Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (17.01.2021)

Aşılama konusunda Orta Doğu ülkeleri dünyada önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.

İsrail’de nüfusun %21,4’ü aşılanırken Birleşik Arap Emirlikleri’nde bu oran %12. Bahreyn’de ise nüfusun % 5.5’i aşılandı.

İsrail, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Filistin sağlık personeline derhal COVID-19 aşıları sağlama yönündeki gayri resmi talebini reddetti.

Uluslararası Af Örgütü geçen hafta İsrail’i işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinlilere koronavirüs aşı dozları sağlamaya çağırmıştı.

Irak Su Kaynakları Bakanı Mehdi Rashid El Hamdani Türkiye ile anlaşmaya varmazsa ülkesinin su kriziyle karşılaşacağı uyarısında bulundu.

Ürdün devlet güvenlik mahkemesi, 2019’da Ürdün’ün kuzeyindeki ünlü arkeolojik sit alanı Jerash’a yabancı turistler de dahil olmak üzere sekiz kişiyi bıçakladığı için Ürdünlü bir kişiyi asarak idam cezasına çarptırıldı.

İran ordusu Umman Körfezi’nde “büyük füze tatbikatları” yapma niyetini açıkladı. Resmî açıklamada ordu, manevraların “iki gün” süreceğini belirterek, bunların Konarak vilayetinde yapılacağını söyledi.

Bir STK tarafından sağlanan yeni bir rapora göre, İsrail’in doğu Suriye’deki askeri mevzileri hedef alan hava saldırılarında en az 57 asker ve rejim yanlısı savaşçı öldürüldü.

İtalya’ya gelen Tunuslu göçmen sayısı 2020’de 5 kat arttı. Reuters’in haberine göre, İtalyan kıyılarına inen Tunuslu göçmen sayısının 2020’de beş kat artarak 13.000’e yükseldiğini söyleyen bir hak grubu, Tunus’ta Akdeniz boyunca teknelerle göçü körükleyen ekonomik yoksunluklara atıfta bulundu.

Mısır’daki savcılar, sefahat suçlamasıyla aleyhlerine verilen hapis cezalarının düşürülmesinin ardından şu anda iki TikTok etkileyicisini insan ticareti nedeniyle soruşturuyor.

Savcı, soruşturma devam ederken Haneen Hossam ve Mawada al-Adham’ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Mike Pompeo, İran’ın cihatçı örgüt El Kaide’nin ‘yeni ana üssü’ olduğunu söyledi. National Press Club’a verdiği demeçte, “El Kaide’nin dağlarda saklandığı Afganistan’ın aksine, El Kaide bugün İran rejiminin korumasının sert kabuğu altında faaliyet gösteriyor.” dedi.

Ayrıca ABD, Yemen’deki isyancı Husi hareketini, savaşın harap ettiği ülkedeki yardım operasyonlarını tehdit edebileceği yönündeki uyarılara rağmen terörist bir grup olarak tanımlamayı planlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), insani yardımları Libya’ya taşımak için ABD yaptırımları altında bir Suriye havayolu şirketi kullandı.

DSÖ, Dubai’deki depolarından Libya’nın ikinci şehri Bingazi’ye 16 ton ilaç ve malzeme taşımak için kullandığı Cham Wings uçağının fotoğrafını yayınladı.

Mısır, Suudi Arabistan’da yapılan zirveyle Suudi Arabistan- Katar ilişkilerin yeniden başlamasının ardından hava sahasını Katar uçuşlarına yeniden açacak.

Evine döndüğü 29 Aralık tarihine kadar iki ay Covid-19 tedavisi için Almanya’da bulunan Cezayir Devlet Başkanı Abdelmadjid Tebboune, dönüşünden kısa bir süre sonra Almanya’da tedavi görmek için ülkeyi terk etti.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre 75 yaşındaki başkan, koronavirüs enfeksiyonuyla ilgili bir ayak sorunu nedeniyle tedavi edilecek.

ABD’li ve Faslı yetkililer, egemenliği tartışmalı olan Batı Sahra’da bir Amerikan konsolosluğu açma planları hakkında görüşmeler yaptı.

Tarihte Bu Hafta Orta Doğu’da

1919 – İngilizler, Bağdat’ı işgal etti.

1970 – Muammer Kaddafi, kendini Libya devlet başkanı ilan etti.

1979 – İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi, ailesi ile birlikte İran’ı terk ederek Mısır’a yerleşti.

1991 – Amerika Birleşik Devletleri, Irak’a hava akınları ve füze saldırısı başlattı.

1991 – Çöl Fırtınası Harekatı, ABD uçaklarının Irak ve Kuveyt’teki hedefleri vurmalarıyla başladı. Irak, misilleme olarak İsrail’e 8 adet Scud füzesi yolladı.

1995 – İlk kez verilen uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Ödülü, İstanbul’da yapılan bir törenle Lübnan’lı şair Adonis’e verildi.

1918 – Cemal Abdünnasır, Mısır devlet başkanı doğdu.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı

Haftanın filmi

Kaynakça

www.middleeastmonitor.com

www.middleeasteye.net/fr

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu