ye Benzerliğiyle Boya Ustası Ünleniyor

27 yaşındaki İslam Muhammed İbrahim Battah, Reuters haber ajansına verdiği demeçte, “Sakalımı büyütmeye başladığımda arkadaşlarım bana Messi’ye benzediğimi söylediler. Sakalımı daha da büyüttüğümde benzerlik daha netti. Dedi.

Reuters, Barcelona forması giyen Battah’ın Zagazig’deki bir yetimhaneye yaptığı ziyarette çocuklarla futbol oynadığını ve çocukların çok sevindiğini bildirdi.

Türkiye, Yunanistan’ın Türkiye Kara Sularına Geri İttiği 470 Sığınmacıyı Kurtardı

Resmi rakamlara göre Türk Sahil Güvenlik güçleri, Yunan tarafı tarafından Ege Denizi’ndeki Türk karasularına yasadışı olarak geri itilen toplam 468 sığınmacıyı kurtardı. Türkiye Sahil Güvenlik Komutanlığı’na göre, 1 Ocak – 24 Mart tarihleri arasında Ege’yi geçmeye çalışırken en az dört sığınmacı hayatını kaybetti.

Tarihte Bu Hafta Orta Doğu’da

1945 – Mısır, Suriye, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak ve Yemen, Kahire’de Arap Birliği’ni kurdular.

1951 – İstanbul’da Neve Şalom Sinagogu açıldı.

Orta Doğu’da Bu Hafta isimli serimizi her pazar web sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Haftanın dizisi

Haftanın şarkısı

Kaynakça

www.bbc.com

www.middleeasteye.net

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu