Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XXV (16.01.2021)

Koronavirüs gündemi

“Kontrollü” ancak “kırılgan” bir durumla karşı karşıya kalan hükümet, 14 Ocak Perşembe günü, yeniden kapanmaya gitmeden koronavirüse karşı kısıtlamaları sıkılaştırmaya karar verdi.

Buna göre ara çözüm olarak daha önce 25 departmanda geçerli olan saat 18.00’dan sonra sokağa çıkma kısıtlamaları bu sefer tüm Fransa için en az 15 gün süreyle geçerli olacak.

İlk ve orta öğretim kurumları ise katı sağlık koşullarına devam edilerek açık olmaya devam edecek.

Fakat okullardaki yemekhanelerin kapatılması gündemde ve öğrenciler öğle arasında evlerine gidip yemek yemeleri bir alternatif olarak sunuluyor.

Yapılan son araştırmaya göre Fransızların %62’si üçüncü sokağa çıkma kısıtlamalarına taraftar.

Daha önceleri nüfusun 3’te 1’inin aşı taraftarı olduğu Fransa da yeni yapılan ankete göre ise Fransızların %54’ü aşı olmayı planlıyor.

Ekonomiyi desteklemek içinse yeni bir 4 milyar avroluk bütçe ayrıldı.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının arttığı dönemde uyuşturucu ticareti ve satışı da paralel olarak arttı.

Uyuşturucu satıcıları sosyal ağların birçoğunda bulunuyor ve eve teslimatla ilgili iletişimi artırıyor. Uyuşturucu satışı sunan sahte hesaplar ise genellikle Twitter’da artış gösteriyor.

Grenoble’da ise bir kreş, yakınlarında uyuşturucu satışı yapan satıcılar tarafından tehdit edildiği için kapatıldı. Güvenlik amacıyla kapatılan kreş çalışanları ve çevredeki vatandaşlar, güvenlik güçlerinin bu tarz durumlar karşısında hızlı harekete geçmemesi nedeniyle şikayetçi.

Kreş ise haftaya yeniden açılabilir.

Bir kadın evinde asılmış olarak, yanında 4 yaşındaki oğlu ise ölü olarak bulundu. 28 yaşındaki anne ve küçük oğlunun cesetleri bu perşembe günü Ponthévrard’daki evlerinde bulundu. Bu dramatik olayın sebepleri ise şu anda bilinmiyor.

İçişleri Bakanı ile Ulusal Cephe Partisi Genel Başkanı Marine Le Pen 11 Şubat’ta France 2 televizyonunda beraber canlı yayına katılacak. Dini ayrılıkçılık, göç ve güvenlik bu canlı yayının başlıca konuları arasında olacak.

Bu gelişmenin ardından 2022 seçimlerinde Macron ve Le Pen’in ittifak ile seçime girebileceği tartışılıyor.

Fransız Milli Takımı’nın eski futbolcusu Nicolas Anelka Fransa 4. Liginde bulunan Hyères en Nationale 2 takımının teknik direktörü oldu.

Covid krizi ile futbol dünyasında da ekonomik sıkıntılar yaşanmaya başladı. Profesyonel futbolcular birliği ve bazı kulüp başkanları krize çözüm bulmak amacıyla salı günü görüşmeler yaptı. Masanın etrafındaki ana konu ücretlerin düşmesiydi. Sendika, oyunculardan çaba göstermelerini istedi.

Fransa’da kar yağışları başladı. Özellikle doğu bölgelerde oldukça şiddetli kar yağışları gözlemleniyor. Strasbourg bölgesinde kar kalınlığı 21 cm’yi, Colmar bölgesinde ise 18 cm’yi bulmuş durumda.

Colmar bölgesinin sakinleri, bu denli kar yağışlarını daha önce görmediklerini söylediler.

1 Ocak 2022’den itibaren, evlere yeni bir petrol yakıtlı kazan kurulması yasaklanacak. Şu an da yaklaşık 3,5 milyon evde bu ısıtma yöntemi kullanılıyor.

Sosyalist lider Mélenchon, Fransa’da kullanılan Pfizer-BioNTech aşısına güvenmediğini yineledi, bunun yerine Küba, Rusya ya da Çin aşılarına yönenilmesi gerektiğini belirtti ama aşı karşıtı olmadığını da ekledi.

Pek çok ülkede en çok izlenen içerik olan “Lupin” dizisi Netflix’te çok sevilirken, başrol oyuncusu Omar Sy dizinin tanıtımı için de çalışıyor. Paris metrosunda poster sanatçısı olarak giyinmiş ve kimliğini gizlemiş şekilde dizinin afişlerini metro duvarlarına yapıştırdı.

Tarihte Bu Hafta Fransa’da

1898: Émile Zola tarafından Dreyfus olayı sırasında J’accuse makalesinin yayınlanması.

1923: Almanya’nın Ruhr bölgesinin Fransa ve Belçika güçleri tarafından işgali.

1926: Institut Pasteur, tetanoza karşı bir serum keşfettiğini duyurdu.

1963: De Gaulle’ün Birleşik Krallık’ın ortak pazara girmesine karşı çıkışı.

1991: Fransa’da sigara ve alkolizmle mücadeleye ilişkin Évin yasasının ilan edilmesi.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.bfmtv.com

www.lci.fr

www.cnews.fr

www.lefigaro.fr

www.leparisien.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu