Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı 107 (22.10.2022)

Fransa’nın Nabzı 107 (22.10.2022)

12 Yaşındaki Kızın Öldürülmesinin Ardından Yaşananlar

Paris’te plastik bir sandığa atılmış halde bulunan 12 yaşındaki bir kızın öldürülmesiyle ilgili Fransa‘da yaşanan acı ve öfke, zanlının göçmen statüsü üzerinden siyasi bir tartışmaya dönüştü.

Lola’nın cesedi geçen cuma yaşadığı apartmanın dışındaki bir avluda bulundu.

Her ne kadar maktulun ailesi, bu olayı büyütecek siyasi meseleler haline getirilmesini istemese de bazı protesto yürüyüşleri gerçekleştirildi.

Paris’teki Lola için eylem mitinginde “Göçmenler Katil Siyasiler Suç Ortağı” sloganları atıldı.

IŞİD’e Katılan Fransızlar

Fransız vatandaşı olan kadınlardan doğrudan savaşa katılanlar ya da bir Işid militanı ile evlenip Suriye’de kalanlardan bir kısmı ülkeleri Fransa’ya getirildi.

Bu hafta Suriye’den 40 çocuk ve 15 kadın Fransa’ya bu kapsamda uçakla getirildi.

Fransız topraklarına gelen bu kadınlar, tutuklama emrine tabi olanlar için şimdi DGSI’de polis gözetiminde tutulacak veya doğrudan bir terörle mücadele yargıcına sunulacak. Çocuklar ise sosyal hizmetler tarafından bakılacak.

Öte yandan Fransız inşaat şirketi Lafarge, ABD’ye 778 milyon dolar para cezası ödemeyi ve 2013-2014 yılları arasında IŞİD dahil Suriye’de terör örgütlerine yardım etmekten suçlu bulunmayı kabul ettiğini duyurdu.

Altın Top Ödülü Benzema’ya

Dünyanın en prestijli futbolcu ödülü olan Ballon d’or bu sene Real Madrid’te forma giyen ve adaylığı esnasında da favori olan Cezayir asıllı Fransız Karim Benzema’ya verildi. Tıpkı kendisi gibi Cezayir asıllı Fransız olan ve bu ödülü 1998’de alan Zinedine Zidane bu ödülü Benzema’ya takdim etti. Benzema, Zidane’dan sonra bu ödülü alan ilk Fransız oldu.

Cumhurbaşkanı Macron’da bu ödülü bir tweet ile kutladı.

Fransa’da Grev

Salı günü Fransa genelinde binlerce insan sokaklara döküldü. Grev, ulaşımda korkulandan daha az kesintiye neden oldu, ancak sendikalar önümüzdeki haftalarda Başkan Emmanuel Macron’a karşı –  tartışmalı emeklilik reformu konusunda – daha fazla eylem sözü verdiler.

İçişleri Bakanlığı, 13.000’i Paris’te olmak üzere ülke genelinde 107.000 kişinin yürüyüşlere katıldığını söyledi. Bu, CGT sendikası tarafından bildirilen Paris genelindeki 70.000’in çok altında bir tahmin.

Eylemlere katılan Fransa’nın meclisteki sol bloğunun lideri Jean-Luc Mélenchon: “Ülkeyi bloke eden patronlar, rafinericiler” dedi.

Diğer Gelişmeler

Fransızların %45’i için işin tek çıkarı maaştır. (30 yılda bu oran +12 puan arttı)

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her hafta sonu sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.bfmtv.com

www.leparisien.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu