Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (10.01.2021)

Katar Suudi Arabistan ilişkilerinin normalleşmesi

Salı günü Körfez liderleri, Suudi Arabistan’da düzenlenen bir zirvede Katar ile diplomatik anlaşmazlığı sona erdirmek için bir “dayanışma ve istikrar” anlaşması imzaladı.

Bunun ardından Suudi Arabistan dışişleri bakanı, Katar ile dört ülke arasındaki tam ilişkilerin devam edeceğini duyurdu.

Bu kapsamda Körfez krizi, Suudi Arabistan ve Katar’ın sınırlarını ve hava sahalarını birbirine açmasıyla sona eriyor.

Arap gazeteleri ise bu anlaşmayı memnuniyetle karşıladılar.

Çarşamba günü, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani El Cezire’ye, görüşmeler sırasında Arap Baharı’ndan beri tartışılan kanalın kapatılması sorununun gündeme gelmediğini söyledi.

Fas Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Sekreterliği, Kral VI. Muhammed’in İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararını destekleme kararı aldı. İslamcı parti, Batı Sahra dosyasının Filistin davasının önüne geçtiğini söyledi.

Üç haftalık aradan sonra, Afgan hükümeti ile Taliban heyetleri arasındaki barış görüşmeleri çarşamba günü Katar’ın Doha kentinde yeniden başladı.

İsrail hem dünyada hem de Orta Doğu bölgesinde kitlesel aşılamada “başarı örneği” olarak gösteriliyor. Çok kısa bir zamanda nüfusun belirli bir bölümünü aşılayabilen İsrail’de yaşayan Filistinliler ise şubat ayına kadar aşı programına dahil edilmediler.

Uluslararası Af Örgütü ise İsrail’i işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinlilere koronavirüs aşı dozları sağlamaya çağırdı.

Al-Qabas gazetesine göre, Kuveyt nüfusunun yüzde 65’i COVID-19’a karşı aşılandıktan sonra öğrenciler Kuveyt’teki okullara dönecek.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC), son on yılda Yemen’de 16 çalışanı ve gönüllüsünün öldürüldüğünü ortaya çıkardı.

Filistinli popüler bir haber platformu olan Quds News Network, TikTok uygulamasının, içerisindeki içeriklerinden bazılarına bağlı olarak uygulama yöneticilerine haber verilmeksizin kaldırıldığını duyurdu.

Cezayir’de faaliyet gösteren bir STK’ya göre geçen yıllarda rejim karşıtı “Hirak” protesto hareketinin destekçisi genç bir Cezayirli internet kullanıcısının, Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune ve dini sembollere alay eden içerikleri yayınladığı için üç yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

İran’daki gelişmeler

2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmasına aykırı olarak İran yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirmeye başladı.

İran ayrıca Güney Kore bandıralı bir tankere el koyarak tüm mürettebatı gözaltına aldı. Ardından Güney Kore Savunma Bakanlığı, Choi Young destroyerindeki korsanlıkla mücadele biriminin, Hürmüz Boğazı yakınında operasyonlarına başladığını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, tankerin çevre kirliliğine yol açtığı için alıkonulduğunu ve meselenin tamamen teknik olduğunu kaydetti.

Reuters’in haberine göre, ABD yaptırımlarının hedef aldığı iki ülke arasındaki ticari ittifakın devamı gibi görünen bir İran gemisi, Venezuela’nın La Guaira limanına perşembe günü ulaştı.

İran hükümeti, kadınlara yönelik aile içi şiddeti ele alan uzun zamandır beklenen bir tasarıyı pazar günü onayladı. Önerilen yasa, “Kadınların Şiddete Karşı Korunması, Haysiyetini ve Güvenliğini” hedefliyor ve “fiziksel veya ruhsal zarara” neden olan eylem veya davranışları kapsıyor.

Ürdün Başbakanı’nın yaptığı açıklamaya göre Ürdün’ün Pfizer ve ortağı BioNTech ile 1 milyon doz COVID-19 aşısı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün COVAX programından 2 milyon doz daha satın almak için bir anlaşma yaptığını ve daha fazlası için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Maliye ve Ekonomi Bakanlığı dün, hükümetten çok sayıda ödeme alan 10.000’den fazla kişinin maaşlarını askıya aldı.

Bakanlık yaptığı açıklamada, “kararın hükümetten iki veya daha fazla maaş alan emekliler de dahil olmak üzere 10 bin 609 kişiyi etkilediğini” açıklayarak, kararın hükümet tarafından kabul edilen bir reform planı çerçevesinde geldiğini de sözlerine ekledi.

BAE Dışişleri Bakanı’nın perşembe günü yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’nin Orta Doğu’daki bir numaralı ticaret ortağı olduğunu söyledi.

Mısırlı yetkililer, Port Said’den geçen ve içinde sekiz milyondan fazla fenetilin hidroklorür (Captagon) hapı ve neredeyse dokuz ton esrar bulunan bir konteynerı durdurduktan sonra değeri 39 milyon dolar olduğu tahmin edilen bir uyuşturucu sevkiyatına el koydu. Sevkiyatın Libya’ya gideceği söylendi.

Yerel Nagrig Yardım Derneği dün yaptığı açıklamada, Mısırlı Liverpool futbol yıldızı Mohamed Salah’ın Mısır’ın güneyindeki Gharbiya valiliğindeki Basyoun Merkez Hastanesi’ne “koronavirüs hastalarının tedavisini desteklemek için” bir oksijen tankı bağışladığını duyurdu.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı

Haftanın filmi

Kaynakça

middleeasteye.net/fr

www.indyturk.com

www.aljazeera.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu