Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (01.11.2020)

Nakit sıkıntısı çeken Umman, Katar’dan 1 milyar dolarlık yardım aldı. Koronavirüs salgını ve düşen petrol fiyatlarının etkisiyle daha da kötüleşen ekonomik krizini hafifletmeye çalışan Umman yönetimi Katar’dan 1 milyar dolar doğrudan mali yardım aldığını duyurdu.

Katar, Sidney’e uçan kadınlar üzerinde zorla jinekolojik muayeneler yapıldıktan sonra birkaç havaalanı yetkilisinin kovuşturmaya sevk edildiğini söyledi.

Katar hükümeti Cuma günü “standart prosedürlerin ihlal edildiğini” söyledi. Ayrıca kadınların yaşadıklarından dolayı “en içten özürlerini” sundu.

Cezayir’de dünyanın 3. Afrikanın ise en büyük camisi açıldı. Bu caminin yapımı 9 yıl sürdü. Ayrıca cami 120 bin kişiyi aynı anda ağırlayabilecek.

Dubai İSE dünyanın en büyük çeşmesinin açılışını yaptı. 1335 m² alana yayılan “Palmiye Çeşmesi” Guinness Dünya Rekorları’na girdi.

Mısır’ın İstanbul Konsolosluğu’nda kendisine karşı şüpheli davranışlar sergileyen yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunan Mısır vatandaşı Hamed Farag, “Cemal Kaşıkçı gibi olmaktan çok korktum” dedi.

Kraliyet Savcılık Servisi, Abu Dabi’de bir Hay Festivali düzenleyicisine cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla bir BAE hükümet bakanına dava açamayacağını söyledi.

Dün Tunus, tüm valiliklerde gece vakti sokağa çıkma yasağı ilan etti, okulları kapattı ve koronavirüsün yeniden dirilişini durdurmak için bölgeler arası seyahatleri yasakladı.

Ayrıca ilk ve orta dereceli okullar, koronavirüse karşı yeni tedbirler kapsamında 12 gün süreyle kapatılacak.

Şimdiye kadar Kudüs, İsrail’in kendini ilan eden başkenti olarak çekişmeli statüsü nedeniyle tanınamıyordu. ABD’nin politikasını tersine çeviren Trump yönetimi, Kudüs’te doğan Amerikalıların ABD pasaportlarında İsrail’i doğdukları ülke olarak ilan edebileceklerini söyledi.

Cezayir Devlet Başkanı Abdelmadjid Tebboune Salı günü Cezayir’deki hastaneye kaldırılmıştı. Durumunun doğası açıklanmadı, ancak koronavirüs tarafından enfekte olduğuna dair spekülasyonlar yapıldı. Perşembe günü ise devlet televizyonunun açıkladığına göre “tıbbi kontroller” için Almanya’ya transfer edildi.

Kendisi ve diğer kampanyacıların, kadınların araba kullanma hakkı için başarıyla mücadele ettikleri eylemlerde Suudi yönetimi tarafından tutuklanan ve 2018’den beri hapishanede bulunan Loujain el-Hathloul açlık grevine başladı.

Hak grupları ise Suudi Arabistan’ın 2021’de ilk F1 Grand Prix’sine ev sahipliği yapmasını eleştiriyor

Libya’nın devlet petrol şirketi, ülkenin savaşan taraflarının ateşkes anlaşması imzalamasından günler sonra, kontrolü altındaki son büyük petrol sahasının yeniden açıldığını duyurdu.

Mısırda parlamento seçimleri başladı. 14 ilde yapılan parlamento seçimleri yoğun katılımın ardından Pazar günü sona erdi. Diğer 13 il için 7-8 Kasım tarihlerinde ikinci tur oylama yapılacak. Yeni yasa koyucular görev sürelerine Ocak 2021’de başlayacak.

Mısır’da 12 yaşındaki iki ilkokul öğrencisinin evlendiği bir video sosyal medyada yaygın olarak paylaşıldı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, törenin görüntülerinin internette dolaşmasının ardından güvenlik güçleri, Sama ve Combo olarak adlandırılan iki çocuğun ebeveynlerini tutukladı.

Sudan, İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye hazırlanıyor. Geçen hafta yapılan açıklamada heyetlerin “önümüzdeki haftalarda” bir araya geleceği belirtildi. Öte yandan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, İsrail “yeni dostu” Sudan’a 5 milyon dolarlık buğday gönderecek.

Perşembe günü bombalı araçla hayatını kaybeden Suriye’nin başkenti Şam’ın Sünni Müslüman müftüsünün cenazesine yüzlerce kişi katıldı.

Belçika’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, Avrupa vatandaşı IŞİD mensuplarından doğan 600’den fazla çocuk, anneleriyle birlikte kuzeydoğu Suriye’de Kürt güçleri tarafından yönetilen kamplarda gözaltına alındı.

İsrail polisi Perşembe günü Kudüs’ün eski kentinde kontrol noktaları kurarak Filistinlilerin El Aksa Camii’ne girişini sınırladı. Ayrıca Filistinlilerin Hz Muhammed’in doğum gününü kutlamak için İbrahimi Camii’ne gitmesi engellendi.

Alman Welt gazetesinin bildirdiğine göre, Türkiye’den Avrupa’ya giren yasadışı göçmen sayısı 2020’nin ilk dokuz ayında düştü. Yayına göre, Avrupa Birliği 2020’nin ilk dokuz ayında Türkiye’den yasadışı yollarla topraklarına giren göçmen sayısında yüzde 70’lik bir düşüş gördü.

Fas’ın Rabat kentindeki Kraliyet Kabinesinden yapılan açıklamada, Birleşik Arap Emirliklerin uluslararası anlamda tartışmalı olan ama Fas kontrolündeki Batı Sahra’da konsolosluk açan ilk Arap ülkesi olacağı duyuruldu.

Cezayir cumhurbaşkanının danışmanı Abdelmajid Al-Sheikhi Salı günü yaptığı açıklamada, ülkesinin sömürge döneminin arşivlerini restore etmek ve açığa çıkarmak için Fransa’ya karşı uluslararası tahkime başvurmayı düşündüğünü söyledi.

Fransa’ya tepki gösteren Orta Doğu ülkeleri

Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasını desteklediklerini söyleyen ve bu karikatürlerin devlet binalarına yansıtılması kararını alan Macron’un açıklamalarından sonra Fas, Ürdün, Kuveyt gibi birçok Arap ülkesi ile İran ve Türkiye, Fransa’nın tavrını kınadı. Öte yandan Türkiye’nin başı çektiği bazı ülkeler Fransız mallarını boykot çağırısı yaptı.  

Örneğin Ürdün’deki bir alışveriş merkezininin sahibi, Macron’un İslam hakkındaki son yorumlarına cevaben Fransız ürünlerini raflardan çıkararak ” Onlar karikatürlerle ifade ediyorlar ve biz de ekonomi aracılığıyla ifade ediyoruz.” Dedi.

Libya Fetva Kurumu ise ,” Fransız mallarını boykot etmek her Müslüman’ın görevidir” açıklamasında bulundu.

Sudanlı bir sanatçı, Fransız Cumhuriyeti Sanat ve Edebiyat Madalyası’nı, son zamanlarda Peygamber Muhammed’e hakaret eden çizgi filmlerden dolayı reddetti.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı

Haftanın Filmi

Majid Majidi’nin son filmi

Kaynakça

www.indyturk.com

www.bfm.fr

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu