Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (28.02.2021)

İran, Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki Askeri Varlığını Reddediyor


Muhammed Cevad Zarif Press TV’ye verdiği demeçte, “Suriye ve Irak’taki Türk askeri varlığını reddediyoruz ve Ankara’nın Şam ve Bağdat’a yönelik politikalarının yanlış olduğunu düşünüyoruz.”dedi.

Hamaney, pazartesi günü Uzmanlar Meclisi üyelerine yaptığı konuşmada, “Ülkenin ihtiyaçları ile orantılı nükleer yetenekler kazanmaya kararlıyız ve bu nedenle İran’ın zenginleştirme sınırı yüzde 20 olmayacak” dedi.

Öte yandan Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada İran’ın nükleer silaha sahip olmasının en etkili yolu diplomasidir denildi.

İsrail Sürgündeki İranlı Judo Ustasını Alkışladı

Sürgündeki İranlı judocu Saeid Mollaei, geçen hafta uluslararası judo topluluğunun 28 Şubat’taki Grand Slam etkinliğine katılmak için Tel Aviv’e geldi. İsrailli hayranlarının coşkulu desteğiyle kendi ağırlık sınıfında finale kaldı ve gümüş madalya kazandı.

İran, birçok Arap ülkesi gibi, sporcularının İsrailli rakiplere karşı rekabet etmesini yasaklıyor. Yıllarca onlara bir İsrailli rakibi yenmek yerine yarışmalardan çekilme talimatı verdi. Bazılarına hastalık veya yaralanma taklidi yapmaları söylendi diğerlerine ise havlu atmalarını.

Bölgeden Göçmen ve Mülteci Manzaraları

Libya gözaltı merkezinde kaçakçılara düzenlenen baskında 150 göçmen serbest bırakıldı. Associated Press’in (AP) haberine göre, yerel makamların pazar günü insan kaçakçıları tarafından kullanılan gizli bir hapishaneye baskın yapmasının ardından 150’den fazla göçmen Libya’daki bir gözaltı merkezinden serbest bırakıldı.

Bir güvenlik yetkilisi salı günü AFP’ye verdiği demeçte, pazartesi akşamı Kuzey Mısır’da bir gölde teknelerinin alabora olması sonucunda en az dokuz kişinin öldüğünü söyledi.

Ürdün @ZaatariCamp’taki bu düğün dükkânı, mülteci çiftlerin büyük günleri için ihtiyaç duydukları her şeye sahip olmalarını sağlıyor.

2022’de Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenecek Dünya Kupası için yapılan inşaatlarda 6500’den fazla göçmen işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Guardian’ın haberine göre, 10 yıl önce Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma hakkını kazandığından beri ülkede Hindistan, Pakistan, Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka’dan delen 6500’den fazla göçmen işçinin yaşamını yitirdiği Filipinler ve Kenya gibi bazı ülkelerden gelen işçilerin ölümlerinin ise bu sayıya dahil olmadığı belirtildi.

Tunus İçişleri Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, Ulusal Muhafızların deniz birliklerinin İtalya’ya giden 27 kişinin yaptığı üç yasadışı göç girişimini engellemeyi başardığını duyurdu.

AFP, Yunanistan Göç Bakanlığı’nın bildirdiğine göre, sekiz aylık hamile olan 26 yaşındaki Afgan sığınmacı, Yunanistan’ın Midilli adasındaki bir kampta kendini canlı canlı yakmak amacıyla çadırını ateşe verdi sonrasında ise hastaneye kaldırıldı.

Filistin ve İsrail’den

Avrupa Birliği, seçim yapmadığı takdirde Filistin Yönetimine (PA) sağlanan yardımı azaltmakla tehdit ettiği yönündeki haberleri yalanladı. Avrupa Birliği’nin Filistin’deki sözcüsü Shadi Othman, Anadolu Ajansı’na gönderdiği kısa bir açıklamada, “Bazı medya kuruluşlarında çıkanlara şaşırdık. Bu konuda Avrupa Birliği’nden herhangi bir yorum veya açıklama gelmedi.” Dedi.

BM Filistin Topraklarında İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), İsrail işgal yetkililerinin son iki hafta içinde 89 Filistinli yapıyı yıktığını bildirdi. Bahane, inşaat ruhsatlarının olmamasıydı.

İsrail ordusu, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki evlerine baskın düzenledikten sonra aralarında polisin de bulunduğu 11 Filistinliyi tutukladı.

Yerel basında dün çıkan haberlere göre, iki Filistinli kardeş, İbrahim ve Muhammed Ağbariah, üst üste 30. yılına İsrail hapishanelerinde giriyorlar. 55 yaşındaki İbrahim ve 52 yaşındaki Muhammed, gözaltında bulundukları süre boyunca çalışmalarını tamamlayabildi, yüksek lisans derecesi aldı ve kitap yayınladı.

Reuters, Fas’ın tıbbi ve endüstriyel kullanım için kenevir çiftçiliğine, ihracatına ve yurt içi satışına izin vermeyi planladığını söyledi. Hükümet bugün yaptığı bu hareketin, uyuşturucu için büyüyen yasal küresel pazarın ortasında Rif dağlarındaki yoksul çiftçilere yardımcı olacağını umuyor.

Öte yandan Fas İçişleri Bakanı Abdulvafi Leftit tarafından Meclis’e sunulan hint kenevirinin yasal kullanımıyla alakalı yasa tasarısının onaylanması ertelendi.

Veliaht Prens ve Cemal Kaşıkçı

Bir ABD istihbarat raporu, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın 2018’de sürgündeki Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini onayladığını ortaya koydu.

Biden yönetimi tarafından yayınlanan raporda, prensin Kaşıkçı’yı “yakalama veya öldürme” planını onayladığını söylüyor.

ABD birçok Suudi’ye yaptırım ilan etti, ancak prensin kendisine değil.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Amerika’nın eski müttefiki ile ilişkileri yeni bir zemine oturtmak isteyen Suudi Arabistan Kralı Salman ile telefonda görüştü.

Cezayir Hirak Protestoları

Hirak olarak bilinen hükümet karşıtı protesto hareketinin ikinci yıldönümünü kutlamak için başkent Cezayir’de ve diğer şehirlerde binlerce Cezayirli yürüyüş yaptı.

Protestocular “Barış, özgürlük ve demokrasi” sloganları attılar ve “Sivil liderliğindeki bir ülke, askeri değil” yazılı tabelalar kaldırdılar.

Tarihte Bu Hafta Orta Doğu’da

1922 – Mısır, Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandı.

1954 – Cemal Abdünnasır, Mısır başbakanı oldu.

1991 – Irak kuvvetleri, Kuveyt’teki petrol bölgelerini ateşe verdi.

1991 – Körfez Savaşı: ABD kara kuvvetleri Suudi Arabistan sınırını geçerek Irak topraklarına girdi.

1991 – Saddam Hüseyin, Irak ordusunun Kuveyt’ten çekildiğini duyurdu.

1991 – Körfez Savaşı, koalisyon güçlerinin zaferi ve Irak’ın yenilgisiyle sona erdi.

2004 – Amerika Birleşik Devletleri, 23 yıldır sürdürdüğü Libya’ya seyahat yasağını sona erdirdi.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

https://www.youtube.com/watch?v=whHb4GUegDY

Haftanın Şarkısı

Kaynakça

www.bbc.com

Mülteci medyası

www.al-monitor.com

www.aljazeera.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu