Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XXX (27.02.2021)

İslamcı Rapçi ?

Hep rapçilere mi dava açılacak ? Bu sefer Rapçi Medina, bir LREM milletvekiline kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle şikâyette bulundu. Milletvekili Aurore Bergé kendisine İslamcı rapçi tanımlamasında bulunmuştu.

18 Şubat’ta vekil, LCI haber kanalına verdiği röportajda rapçiyi “cinayet çağrısı yapmakla” ve “Laikleri öldürmek gerektiğini” söylemekle suçladı ve “Don’t Laïk” adlı şarkısına atıfta bulundu.”

Gérard Depardieu’ye Tecavüz Suçlamaları

Tecavüzle suçlanan aktör Gérard Depardieu, İtalyan La Repubblica gazetesinin köşe yazılarında bu suçlamaları reddediyor. Bu çarşamba yayınlanan bir makalede, oyuncu aynı zamanda kendisini “sakin” hissettiğini söylüyor ve güvence veriyor: “Kanıt yok, bana karşı hiçbir şey yok ve bu yüzden çok dinginim.”.

Öğrencilerin Psikolojik Sorunları

Rennes’de ankete katılan öğrencilerin %60’ı kendilerini psikolojik sıkıntı içinde tanımlıyor. Ayrıca Öğrencilerin %38’inde anksiyete semptomları ve %23,2’sinde depresyon semptomları bulunuyor.

Marsilya’da Uyuşturucu

La Provence basın organının yazı işleri müdürü Guilhem Ricavy’e göre Marsilya’da bilinen 156’dan fazla uyuşturucu satış noktası var. Buna karşın İçişleri Bakanlığı Marsilya’ya ek olarak 300 polis atandığını söyledi.

İran’da Tutuklu Bulunan Fransız

İran’da gözaltına alınan yabancı uyrukluların listesi büyüyor. 24 Şubat Çarşamba günü İranlı avukat Saïd Dehghan, Mayıs 2020’den bu yana Meşhed’deki (kuzeydoğu) Vakilabad hapishanesinde Benjamin adlı “genç turist” olan bir Fransız vatandaşının tutulduğunu açıkladı.

Avukat, Fransa vatandaşının “başka bir yerde bahsedildiği gibi bir drone ile değil, bir GoPro kamerasıyla” yakalandığını söyledi.

Düğün ve Doğum Oranlarında Düşüş

Yapılan bir araştırmaya göre 2020 yılında evlenme oranları %34 oranında düştü. Bunda düğün organizasyonlarının iptal edilmesinin payının büyük olduğu gözlemleniyor.

Yapılan başka bir araştırmaya göre ise 1975’ten beri en düşük seviyeyi görerek son bir yılda doğum oranı %13 düştü.

Fransa’da Virüsün Artışı

Fransa’da koronavirüs kâbusu devam ediyor. 24 Şubat günü 1 Kasım’dan sonra görülen en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. 31 bin 519 kişide Kovid-19 tespit edildi. Ülkede 277 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle Kovid-19 nedeniyle can kaybı 85 bin 321’e çıktı.

Paris Belediyesi ise 21 günlük total karantina talep ederek tüm okulların ve kamusal alanların kapanmasını söyledi.

Spor salonlarında görev yapan hocalar ise salonların acilen açılması gerektiğine dair çağrılarda bulunuyor.

Paris’te Ebeler Eylemde

Paris’te 24 Şubat günü ebeler eylem yaptı. Ebeler, iş koşullarının iyileştirilmesini ve maaşlarının arttırılmasını talep ettiler.

Kantinlerde Etin Yasaklanması

ANSES raporuna göre Fransa’da son 10 yılda fast food tüketimi arttı. Ajans, kantinlere, okullara veya işletmelere fast food’a erişimi kolaylaştırmamalarını söylüyor.

Salı günü, Grenoble belediye başkanı, Lyon’daki ekolojist meslektaşı tarafından, kentindeki okul kantinlerine etsiz tek bir menü koymaya karar veren önlemi desteklediğini ve Grenoble’da da aynısını yapmayı istediğini söyledi.

Strazburg Belediyesi, toplu taşımayı eylül ayından itibaren 18 yaşın altındakiler için ücretsiz hale getirip, aileler için bir tasarruf kaynağı oluşturmak istiyor.

Fransa’nın aşırı sağ kanadının partisi Ulusal Cephe’nin 2 numarası Jordan Bardella  ve eski yardımcısı Marion Maréchal, Facebook’a yönelik bir “sansürü” kınadılar ve onlara göre Facebook, aşırı sağcı Nesil Kimliği’ne destek mesajlarının ardından sayfalarını “yayından kaldırmakla” tehdit etti.

Lille’de forma giyen Burak Yılmaz ve Yusuf Yazıcı’nın kulüpleri tarafından yayınlanan kısa röportajı

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.middleeasteye.net

www.video.lefigaro.fr

www.bfmtv.com

www.leparisien.fr

www.afp.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu