Yaşam

Paris 2024 ve Öğrenciler

Paris 2024 : Olimpiyat Oyunları dolayısıyla Crous öğrenci konutlarına devlet tarafından el konulup kiraya verilecek.

Danıştay, 2024 Olimpiyat Oyunları süresince Ile-de-France ve Paris’te bulunan yaklaşık 3000 Crous öğrenci yurduna el konulması kararını kesin olarak onayladı. Sayıları 2000’i aşan öğrenci topluluğu söz konusu. 

Aylardır tartışmalara sebebiyet veren bu karar, idari yargı mahkemesi tarafından tek kalemde kabul edildi. Paralimpik ve Olimpiyat Oyunları’nı izlemeye gelenleri ağırlamak amacıyla el konulması hedef konusu olan 3200 adet Paris ve Île-de-France öğrenci konutuna, 29 Aralık Cuma Günü Danıştay tarafınca hüküm verilmiştir.

2023 Mayıs ayına kadar dayanan Spor Bakanlığı’nın bu kararı, öğrencilerin bulundukları konutlarda kalmaya devam etme haklarının ‘’istisna olarak’’ 30 Haziran 2024 tarihinde sona ereceğini bildiren bir e-posta almalarının ardından tartışma konusu yarattı. Söz konusu hüküm, Dayanışma Sendikası tarafından başlatılan yargı süreci kapsamında, Paris İdare Mahkemesi’nce askıya alınmıştı. Bunun üzerine Crous de Paris (Paris öğrenci konutu) bu konuyu Danıştay’a sevk etti. 

Mevzubahis en az 2000 öğrenci

Yüksek İdare Mahkemesi’ne göre, Crous de Paris, özellikle 30 Haziran tarihinde akademik yılın sona ermiş olması nedeniyle, öğrencilere bir yıldan daha kısa süreli kira sözleşmeleri sunma hakkını saklı tutar. Danıştay, kendi kararını açıkladığı esnada “böylelikle gelecek olanlara kalacak yer temin edilmesi açısından Olimpiyat Oyunları süreci boyunca devlete ait yerler kiralanabilir” açıklamasında bulundu. Dolayısıyla, Crous de Paris tarafından yapılan temyiz başvurusu hakkında, ihtilaf konusu geçerli olmadığından ‘’bundan böyle karar verilmesine gerek kalınmamıştır.’’

Konutların tümünün dolması durumunda, Crous de Paris bu manada etkilenen ve yeniden kalacak yer sağlanması gereken 2000’den fazla öğrenciye ödenek verme teklifinde bulundu. Danıştay, bu nedenle öğrencilerin eylül ayında konutlara giriş haklarının yenileceğinin altını belirterek öğrencilerin yurt ve konut değiştirmelerinin bedelini telafi etmek amacıyla çeşitli yardımlar alacaklarının da altını çizdi. Yurt kurumu bilhassa olimpiyat etkinliklerine katılabilmeleri için 100 avroluk bir telafi masrafının yanında iki kişilik ücretsiz biletler de sunmaktadır.

Dayanışma Sendikası, 30 aralık tarihinde yayınladığı bir basın açıklamasında, şartlar ve koşulların ‘’halen beklentiyi karşılayamayacak şekilde yetersiz’’ olduklarına karşı tepki gösterdi. Bu konu, her şeyden evvel öğrencilerin hangi şartlar altında tekrar yerleştirilecekleri konusunda şüphe uyandırdı. Söz konusu sendika ayrıca 100 avroluk bu telafi masrafının yeterli olmadığını düşünerek Crous’u “Olimpiyat Oyunları”nın değil, öğrencilerin çıkarları doğrusunda hareket etmeye’’ davet etti. 

Ali Yasin TUNCER

Kaynak: https://diplomeo.com/actualite-paris-2024-les-logements-etudiants-du-crous-seront-bien-requisitionnes-pour-les-jo?fbclid=IwAR1ePxlAqTTgPKInwkBga0OxNHPoopY3pc49VIZ8DyTKo1k0aOBxEL_yEWI_aem_AbzM1XW1jwMs8gQoH0taHhG5OFTEqKVmpFTqkf5cObCxiSV17ilwvBk2NU4RqH2jQIK1BGXnz3u3KE8ZAvzorI-7

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu