DünyadanEn FrançaisFelsefeGastronomiYaşam

Eşsiz Fransa Mutfağı – 5. Bölüm

Fransız Tatlıları bölümümüzün ikinci bölümünde ise yine oldukça lezzetli olan tatlılar ile devam edeceğiz.

Makaron

Makaron (Macarons), bu küçük ağızda dağılan kurabiyeler yumurta akı, pudra şekeri, toz şeker, badem unu ve gıda boyası ile yapılan beze bazlı bir tatlıdır. Yerken ağızda dağılan ve sakızımsı yapısı oldukça hoştur. İstenen lezzette yapılabilen sadece tek bir çeşidi bulunmayan makaronların bence en güzelleri çikolatalı, karamelli, çilekli ve yaban mersinlisidir. Tabiki bu kadar çeşitle sınırlı değildir aklınıza gelebilecek tüm çeşitlerden Fransız pastanelerinde bulabilirsiniz.

Krem Karamel (Crème Caramel)

Krem Karamel (Crème Caramel), Ana malzemeleri süt, yumurta, vanilya ve şeker olan krem karamel Fransız mutfağında önemli bir yere sahiptir. Muhallebiyi pişirmeden önce kalıbın alt tabanına karamel dokülüp dondurulur aksi halde muhallebi ve karamel karışırsa o eşsiz görüntü sağlanmaz. Ardından üstüne dökülen muhallebiyle dolapta bekletilen krem karamel kalıptan çıkmadan önce karamelin erimesi ve rahat çıkabilmesi için sadece kalıbın alt tabanı, kaynamış suya değecek şekilde bir süre bekletilir sonra ters çevrilerek yumuşacık hafif jöle kıvamında pürüzsüz bir tatlı ortaya çıkar. Ayrıca yapması her ne kadar kolay ve az malzemeli gözükse de teknik bilgi ister. Yumurta kokmaması çok önemlidir.

Tarte Tatin

Tarte Tatin, Fransız mutfağından dünyaya yayılan Tarte Tatin, hamur işi ve meyve dilimleri ile hazırlanan bir tatlıdır. Yapımında en çok elma ve portakal dilimleri kullanılmaktadır. Tarte tatinin en önemli noktası ise, meyveleri tarta eklemeden önce şekerle karamelize etmektir. Diğer tatlılara göre meyve sevenlere hitap eden ve hafif bir tatlıdır.

Rokoko

Rokoko, esasen bisküvili, bezeli ve kremalı bir çeşit pastadır. Çoğunlukla dondurma eşliğinde ve üzerine meyveli ya da çikolatalı sos ile servis edilip özellikle yaz aylarında sıklıkla tüketilmektedir. Yine isteğe göre içine çilek, muz, şeftali, orman meyveleri gibi tatlıya yakışan meyveler eklenebilmektedir. Yapımı oldukça kolay olan bu tatlıyı yazın serinlemek için tüketebilirsiniz.

Baba au Rhum

Baba au Rhum, bu küçük kızarmış tatlı mayalı hamur, kuru üzüm veya kuş üzümü ile doldurulup, halka kalıpta pişirilir ve rom’a batırılıp. Pastanın ortasındaki delik, pastacı kreması, taze meyve veya krem şanti ile doldurulur. Yapı olarak Amerika’nın Doughnut’ıyla benzerlik gösterir.

Paris Brest

Paris Brest, aynı ekler ve profiterol gibi pate aux choux hamurundan hazırlanan içi pralinli krema ile doldurulan ve üzerine genellikle dövülmüş badem ya da file badem serpilen bir pasta türüdür. Küçük halkalar halinde ya da büyük tek bir daire halinde pişirilebilmektedir.

Fransız tatlılarının ve Fransız Mutfağı serimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Benim yazarken oldukça keyif aldığım bu yazıda, sizlerinde okurken hem keyif aldığını ve aynı zamanda yeni bilgiler edindiğinizi umuyorum. Bu kadar yemeği ve tatlıyı bir arada görmek bizi biraz acıktırdı sanki… Fransız Mutfağı’nda damağınıza hitap eden tatların her birini deneme fırsatı bulmanız dileğiyle, teşekkür ederim…

– Efe Altınok

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu